Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να προστατευτεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Η χαμηλή ποσόστωση και τα μεγάλα πρόστιμα συνυπευθυνότητας του νέου κανονισμού για το λάδι, που υπερψήφισε η κυβέρνηση, αποδεκατίζουν τις επιδοτήσεις και μαζί με τις χαμηλές τιμές εξανεμίζουν το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. Το πρόβλημα αυτό έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Σκοπελίτης και Βαγγέλης Μπούτας.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση του ΚΚΕ: "Το πρόβλημα όμως των προστίμων στις επιδοτήσεις του λαδιού οξύνεται και από τις ψεύτικες δηλώσεις που γίνονται με την ανοχή και συγκάλυψη ορισμένων κρατικών φορέων, με αποτέλεσμα να οργιάζει το παράνομο κύκλωμα σε βάρος των τιμίων και ειλικρινών ελαιοπαραγωγών.

Και αυτό γιατί στις φετινές δηλώσεις που διαπιστώνονται από επιτόπιους ελέγχους του αρμόδιου οργανισμού, όχι μόνο δεν επιβάλλονται κυρώσεις, αλλά οι παρανομούντες συνεχίζουν να επιδοτούνται, με βάση τις ψεύτικες δηλώσεις, ενώ τα πρόστιμα, που επιβάλλονται στα παρανομούντα ελαιοτριβεία, είναι μηδαμινά σε σχέση με τα ποσά που παράνομα καρπώνονται. Αποτέλεσμα, η απάτη να έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις, οι συνειδήσεις των εμπλεκόμενων φορέων να διαφθείρονται μαζικά, η κυβέρνηση με τα μικροπρόστιμα να "φαίνεται" ότι κάνει καλά τη δουλιά της και οι τίμιοι ελαιοπαραγωγοί να ζημιώνουν με μεγάλα ποσά.

Συγκεκριμένα παραδείγματα υπάρχουν σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, όπου οι επιδοτήσεις συνεχίζουν να δίνονται με βάση τις ψεύτικες δηλώσεις που διαπιστώθηκαν από επιτόπιους ελέγχους των υπηρεσιών του οργανισμού ελαιολάδου, ενώ υπάρχουν σοβαρές πληροφορίες ότι στη συγκάλυψη των παρανομιών συμμετέχουν και ΔΟΥ, οι οποίες εκδίδουν "έγκυρα" τιμολόγια σε ονόματα ανύπαρκτων εμπόρων, τα οποία "πωλούν" έναντι σοβαρού αντιτίμου στους παρανομούντες, για να εμφανίζουν και να "νομιμοποιούν" αγοραπωλησίες ανύπαρκτων ποσοτήτων ελαιόλαδου".

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου για το τι ενέργειες προτίθενται να κάνουν και ποια μέτρα θα πάρουν, για να εξυγιάνουν το κύκλωμα των επιδοτήσεων του λαδιού που λυμαίνεται τον ιδρώτα των τίμιων ελαιοπαραγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ