Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Ανθυγιεινές αλχημείες με τα κονδύλια

Τελικά και το 2000 οι εφημερίες στα νοσοκομεία υπακούουν στη λογική των περικοπών

Την υπογραφή της κοινής απόφασης των υπουργών Υγείας Λ. Παπαδήμα και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη για τις εφημερίες παρουσιάζει η κυβέρνηση ως μεγάλη παροχή τόσο προς τους ασθενείς όσο και προς τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων. Η υπογραφή της κοινής απόφασης είναι υποχρεωτική για να αρχίσει η εκταμίευση των κονδυλίων για τις εφημερίες, αλλά το υπουργείο Υγείας με αριθμητικές αλχημείες επιχειρεί αφ' ενός να δείξει μεγάλη αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες και αφ' ετέρου ότι καλύπτονται «πλήρως ανάγκες των εφημεριών των νοσοκομείων, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους προς όφελος των πολιτών», όπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου, η ηγεσία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) - που έχει καταγγελθεί ότι προήλθε από νόθο συνέδριο - έσπευσε με ανακοίνωσή της να μιλήσει για δικαίωση «του απεργιακού αιτήματος των νοσοκομειακών γιατρών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εφημέρευσης των νοσοκομείων για το 2000, κρίνοντας τα πράγματα από τα προγράμματα που υποβλήθηκαν και όχι από τα κονδύλια που αυθαίρετα είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό».

Βέβαια οι ανάγκες για ασφαλείς εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία απέχουν απ' τα κουτσουρεμένα κονδύλια για χάρη της ΟΝΕ. Και η πλευρά αυτή αποδεικνύεται απ' το γεγονός ότι τα κονδύλια για τις εφημερίες μετά την ψήφιση του Ιατρικού Μισθολογίου παραβιάστηκαν επανειλημμένα προς «τα πάνω». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το κονδύλι που προβλέπει η υπουργική απόφαση για τις εφημερίες του 2000 ανέρχεται σε 80,8 δισ. δραχμές και είναι - κατά το υπουργείο - αυξημένο κατά 8,2% σε σχέση με το ποσό των 74,7 δισ. που είχε δαπανηθεί για το 1999, όπως αναφέρεται στη χτεσινή ανακοίνωση.

Τα πράγματα, όμως, έχουν καταγραφεί αλλιώς στους προϋπολογισμούς: Το 1998 και το 1999 είχαν προϋπολογιστεί 64 δισ. δραχμές για κάθε έτος. Τελικά - σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2000 - το 1998 διατέθηκαν 68 δισ., ενώ η εκτίμηση για το 1999 ήταν 76,4 δισ. Στον προϋπολογισμό του 2000 έχουν εγγραφεί 78 δισ. για τις εφημερίες. Επομένως η «παραπανίσια αύξηση» που προβλέπει η υπουργική απόφαση είναι ή 4,4 δισ. (5,75%) ή 2,8 (3,5%) με βάση την εισηγητική έκθεση.

Η απόσταση αυτών των στοιχείων απ' τις πραγματικές ανάγκες των εφημεριών φαίνεται απ' τα εξής στοιχεία.

  • Το κονδύλι των 64 δισ. για το 1999 είχε κριθεί κατά 30% «φτηνότερο» από το πόρισμα της Επιτροπής για τις εφημερίες που είχε δημιουργηθεί επί υπουργίας Κ. Γείτονα. Δηλαδή το κονδύλι για το 1999 θα έπρεπε να είναι 83 δισ. δραχμές. Το κονδύλι αυτό προσεγγίζει και η πρόταση της ΟΕΝΓΕ για αύξηση κατά 11,6% των κονδυλίων για το 2000 σε σχέση με τα κονδύλια του 1999. Ετσι φαίνεται υποκριτική διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας ότι εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα τα αιτήματα για την πλήρη κάλυψη των αναγκαίων κονδυλίων για την εφημέρευση του 1999.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ