Κυριακή 29 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο βωμό του κέρδους

Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που έγινε την περασμένη βδομάδα στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σ. Παναγιώτου, υπογράμμισε πως οι ελεύθεροι χώροι αναψυχής και πράσινου που έχουν μείνει είναι ελάχιστοι, ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο.

Σημείωσε ακόμα τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων - για τις ελλείψεις αυτές - και επεσήμανε το γεγονός ότι τα αστικά κέντρα της χώρας αναπτύχθηκαν χωρίς σχεδιασμό, χωρίς πρόγνωση και προοπτική, άναρχα και χαοτικά. "Η προοπτική σύγχρονων ανθρώπινων πόλεων που θα εξασφάλιζαν μια ελάχιστη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους των πόλεων, θυσιάστηκε στον βωμό των συμφερόντων του κέρδους. Ακόμη και αυτοί οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι που υπήρχαν, παραχωρήθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του πάρκου Ελευθερίας που παραχωρήθηκε στον Λαμπράκη. Η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική. Και τώρα, εφόσον δεν έμεινε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ελεύθερο, σειρά παίρνουν τα στρατόπεδα", τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος.

Αναφορικά με την τσιμεντοποίηση των στρατοπέδων, ο Στ. Παναγιώτου σημείωσε ότι από τη δεκαετία του '60 ακόμα, οι πολεοδόμοι ζητούσαν το ποσοστό δόμησης να μην ξεπερνά το 40% και οι ακάλυπτοι χώροι να καταλαμβάνουν το υπόλοιπο 60%. Παράλληλα, υπενθύμισε, ότι το οδικό δίκτυο των αστικών συγκροτημάτων συνήθως καταλαμβάνει το 20% του χώρου. Και κατήγγειλε την κυβέρνηση, που με τα προαναφερόμενα σαν δεδομένα, έρχεται με το νομοσχέδιο και προτείνει οι ακάλυπτοι χώροι να περιορίζονται στο 40% της έκτασης.

Ο ίδιος δεν άφησε ασχολίαστο και το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος ο ρόλος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των χώρων, όπου σήμερα βρίσκονται τα στρατόπεδα.

Τέλος, υπενθύμισε, ότι αρκετά στρατόπεδα έχουν μια ιδιαίτερη ιστορική σημασία, όπως το στρατόπεδο "Π. Μελά" στη Θεσσαλονίκη, όπου στη διάρκεια της κατοχής κρατήθηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν πατριώτες. Επιπλέον ότι σε άλλα στρατόπεδα υπάρχουν κτίσματα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική σημασία. Αναρωτήθηκε τι θα γίνουν αυτοί οι σημαντικοί χώροι, καθώς στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται τίποτε το συγκεκριμένο και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, διευκρινίζοντας πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το κυβερνητικό σχέδιο νόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ