Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Εθελοντισμός διά πάσαν νόσον ...

Αφού πήρε πίσω τη μία μετά την άλλη τις κοινωνικές κατακτήσεις, επιμένοντας στην ίδια κατεύθυνση, η κυβέρνηση «ανακαλύπτει» τώρα, το αμερικανικό μοντέλο και προαναγγέλλει θεσμική κατοχύρωση του «εθελοντισμού»,  για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που γεννά η ίδια η ληστρική - για τον εργάτη και τα φτωχομεσαία λαϊκά στρώματα- καπιταλιστική πραγματικότητα. Αφορμή για το νέο «διάγγελμα», ο απολογισμός του υπουργείου Εσωτερικών για τους σεισμούς

Με τον... εθελοντισμό θα λυθούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Προβλήματα που εμφανίζονται ως κυρίαρχα στην επιφάνεια με αφορμή διάφορα φυσικά φαινόμενα όπως σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές - και έχουν, όμως, ως πραγματική βάση τις επιπτώσεις από τη ληστρική εκμετάλλευση ανθρώπων και περιβάλλοντος σε μια εποχή «παγκοσμιοποίησης» των επιδιώξεων του κεφαλαίου.

Αυτό, ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίστηκε η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της πρώτης φάσης αντιμετώπισης των συνεπειών από τον σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη, σε μια εμφανή προσπάθεια να μεταφέρει την ευθύνη για τα αρνητικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, στους ίδιους τους πολίτες.

Σε μια εποχή, που όπως σημείωσε η ίδια, όλο και περισσότερα άτομα ωθούνται στην περιθωριοποίηση, η κυβέρνηση - κατά τα πρότυπα άλλων δυτικών ηγεσιών - εγκαλεί ουσιαστικά τους ίδιους τους πολίτες, εν δυνάμει περιθωριοποιημένους, να δείξουν... αλληλεγγύη, αναπτύσσοντας τον εθελοντισμό. Η επίκληση της αλληλεγγύης από μια κυβέρνηση που πράττει με ακριβώς αντίθετες αρχές, μόνο θετικές εξελίξεις δεν προμηνύει. Το μοντέλο του εθελοντισμού που περιέγραψε αχνά χθες η Β. Παπανδρέου, εντάσσεται στα πλαίσια της κυβερνητικής τακτικής, να μεταφέρει ευθύνες - με πολιτικό και οικονομικό κόστος - προς τα κάτω. Είναι μία τακτική που θέλει τα θύματα να πληρώνουν «εθελοντικά» και το κόστος για τις όποιες διαδικασίες αποκατάστασης απαιτούνται.

Ετσι, όπως η ίδια δήλωσε, στα μέσα Γενάρη «θα υπάρξει πρωτοβουλία για οργανωμένη στήριξη του εθελοντισμού, ώστε να διευρυνθεί». Συγκεκριμένα - είπε - θα ενισχυθούν υλικοτεχνικά οι εθελοντικές οργανώσεις και κινήματα πολιτών. Στη διαδικασία αυτή η υπουργός δήλωσε πως θα έχουν καθοριστική συμμετοχή οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η παραπάνω πρωτοβουλία θα λάβει και περιεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης.

Επίσης, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η υπουργός έκανε λόγο για αναθεώρηση του σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών (ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ), παραδεχόμενη ουσιαστικά ότι το υπάρχον πάσχει από σύγχυση αρμοδιοτήτων. «Πρέπει να ξεκαθαρίσει - είπε η Β. Παπανδρέου - ποιος κάνει τι». Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται η συγκρότηση Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών, που στο επόμενο διάστημα θα καταθέσει την πρότασή της.

Ολα λειτούργησαν άψογα

Κατά τα άλλα, η υπουργός έκανε λόγο για «μεγάλη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού από κράτος και Αυτοδιοίκηση». Ωστόσο πραγματικά, δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει την τύχη των περίπου 66.000 που δε διαμένουν σε οικίσκους ή τροχόσπιτα (περίπου 6.500). Πιθανόν - είπε - αυτές οι οικογένειες να αξιοποίησαν το μέτρο της επιδότησης ή συγκατοίκησης. Τα σχετικά ρεπορτάζ, βέβαια, μαρτυρούν, πως απλά οι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους κατοικούν ξανά, στα χαρακτηρισμένα κίτρινα σπίτια τους. Επίσης, η υπουργός παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει αποτίμηση πόσο έχουν στοιχίσει μέχρι σήμερα, τα διάφορα μέτρα για τους σεισμοπαθείς. Είπε δε, πως για τη φάση της ανασυγκρότησης των σεισμοπαθών, θα δοθούν 300 δισ. από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα Αττικής και άλλα 300 από δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία από την πρώτη φάση αντιμετώπισης των ζημιών από το σεισμό, καταστράφηκαν 7.000 κτίρια. 65.000 είναι κίτρινα και 95.000 πράσινα. 8.000 επιχειρήσεις υπέστησαν από μικρές ζημιές ως πλήρη καταστροφή. Τέλος, η υπουργός είπε, ότι οι δήμοι θα πληρώσουν το κόστος των σκηνών που έχουν χαθεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ