Κυριακή 29 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης των Ηπειρωτών

Πολύς θόρυβος για το τίποτα. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει μετά από τις τρεις πρώτες μέρες του 6ου Παγκόσμιου Πανηπειρωτικού Συνεδρίου. Η εμφάνιση των κυβερνητικών στελεχών στην Ηπειρο, ορισμένων αρχηγών πολιτικών κομμάτων και αρκετών επιφανών βουλευτών δεν άλλαξε σε τίποτα το τοπίο. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη διαμορφωμένη κατάσταση καθυστέρησης - κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους συνέδρους. Ερίζουν απλώς για το ρυθμό υλοποίησης των έργων και για τον τρόπο ανάπτυξης του καταστροφικού μοντέλου που έχει επιλεγεί για την Ηπειρο.

"Δυστυχώς, το συνέδριο έχει μετατραπεί σε μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού, σε μια μηχανή υφαρπαγής της συναίνεσης των Ηπειρωτών", μας δήλωσε ο Σωτ. Κολιούσης,μέλος του ΔΣ της Πανηπειρωτικής και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. Ο Σωτ. Κολιούσης τόνισε ότι "ξεδιπλώνεται μια συστηματική προσπάθεια, από την πλευρά της κυβέρνησης, να ωραιοποιήσει το μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί και να το "ντύσει" με φιλολαϊκό χαρακτήρα. Προσπαθώντας να φέρει στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Βρισκόμαστε μπροστά σε προανειλημμένες αποφάσεις για το μέλλον της Ηπείρου και για την πορεία της ανάπτυξής της".

Μέσα όμως από αυτό το συνέδριο ακούστηκαν απόψεις και κατατέθηκαν προτάσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν το σκηνικό. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κόνιτσας Μ. Μαρτσέκης στην παρέμβασή του υπογράμμισε: "Κάποια περιφέρεια θα ήταν η τελευταία στο μέσο όρο εισοδήματος των κατοίκων της. Δυστυχώς, αυτή ήταν η Ηπειρος. Το τραγικό όμως δεν είναι αυτό. Είναι ότι το 1981 η Ηπειρος είχε το 52% του μέσου βιοτικού επιπέδου της Ευρώπης και σήμερα έχει το 43%. Αρα σχεδόν τα 20 τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια ανάκαμψης της Ηπείρου". Και συνέχισε: "Βέβαια οι δείκτες του βιοτικού επιπέδου είναι μέσοι δείκτες μαζί όμως με τους κοινωνικούς δείκτες είναι οι χαμηλότεροι της Ευρώπης...".

Ο Μ. Μαρτσέκης υπογράμμισε ότι από το '81 μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις εντόπισαν ανισότητες μεταξύ των περιφερειών. Γι' αυτό έγινε και η Συνθήκη του Μάαστριχτ για να επιτευχθεί σύγκλιση. Εφαρμόστηκαν πιλοτικά και αργότερα μεσογειακά προγράμματα και τελικά δόθηκαν και τα δύο οικονομικά πακέτα "Ντελόρ", αλλά η σύγκλιση δεν επιτεύχθηκε και η ανισότητα διευρύνθηκε! Αυτό σημαίνει ότι αφού δεν πέτυχαν μέχρι τώρα τα υπουργεία Οικονομικών, γιατί να πετύχουν από εδώ και πέρα. Και κατέληξε: "Δυστυχώς ό,τι ήταν να γίνει για την Ηπειρο έγινε, από εδώ και πέρα το πρόγραμμα έχει χαραχτεί και οι εξαγγελίες γίνονται για άλλους λόγους".

Ο Σπ. Φασούλας,σύνεδρος, με δήλωσή του στο "Ρ", τόνισε: "Η Ηπειρος όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφερε να πετύχει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι δεν κατάφερε να πετύχει το μέσο όρο ανάπτυξης της υπόλοιπης χώρας. Παράλληλα οι υποδομές ανάπτυξης που έχουν δημιουργηθεί, δεν είναι τέτοιες, που να μπορούν να εξασφαλίσουν το μέλλον της. Η Ηπειρος δεν μπόρεσε να στηριχτεί σε μια παραγωγή βιώσιμη".

"Η ανάπτυξή της περιορίζεται, συνέχισε, σε μια βελτίωση και δημιουργία κατοικιών και δρόμων. Μια ανάπτυξη, που για τις κατοικίες, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο μεταναστευτικό χρήμα".

Σήμερα, κατέληξε ο Σπ. Φασούλας, η Ηπειρος πρέπει αφ' ενός να λύσει το πρόβλημα της ενέργειας με την προμήθεια φυσικού αερίου και αφ' ετέρου το επικοινωνιακό με τη δημιουργία σιδηροδρόμου. Ενα έργο που θα καλύψει την εμπορευματική μεταφορά, αφού η Εγνατία οδός στο μέλλον θα φανεί ότι είναι ένα έργο εντυπωσιασμού, αφού για παράδειγμα περνάει στα 1.100 μέτρα υψόμετρο από την περιοχή της Ηπείρου, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την πρόσβαση για το χειμώνα. Η Ηπειρος, για να αλλάξει σήμερα μοντέλο ανάπτυξης, χρειάζεται πολιτική βούληση και γενναίες αποφάσεις.

Τέλος ο Σωτ. Κολιούσης τόνισε ότι με αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η υπηρεσία που προσφέρει το 6ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο είναι να αναδειχτεί πως η Ηπειρος ίσως είναι το πιο τυπικό δείγμα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, του νεοφιλελευθερισμού, της πολιτικής της παγκοσμιοποίησης του Μάαστριχτ. Και αυτό γιατί όταν σε όλους τους τόνους υπογραμμίζουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ηπείρου στα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν μπορεί από την άλλη μεριά να μην αγωνιζόμαστε για την κατάργηση των ποσοστώσεων στο γάλα και για την πολιτική που μας οδηγεί στο ξεπούλημα της μεγάλης μας συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας.

"Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ανάπτυξη και να τη στηρίζουμε στην υπό κατασκευή Εγνατία οδό. Θέλουμε ανάπτυξη που θα λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες της περιοχής, τις παραδόσεις και τις καταβολές του τόπου, που θα είναι στενά δεμένη με την ανάπτυξη όλης της χώρας στα πλαίσια ενός δημοκρατικού προγράμματος εθνικής ανάπτυξης και περιφερειακής αποκέντρωσης. Δεν υπάρχει λόγος για υπόκλιση στους νόμους της αγοράς. Δεν υπάρχει λόγος να σκύβουμε το κεφάλι. Οι Ηπειρώτες αντιστέκονται και θα αντεπιτεθούν μαζί με τους υπόλοιπους Ελληνες και το συγκεκριμένο συνέδριο ίσως αποτελέσει ένα σημείο συγκέντρωσης των δυνάμεών μας στην κατεύθυνση αυτή".

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με συνδικάτα μαζικά, δραστήρια και μαχητικά στην πάλη ενάντια σε φτώχεια και πολέμους (2022-05-10 00:00:00.0)
Την Τρίτη το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο (2017-10-22 00:00:00.0)
Αγωνιστική πρωτοβουλία που αφήνει σημαντική παρακαταθήκη (2017-04-27 00:00:00.0)
Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο σήμερα για τους ανέργους (2014-04-12 00:00:00.0)
Στήριξη της Ηπείρου με... λόγια (1999-08-27 00:00:00.0)
Τα ...13άρια της Ηπείρου (1999-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ