Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να δοθούν στην Αυτοδιοίκηση

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του Σπύρου Χαλβατζή

Το θέμα των στρατοπέδων απασχολεί εδώ και δεκαετίες το λαό της Αθήνας, που ζητά όχι την τσιμεντοποίησή τους, αλλά τη μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου και χρήσεων κοινωνικού χαρακτήρα. Αυτό τόνισε, στη χτεσινή συνεδρίαση, ο Σπ. Χαλβατζής,επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας".

Στην παρέμβασή του, ο επικεφαλής της παράταξης υπογράμμισε πως οι σημερινές θέσεις των περισσότερων στρατοπέδων (που χωροθετήθηκαν ή στον Εμφύλιο ή στα πρώτα χρόνια της μετεμφυλιακής περιόδου) δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και καθώς η κυβέρνηση αναδιατάσσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, για να συμμορφωθούν με τα σχέδια του παγκόσμιου χωροφύλακα προχωρά και στις μετεγκαταστάσεις στρατοπέδων.

Οι κυβερνώντες, συνέχισε, προσπαθούν να παρουσιάσουν το γεγονός της αναγκαστικής μετεγκατάστασης, ως παραχώρηση προς το κοινωνικό σύνολο και ότι, δήθεν σεβόμενοι τις λαϊκές ανάγκες, απομακρύνουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις από τα πολεοδομικά συγκροτήματα. Από την άλλη η κυβέρνηση πασχίζει να τα ξεπουλήσει, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα για την κατασκευή των νέων στρατοπέδων. Υπενθύμισε πως τα στρατόπεδα έχουν μικρό ποσοστό οικοδομικής κάλυψης και χαμηλό συντελεστή δόμησης και προειδοποίησε, πως αν δοθούν για οικοπεδοποίηση, ο συντελεστής δόμησης θα είναι υψηλός και σε μικρή έκταση θα υψωθούν μεγαθήρια.

Σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται ένα ποσοστό 40% να παραμένει αδόμητο, προορισμένο για κοινόχρηστους χώρους. "Αυτό το ποσοστό μένει έτσι, απλά για να δελεάσει. Ολοι οι πολεοδόμοι και οι πολιτικοί μηχανικοί τονίζουν πως σε έκταση που πολεοδομείται, μέχρι και το 30% αυτής αναλώνεται για οδικό δίκτυο, έργα υποδομής και κοινόχρηστους χώρους. Επομένως τι μας απομένει για χώρους πρασίνου;", αναρωτήθηκε.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη οι χώροι να αποδοθούν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι Νομαρχίες, σε συνεργασία με του όμορους των στρατοπέδων δήμους, να τα αξιοποιήσουν σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Οι εγκαταστάσεις που ήδη υπάρχουν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, για τη στέγαση ΚΑΠΗ, παιδικών σταθμών και πολιτιστικών κέντρων. Στους αδόμητους χώρους να αναπτυχθούν χώροι πρασίνου και αναψυχής που τόσο λείπουν από το λαό της πρωτεύουσας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στο έγκλημα της οικοδόμησης του παραλιακού μετώπου(2024-01-10 00:00:00.0)
Το άσπρο μαύρο έκανε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ(2002-02-09 00:00:00.0)
Να παραμείνει κοινόχρηστος χώρος(1999-12-22 00:00:00.0)
Πλάτη στην κυβέρνηση για τσιμεντοποίηση των στρατοπέδων(1999-09-02 00:00:00.0)
Στο βωμό του κέρδους(1999-08-29 00:00:00.0)
Χρειαζόμαστε χώρους πραγματικά ελεύθερης πρόσβασης(1997-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ