Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο κατάργησης σχολείων!

Αλλη μια απόφαση του υπουργείου Παιδείας βάζει λουκέτο σε 31 Λύκεια. Αντιδρούν εκπαιδευτικοί και γονείς στην πολιτική που θέλει λιγότερη παιδεία

Διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο κατάργησης σχολείων στο πλαίσιο της πολιτικής που αποκλείει τα παιδιά από το Λύκειο και τα οδηγεί στη μισοκατάρτιση των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων. Η κατάσταση αυτή προκαλεί έντονες αντιδράσεις γονιών και εκπαιδευτικών, καθώς συνιστά ανοιχτή υπονόμευση και συρρίκνωση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Στη λίστα των καταργούμενων Λυκείων έρχονται να προστεθούν άλλα 31,με τη Δ4/513/4-8-1999 απόφαση του υφυπουργού Παιδείας Ι. Ανθόπουλου,η οποία έχει κοινοποιηθεί ήδη στις ενδιαφερόμενες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με την απόφαση αυτή καταργούνται τα εξής σχολεία: 5ο ΕΛ Χαλανδρίου,7ο ΕΛ Ιλίου,6ο ΕΛ Γλυφάδας,4ο ΕΛ Αγίου Δημητρίου,15ο ΕΛ Πειραιά,3ο ΕΛ Γρεβενών,ΕΛ Δεσκάτης Γρεβενών (πρώην ΤΕΛ), 12ο ΕΛ Ηρακλείου,2ο ΕΛ Μοιρών Ηρακλείου,3ο ΕΛ Ηγουμενίτσας,2ο ΕΛ Παραμυθιάς,9ο ΕΛ Ιωαννίνων,5ο ΕΛ Κέρκυρας,6ο ΕΛ Κέρκυρας,ΕΛ Καρακιάνας Κέρκυκας,3ο ΕΛ Κιλκίς,2ο ΕΛ Τυρνάβου,7ο ΕΛ Καλαμάτας,5ο ΕΛ Δράμας,4ο ΕΛ Ρεθύμνου,2ο ΕΛ Μουδανιών,2ο ΕΛ Κισσάμου Χανίων,2ο ΕΛ Αμφισσας,3ο ΕΛ Σπάρτης,ΕΛ Μολάων (πρώην ΤΕΛ), ΕΛ Μακρακώμης (πρώην ΤΕΛ), ΕΛ Αταλάντης (πρώην ΤΕΛ), ΕΛ Οινουσσών Χίου,ΕΛ Κορωπίου,8ο ΕΛ Βόλου και 3ο ΕΛ Ευόσμου.

Με αφορμή την προωθούμενη κατάργηση του 5ου Ενιαίου Λυκείου Χαλανδρίου,η προϊσταμένη της Β Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής με έγγραφό της προς το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση της λειτουργίας του συγκεκριμένου σχολείου και ζητά να εξαιρεθεί από τον κατάλογο των υπό κατάργηση σχολείων. Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία του σχολείου, τονίζει ότι το Χαλάνδρι έχει ένα μόνο λύκειο, το 4ο ΕΛ, περιορισμένων κτιριακών εγκαταστάσεων και το 5ο ΕΛ αποσυμφορεί το μαθητικό δυναμικό του 1ου και 4ου ΕΛ Χαλανδρίου. Τονίζει επίσης ότι το μαθητικό δυναμικό του 4ου Λυκείου την επόμενη χρονιά θα ξεπεράσει τους 250 μαθητές. Και δεν είναι τα μόνα σχολεία που καταργούνται καθώς έχουν προηγηθεί και αναμένεται να εκδοθούν και άλλες αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας.

Η ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας καταγγέλλει ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ "συνεχίζοντας την αντιεκπαιδευτική της πολιτική, αποφάσισε ερήμην των τοπικών κοινωνιών το κλείσιμο 150 και πλέον σχολείων (Ενιαία Λύκεια) σε όλη την Ελλάδα μεταξύ των οποίων και δύο στο νομό μας", απαιτώντας την ανάκληση της απόφασης. "Η απόφαση αυτή, τονίζει η ΕΛΜΕ, είμαι άμεση συνέπεια του αντιδραστικού νόμου 2525/97. Η μείωση του μαθητικού δυναμικού στο Ενιαίο Λύκειο και η βίαιη μετατόπισή τους σε υποβαθμισμένα ΤΕΕ ήταν και είναι βασική επιλογή του υπουργείου Παιδείας". Επισημαίνουν επίσης ότι το κλείσιμο των σχολείων και μειώνει τον αριθμό των οργανικών θέσεων και οδηγεί και τυπικά στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.

Η Συντονιστική Επιτροπή Γονέων Αιτωλοακαρνανίας καταδικάζει τις καταργήσεις σχολείων "για λόγους κοινωνικούς - δημογραφικούς - παιδαγωγικούς και λέμε ΟΧΙ στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου" και καλεί τη ΝΑ Αιτωλοακαρνανίας και τους δήμους του νομού να καταδικάσουν την πολιτική των καταργήσεων και τους γονείς να αντιδράσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ