Κυριακή 29 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Παραδίδει τα στρατόπεδα στους ιδιώτες!

Μπροστά στην πύλη 82 στρατοπέδων της χώρας στέκονται ιδιώτες, έτοιμοι να αρπάξουν χιλιάδες στρέμματα ελεύθερων χώρων που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα ζωής, κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και να τα μετατρέψουν σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, ρίχνοντας τόνους τσιμέντου.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να βγάλει "στο σφυρί" 11.324 στρέμματα, στα οποία στεγάζονται σήμερα στρατόπεδα, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας "Σύσταση προσωρινής υπηρεσίας για την αξιοποίηση και μετεγκατάσταση στρατοπέδων", που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής εντός της εβδομάδας.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται μια προσωρινή υπηρεσία με την ονομασία "Υπηρεσία Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων", που θα υπάγεται στον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Σε αυτήν δίνεται η δυνατότητα να πουλά χώρους, όπως το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου ή των Αγίων Αναργύρων, προκειμένου να εισπράξει τα χρήματα για τη μετεγκατάσταση των στρατοπέδων αυτών σε άλλες περιοχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το αλισβερίσι κυβέρνησης - ιδιωτών θα γίνεται με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), η οποία θα εγκρίνεται από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, χωρίς να απαιτείται έγκριση από οποιαδήποτε άλλη αρχή και κατά παρέκκλιση των ρυθμίσεων που αφορούν στη διαχείριση ή διοίκηση περιουσίας, καθώς και από τις διατάξεις για τα δημόσια κτήματα και τα ακίνητα και κινητά του Δημοσίου!

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες (βλ. Γουδί - Γήπεδο του Παναθηναϊκού) που θα αγοράσουν τους χώρους να πολεοδομήσουν σε ποσοστό πάνω από 80%. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει "ποσοστό 40% των χώρων για κάλυψη αναγκών σε χώρους κοινόχρηστου πράσινου και κοινωφελών εξυπηρετήσεων". Από αυτό το 40%, αν αφαιρέσουμε ένα ποσοστό 20-30% που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή υποδομών και δρόμων, τότε μένει ένα ελάχιστο 10-20% ελεύθερου χώρου...

Να σημειωθεί ότι στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, το ΥΕΘΑ επικαλείται "τη νέα οργανωτική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων" και αναφέρει:"ο σχεδιασμός αυτός επιβάλλει την εξεύρεση χωροταξικών λύσεων που θα μας δώσουν μεγάλα και σύγχρονα στρατόπεδα που θα καλύψουν τις απαιτούμενες επιχειρησιακές ανάγκες". Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την απαίτηση του ΝΑΤΟ για "εκσυγχρονισμό" των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και εναρμόνισή τους με το νέο επιθετικό δόγμα του παγκόσμιου χωροφύλακα, ως πρόσχημα για να ξεπουλήσει σε ιδιώτες τις εκτάσεις των στρατοπέδων.

Επίσης, στην εισηγητική έκθεση, η κυβέρνηση δικαιολογεί το ξεπούλημα των οικοπέδων όπου στεγάζονται στρατόπεδα, επειδή "το κόστος δημιουργίας των νέων σύγχρονων στρατοπέδων είναι αρκετά μεγάλο, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, το οποίο δεν μπορεί να αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός, ούτε υπό τις παρούσες συνθήκες, ούτε και σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, καθώς μάλιστα δεν υπάρχουν σήμερα προοπτικές χρηματοδότησης ούτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε από το ΝΑΤΟ".

Ολα "κατά παρέκκλιση"!

Σύμφωνα, λοιπόν, με το νομοσχέδιο:

  • Συνίσταται προσωρινή υπηρεσία με την ονομασία "Υπηρεσία Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων", που υπάγεται στον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Η υπηρεσία αυτή μεταξύ άλλων εισηγείται στον υπουργό Εθνικής Αμυνας τη μεταβίβαση της κυριότητας ή άλλου εμπράγματος δικαιώματος ή την αξιοποίηση με άλλο πρόσφορο τρόπο (όπως εκμίσθωση και παραχώρηση δικαιωμάτων με αντάλλαγμα) τμημάτων της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ). Παράλληλα, θα μπορεί να εισηγείται τον τρόπο διαχείρισης των πόρων από τη μεταβίβαση οικοπέδων με αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση των νέων στρατοπέδων, να προτείνει χώρους και να προτείνει τους τρόπους χρηματοδότησης για την απόκτηση των χώρων αυτών και για τη δημιουργία των σχετικών εγκαταστάσεων.
  • Η διαδικασία πολεοδόμησης των στρατοπέδων γίνεται με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ μετά από πρόταση της συνιστώμενης υπηρεσίας και μετά από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος. Με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ εγκρίνεται η πολεοδόμηση των χώρων των στρατοπέδων που απελευθερώνονται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Στρατηγικής Αναδιάταξης Στρατοπέδων. Στους χώρους αυτούς επιτρέπεται ο καθορισμός αστικών χρήσεων γης, ανεξαρτήτως των ισχυόντων ή προβλεπομένων χρήσεων και όρων δόμησης της περιοχής (ΓΠΣ, ΖΟΕ) με την προϋπόθεση ότι ποσοστό τουλάχιστον 40% των χώρων αυτών θα προβλέπεται για κάλυψη αναγκών σε χώρους κοινόχρηστου πράσινου και κοινωφελών εξυπηρετήσεων.
  • Με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΘΑ ύστερα από εισήγηση της υπηρεσίας Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων, η οποία εγκρίνεται από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας μεταβιβάζονται κατά κυριότητα, εκμισθώνονται ή παραχωρούνται κατά χρήση τμήματα γης ακίνητης περιουσίας του ΤΕΘΑ για την προώθηση και εφαρμογή του ανωτέρω προγράμματος, χωρίς να απαιτείται σύμπραξη ή άδεια ή έγκριση από οποιαδήποτε άλλη αρχή ή φορέα, κατά παρέκκλιση από τις ρυθμίσεις διαχείρισης ή διοίκησης της περιουσίας του και από τις κείμενες διατάξεις για τα δημόσια κτήματα και τα ακίνητα και κινητά του Δημοσίου. Με την ίδια διαδικασία και τις ίδιες παρεκκλίσεις το ΤΕΘΑ αποκτά ακίνητα, τα οποία διατίθενται αποκλειστικώς για την προώθηση και εφαρμογή του παραπάνω προγράμματος.
  • Οι πόροι που αποκτά το ΤΕΘΑ από τη μεταβίβαση της κυριότητας ή άλλου εμπράγματος δικαιώματος ή από την αξιοποίησή με άλλο πρόσφορο τρόπο τμημάτων της ακίνητης περιουσίας του, καθώς και οι πόροι που προέρχονται από την περαιτέρω διαχείριση των παραπάνω πόρων, διατίθενται αποκλειστικώς και μόνο για τη χρηματοδότηση νέων στρατοπέδων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ