Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΟΔΡΑ
Να παραμείνει κοινόχρηστος χώρος

Να μην εμπορευματοποιηθεί το πρώην στρατόπεδο Κόδρα που αποτελεί τον τελευταίο ελεύθερο χώρο πρασίνου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ζητούν πολιτιστικοί φορείς της πόλης, ανάμεσα τους σύλλογοι κατοίκων της Καλαμαριάς, οικολογικές κινήσεις κλπ. Ο παραπάνω χώρος που βρίσκεται στην Καλαμαριά (Καραμπουρνάκι), έκτασης 589 στρ., με νεότερη απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ επιχειρείται να αποχαρακτηριστεί από «κοινόχρηστο πράσινο», όπως ήταν από το 1966. Με βάση αυτή την τροποποίηση επιτρέπεται η δημιουργία «εγκαταστάσεων πολιτισμού και αθλητισμού» και φωτογραφίζονται χρήσεις αναψυχής σε συγκεκριμένες τοποθεσίες του. Οπως τόνισε ο Αν. Μανιτάκης, πρόεδρος της Ενωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης, η διάταξη είναι «εκ του πονηρού», γιατί με τον όρο αναψυχή μπορεί να επιτραπεί η εγκατάσταση στο χώρο του στρατοπέδου μπαρ, λούνα παρκ, ανοιχτών αγορών, ξενοδοχείων. Την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ ήδη προσέβαλαν στο Συμβούλιο Επικρατείας οι τοπικοί Σύλλογοι των κατοίκων. Επίσης, παρά την αντίδραση των ενδιαφερομένων φορέων, διατηρείται η απόφαση για την επέκταση του κεντρικού οδικού δικτύου της πόλης μέσα στο Κόδρα. Σημειώνεται ακόμη ότι μέσα στο χώρο του στρατοπέδου γίνονται αρχαιολογικές ανασκαφές.

Σε παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης» Καλαμαριάς, Κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι θα πρέπει άμεσα να λυθεί το ιδιοκτησιακό θέμα του πρώην στρατοπέδου. Φερόμενοι ως ιδιοκτήτες διεκδικούν 50 στρέμματα, ο Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών περί τα 300 στρέμματα και άλλα 220 στρέμματα η Υπηρεσία Ανταλλάξιμης Περιουσίας του Κράτους. Πρόσθεσε ότι η δημοτική αρχή της Καλαμαριάς ποτέ δεν κάλεσε τους φορείς και τους κατοίκους για να διεκδικήσουν από κοινού το στρατόπεδο.

Οι φορείς ζητούν τη διατήρηση του χαρακτηρισμού του πρώην στρατοπέδου ως χώρου «κοινόχρηστου πρασίνου» χωρίς νέες εγκαταστάσεις, που επιτρέπει την ήπια πολιτιστική χρήση των παραδοσιακών στρατιωτικών οικημάτων που βρίσκονται στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα. Επίσης, τη διασφάλιση της δημόσιας χρήσης της έκτασης του στρατοπέδου με απαλλοτρίωση ή ανταλλαγή των όποιων ιδιοκτησιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ