Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Υπεράνω όλων οι συμφωνίες Σένγκεν

Μικρομεσαίοι απειλούνται με πρόστιμα αν δεν καταθέσουν τα αρχεία που διατηρούν

Με φυλάκιση έως 3 χρόνια και πρόστιμο έως 5 εκατ. δραχμών, απειλούνται όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν υποβάλλουν ως τις 31 του Δεκέμβρη το απαιτούμενο έγγραφο γνωστοποίησης των αρχείων που διατηρούν με προσωπικά δεδομένα, προς την αρμόδια Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που συστάθηκε και λειτουργεί στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν. Οι μικρομεσαίοι της Θεσσαλονίκης είναι ανάστατοι, τόσο για το ρόλο που καλούνται να παίξουν με το πρόσχημα της δήθεν προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συνεργατών τους, όσο και επειδή δεν είχαν ενημερωθεί έγκαιρα ώστε να έχουν το περιθώριο να αντιδράσουν. Σκοπός της αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) σύμφωνα με το νόμο 2472/97, είναι η προστασία του πολίτη από την παράνομη ηλεκτρονική επεξεργασία των προσωπικών του στοιχείων στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν που θα ισχύσει για τη χώρα μας από την 1η Γενάρη του 2000. Η συγκεκριμένη αρχή θα καταγράψει όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που διαθέτουν προσωπικά στοιχεία τρίτων. Τα στοιχεία που όπως φαίνεται ενδιαφέρουν περισσότερο την ΑΠΔΠΧ, είναι κυρίως ιατρικού και θρησκευτικού χαρακτήρα, πολιτικών φρονημάτων, κλπ., και όχι τόσο τα φορολογικά στοιχεία που διαθέτουν οι επαγγελματίες σχετικά με τους προμηθευτές και τους πελάτες τους. Ελεύθεροι επαγγελματίες κάθε ειδικότητας, καταστηματάρχες, γιατροί, δικηγόροι κλπ., θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τα αρχεία που διατηρούν με προσωπικά δεδομένα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων, και παράλληλα να κοινοποιήσουν στους συνεργάτες ή πελάτες τους πως θα διατηρούν τα προσωπικά τους δεδομένα στα αρχεία τους, τα οποία όμως είναι υποχρεωμένοι να αποδώσουν όταν αυτά ζητηθούν από οποιαδήποτε ΔΟΥ ή άλλη δημόσια υπηρεσία.

Πιο συγκεκριμένα, σε έγγραφο της σχετικής γνωστοποίησης αναφέρεται: «Αποδέκτες των δεδομένων είναι: α) για τα στοιχεία που υποχρεούται ή δικαιούται η Εταιρία να ανακοινώνει βάσει νόμου ή δικαστικής αποφάσεως: δημόσιες υπηρεσίες και δικαστικές αρχές, δημόσιοι λειτουργοί ή τρίτοι. β) για όλα τα στοιχεία: η διοίκησης και κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες της εταιρίας». Επίσης, διευκρινίζεται πως «διαβιβάσεις δεδομένων σε τρίτες χώρες δε γίνονται». Αυτό σημαίνει πως επιτρέπεται να γίνονται στις χώρες μέλη της ΕΕ.

Αντιλαμβάνεται πλέον ο καθένας πως η ΑΠΔΠΧ, που παρουσιάζεται ως ένας ανεξάρτητος οργανισμός, μπορεί να έχει στη διάθεσή της κάθε είδους πληροφορία που αφορά τους κατοίκους της χώρας. Για να συγκεντρώσει μάλιστα αυτές τις πληροφορίες ενεργοποιεί αναγκαστικά τους ίδιους τους πολίτες και αν αυτοί αρνηθούν να παίξουν το ρόλο που τους επιβάλλουν, απειλούνται με ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ