Κυριακή 29 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
(1ο) Κυκλοφοριακός εφιάλτης σε κλοιό διοδίων

Οσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο, σε μερικούς μήνες, μάλλον θα πληρώνετε διόδια για να μπείτε στην Αθήνα! Τα λεγόμενα αστικά διόδια, με τη μορφή ηλεκτρονικών μηχανημάτων, πρόκειται να τοποθετηθούν στις βασικές πύλες εισόδου της πόλης, όπως για παράδειγμα στη λεωφόρο Κηφισίας...

Πορείες και συλλαλητήρια τέλος! Η κυβέρνηση σκοπεύει με ένα επιχειρησιακό σχέδιο να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους "έκτακτα περιστατικά", κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και όχι μόνο...

Σε όλη την Αθήνα, αλλά και στους γύρω Δήμους θα εφαρμόζεται το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και ένας νέος Διοικητικός Μηχανισμός θα επιβάλλει και θα εισπράττει τα πρόστιμα για παράνομη στάθμευση.

Αυτές είναι μερικές από τις εφιαλτικές, για τους κατοίκους της Αττικής, προτάσεις που αποτελούν ένα μέρος του Γενικού Σχεδίου Μεταφορών,ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Παρεμβάσεις ενταγμένες στο "Ειδικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την αναβάθμιση της εικόνας και λειτουργίας της Αθήνας - Αττικής του 2004", που παρουσιάζει σήμερα ο "Ρ".

Ηδη τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών, καθώς και η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004", επεξεργάζονται τις σχετικές προτάσεις, οι οποίες προβλέπουν δραστικές αλλαγές στον τομέα των Μεταφορών, αλλά και των Αστικών Συγκοινωνιών στην πρωτεύουσα.

Ηλεκτρονικοί φοροεισπράκτορες

Σταθμούς διοδίων στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στις πύλες εισόδου της πόλης, σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν κυβέρνηση και εργολάβοι που παράλληλα θα αναλάβουν και έργα ανάπλασης σε διάφορες περιοχές.

Υποψήφιες περιοχές είναι η λεωφόρος Βουλιαγμένης,η λεωφόρος Συγγρού,η Ιερά Οδός,η οδός Πειραιώς,η λεωφόρος Αθηνών,η λεωφόρος Κηφισού,η λεωφόρος Κηφισίας και η λεωφόρος Μεσογείων.Το σύστημα θα είναι ηλεκτρονικό και οι ιδιοκτήτες των ΙΧ θα πρέπει να προμηθευτούν την απαιτούμενη κάρτα αναγνώρισης. Οι ειδικοί ανιχνευτές που θα είναι τοποθετημένοι στις πύλες εισόδου της πόλης θα ελέγχουν την κάρτα για να περάσει το αυτοκίνητο.

Η εγκατάσταση των αστικών διοδίων στο κέντρο της πόλης πρόκειται να συνοδευτεί από αναπλάσεις στις ίδιες περιοχές, τις οποίες θα αναλάβουν ιδιώτες. Οι εταιρίες λοιπόν που θα αναλάβουν την ανάπλαση των περιοχών ίσως καρπωθούν και τα έσοδα από τα αστικά διόδια... "Μεγαλεπήβολα" κυβερνητικά σχέδια ενόψει του 2004, που σκοπεύουν κατ' ευθείαν την τσέπη των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

Σημειώνεται ότι όταν εγκριθεί οριστικά το σχέδιο για τα αστικά διόδια, αναμένεται θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικής Οικονομίας.

Απαγορεύονται οι πορείες;

Με ειδικά μέτρα, που θα είναι ενταγμένα σε ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο Ολυμπιακών Αγώνων 2004, θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις πορείες και τα συλλαλητήρια στο κέντρο της πόλης το...2004!

Το Ειδικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης - που χαρακτηρίζει τις πορείες "έκτακτα περιστατικά" - θεωρεί επιτακτική ανάγκη την εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου. Κι αυτό, όπως φαίνεται, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όσοι "ενοχλητικοί" εργαζόμενοι τολμήσουν να χαλάσουν τη "βιτρίνα" της πόλης και να προσβάλουν την αισθητική όσων Αθανάτων της ΔΟΕ βρίσκονται τον Αύγουστο του 2004 στην Αθήνα και δεν τυχαίνει να δικάζονται για δωροδοκίες και άλλα σκάνδαλα... Βέβαια, αυτό το μέτρο δεν αφορά μόνο την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά κάποιο πρόσχημα πρέπει να υπάρχει για την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το Επιχειρησιακό Σχέδιο θα αποσκοπεί στα αναγκαία ειδικά μέτρα διαχείρισης της κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για τις μετακινήσεις της αθλητικής οικογένειας, του κοινού των κατοίκων της Αθήνας και της Ολυμπιακής Οικογένειας.

Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα, το Σχέδιο απότελεί ένα από τα πλέον σημαντικά υποστηρικτικά θέματα της λειτουργίας της πόλης όχι μόνο στη διάρκεια των αγώνων, αλλά και στα καθημερινά προβλήματα κυκλοφορίας στην Αθήνα είτε σε έκτακτα περιστατικά (π. χ. πορείες) είτε και στη διάρκεια των καθημερινών αιχμών.

Το Σχέδιο Δράσης χαρακτηρίζει "άμεσης προτεραιότητας" την ανάθεση της μελέτης αυτής, καθώς και το λεπτομερές χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης και τον προϋπολογισμό της απαραίτητης υποδομής. Η Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004" θα πρέπει να δώσει τα απαραίτητα αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τα μεγέθη της αθλητικής και Ολυμπιακής οικογένειας, επισκεπτών κοινού, κλπ., ώστε να ληφθούν υπόψη στο σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο.

Τα άμεσα βήματα που προτείνει η ερευνητική ομάδα είναι τα εξής:

  • Εκπόνηση προδιαγραφών ειδικής επιχειρησιακής μελέτης
  • Συγκέντρωση απαραίτητων αναλυτικών στοιχείων μετακινήσεων
  • Ανάθεση μελέτης Επιχειρησιακού Σχεδίου ΟΑ 2004 και
  • Προετοιμασία προμήθειας τηλεματικής υποδομής

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ