Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ
Πλάτη στην κυβέρνηση για τσιμεντοποίηση των στρατοπέδων

Γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια αγώνες δεκαετιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να αποδοθούν στους Δήμους οι χώροι των στρατοπέδων, συμφωνεί με τα κυβερνητικά σχέδια για ξεπούλημα σε ιδιώτες

Συστρατεύεται η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση τσιμεντοποίηση των χώρων που θα απελευθερωθούν από την απομάκρυνση περίπου 80 στρατοπέδων. Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ εκφράζεται θετικά για το νομοσχέδιο που προβλέπει τη μετεγκατάσταση των στρατοπέδων, το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση των εκτάσεων που θα απελευθερωθούν, προκειμένου να βρεθούν χρήματα για να κατασκευαστούν νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Παραβλέπει, δηλαδή, τους αγώνες δεκαετιών δημοτών και αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου οι συγκεκριμένοι χώροι να αποδοθούν στο λαό και να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου και αναψυχής.

Στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης και σε συζήτηση που έγινε για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο πρόεδρός της Π. Κουκουλόπουλος τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το αν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο το 40% που τυπικά προβλέπεται για κοινόχρηστους και ελεύθερους χώρους. Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις των λοιπών μελών του ΔΣ. Η μόνη ένσταση που προέβαλε η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ ήταν οι ΟΤΑ να έχουν αποφασιστική γνώμη στο τι θα κατασκευαστεί στους χώρους που προορίζονται για οικοδόμηση.

Η μοναδική αντίθετη φωνή στο ξεπούλημα των χώρων ήταν αυτή του Π. Βακαλόπουλου,που συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΔΣ ως παρατηρητής. Ο τέως δήμαρχος Ταύρου υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο να υψωθούν νέα μεγαθήρια. Αναφέρθηκε στις εκτάσεις που επιτάχθηκαν παλαιότερα από τις Ενοπλες Δυνάμεις για να κατασκευαστούν τα στρατόπεδα. Εκανε σαφές, ότι μετά την απομάκρυνση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων οι επιταγμένοι χώροι θα επιστρέψουν στους παλαιότερους ιδιοκτήτες τους (έχει ήδη συμβεί στο Δήμο Ταύρου). Πρόσθεσε πως αυτό θα μειώσει ακόμα περισσότερο την έκταση που υποτίθεται ότι απελευθερώνεται.

Ακόμα επισήμανε ότι αυτές οι εκτάσεις θα πρέπει να αποδοθούν στους δήμους, προκειμένου να κάνουν έργα πρασίνου και άλλα για τους δημότες και να αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής τους. Αναφορικά με το πού θα βρει χρήματα η κυβέρνηση για τη μετεγκατάσταση των στρατοπέδων, σημείωσε πως βρίσκει πάντα χρήματα για τις "λεγόμενες αγορές του αιώνα", επομένως μπορεί να διαθέσει κάποια κονδύλια και για τη μετεγκατάσταση.

Στο μεταξύ, οι Γερ. Θεοδωράτος και Σ. Αγαλιανού,δημοτικοί σύμβουλοι της "Δημοτικής Αναγέννησης Αγίων Αναργύρων",με επιστολή τους στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης (στο όρια ευθύνης της βρίσκεται το Στρατόπεδο "Κοσκινά"), ζητούν το θέμα του νομοσχεδίου να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ. Σημειώνουν πως τα όσα προωθεί η κυβέρνηση οδηγούν στον αφανισμό, στην οικοπεδοποίηση και την τσιμεντοποίηση τους τελευταίους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους στη Δυτική Αθήνα και επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν με συγκεκριμένες προτάσεις στη συνεδρίαση του Σώματος.

Τέλος, ο Γερ. Θεοδωράτος, ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας,ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Συνδέσμου να συνεδριάσει άμεσα η ΕΕ για να συζητήσει το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να βγάλει "στο σφυρί" 11.324 στρέμματα, στα οποία στεγάζονται σήμερα στρατόπεδα, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας "Σύσταση προσωρινής υπηρεσίας για την αξιοποίηση και μετεγκατάσταση στρατοπέδων", που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής εντός της βδομάδας. Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες που θα αγοράσουν αυτούς τους χώρους να οικοδομήσουν μέχρι και το 80% - 90%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ