Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ
Πρέπει να ενταθεί η αντισεισμική θωράκιση

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας κρούει η Μόνιμη Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η οποία συνεδρίασε προχτές μετά από πρόσκληση του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), με θέμα "Εκτιμήσεις για την εξέλιξη της σεισμικότητας στην Ελλάδα". Οπως τονίζει χαρακτηριστικά η Επιτροπή "ολόκληρη η χώρα είναι σεισμογενής και επομένως απαιτείται μόνιμη ετοιμότητα".

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι, όπως επισημαίνει η Επιτροπή,"μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας, είναι χρήσιμη μια επανεκτίμηση της εξέλιξης της σεισμικότητας στο προσεχές μέλλον στην Ελλάδα. Η επιτροπή μέσω των αρμοδίων επιστημονικών φορέων θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό στους αμέσως προσεχείς μήνες".

Επίσης η Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση να πάρει τα εξής μέτρα για τη μείωση του σεισμικού κινδύνου:

  • Να προωθήσει το συντονισμό των φορέων σε όλα τα επίπεδα, την ενίσχυση των σεισμολογικών δικτύων και να πραγματοποιηθούν ασκήσεις ετοιμότητας με βάση τα σχέδια που ήδη υπάρχουν.
  • Να προωθηθούν οι διαδικασίες για τη μεθόδευση του προσεισμικού ελέγχου σε όλη τη χώρα, σε μεγάλο χρονικό ορίζοντα.
  • Να εκπονηθούν ειδικά ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τη μείωση του σεισμικού κινδύνου, όπως για παράδειγμα η χαρτογράφηση μεγάλων ενεργών ρηγμάτων, η έρευνα για τις αντισεισμικές κατασκευές κ. ά.

Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή εισηγείται την ενίσχυση του εθνικού συστήματος σεισμογράφων με σύγχρονο εξοπλισμό και τη διενέργεια ελέγχων σε μια σειρά δημοσίων κτιρίων, όπως τα νοσοκομεία, τα σχολεία κλπ.

Να σημειώσουμε ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής έλαβαν μέρος: Ο Β. Παπαζάχος, ομ. καθηγητής ΑΠΘ., ο Θ. Τάσιος, ομ. καθηγητής ΕΜΠ, ο Δ. Παπανικολάου, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Κ. Μακρόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Π. Καρύδης, καθηγητής ΕΜΠ, ο Γ. Γκαζέτας, καθηγητής ΕΜΠ, ο Δ. Μουτράκης, καθηγητής ΑΠΘ, ο Α. Τσελέντης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ο Γ. Σταυρακάκης, Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο Μ. Φαρδής, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και η Α. Κυρατζή, καθηγήτρια ΑΠΘ.

Σεισμός στη Ζάκυνθο

Μια αρκετά ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε χτες το πρωί φαίνεται να υπογραμμίζει την ανάγκη για τη λήψη πρόσθετων μέτρων αντισεισμικής προστασίας στη χώρα μας. Συγκεκριμένα η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε χτες στις 5.15 π.μ. είχε μέγεθος 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου, κοντά στα νησιά Στροφάδες. Ο σεισμός έγινε αισθητός τόσο στη Ζάκυνθο, όσο και σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, αλλά δεν αναφέρθηκαν ζημιές. Οπως ανέφεραν στο "Ρ" οι σεισμολόγοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, πρόκειται για μια συνηθισμένη σεισμική δόνηση στην περιοχή καθώς αυτή βρίσκεται στο σεισμολογικό τόξο του Ιονίου, που δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ