- Με πομπώδεις εκφράσεις στο μήνυμά του προς το 6ο Πανηπειρωτικό Συνέδριο επιχειρεί ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, να αντιστρέψει τη φθίνουσα εικόνα της Ηπείρου, που τα τελευταία χρόνια επιδεινώνεται.... - 1999-08-27 00:00:00.0"/> - Με πομπώδεις εκφράσεις στο μήνυμά του προς το 6ο Πανηπειρωτικό Συνέδριο επιχειρεί ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, να αντιστρέψει τη φθίνουσα εικόνα της Ηπείρου, που τα τελευταία χρόνια επιδεινώνεται.... - 1999-08-27 00:00:00.0" /> Στήριξη της Ηπείρου με... λόγια | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στήριξη της Ηπείρου με... λόγια
  • Το μαύρο άσπρο επιχειρεί να μετατρέψει ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, στο μήνυμά του προς το 6ο Πανηπειρωτικό Συνέδριο
  • Προφητική η ανακοίνωση του Γραφείου Περιοχής ΒΔ Ελλάδας του ΚΚΕ, που υπογράμμιζε ότι εκπρόσωποι της κυβέρνησης θα κάνουν λόγο για "ανάπτυξη", θα εξαγγείλουν ξανά τα ήδη εξαγγελμένα "μεγάλα" έργα και η Ηπειρος θα συνεχίσει να αποτελεί τη φτωχότερη περιοχή της Ευρώπης

Με πομπώδεις εκφράσεις στο μήνυμά του προς το 6ο Πανηπειρωτικό Συνέδριο επιχειρεί ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, να αντιστρέψει τη φθίνουσα εικόνα της Ηπείρου, που τα τελευταία χρόνια επιδεινώνεται.

Αφού κάνει μια αναδρομή σε ιστορικά γεγονότα και σημειώνει ότι το "μεταπολεμικό μοντέλο ανάπτυξης οδήγησε τους μισούς Ηπειρώτες εκτός Ηπείρου", ο Κ. Σημίτης στο μήνυμά του υπογραμμίζει: "Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάπτυξη της Ηπείρου" και ότι "το νέο διεθνές περιβάλλον σίγουρα ευνοεί τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ηπείρου στο εθνικό και διεθνές γίγνεσθαι".

Ο πρωθυπουργός παρουσιάζει αυτές τις εκτιμήσεις για μια περιφέρεια, για την οποία οι εθνικές υπηρεσίες δίνουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (ποσοστό 10,8%, από 9,6% που ήταν το 1997), ενώ οι υπηρεσίες τις Ευρωπαϊκής Ενωσης τη θεωρούν ως την πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης (το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ηπείρου φτάνει μόλις το 54% του μέσου ευρωπαϊκού). Ακόμα οι επιστήμονες έχουν αποδείξει με στοιχεία ότι απ' τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σημειώθηκε μια έξαρση της μετανάστευσης από την Ηπειρο και τη Θράκη.

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός υπόσχεται ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη της Ηπείρου.

Βέβαια, η στήριξη με... λόγια της Ηπείρου απ' την πλευρά της κυβέρνησης ήταν αναμενόμενη. Μάλιστα, υπήρξε προφητική η ανακοίνωση του Γραφείου Περιοχής ΒΔ Ελλάδας του ΚΚΕ για το 6ο Πανηπειρωτικό Συνέδριο, που τόνιζε: "Για μια ακόμα φορά οι διάφοροι εκπρόσωποι της κυβέρνησης θα κάνουν λόγο για "ανάπτυξη", θα εξαγγείλουν ξανά τα ήδη εξαγγελμένα "μεγάλα" έργα, οι κάμερες θα κλείσουν και η Ηπειρος θα συνεχίσει, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αλλά και αντίστοιχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), να αποτελεί τη φτωχότερη περιοχή της ΕΕ. Το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του και προειδοποιεί τους συνέδρους, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τη νεολαία της Ηπείρου ότι δεν πρέπει να περιμένουν τίποτε από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων, που θα παρελάσουν αυτές τις μέρες από το συνέδριο".

Πιο ανησυχητικό, όμως, αναφέρεται στη συνέχεια της ανακοίνωσης, είναι το γεγονός πως υπάρχει επιμονή στο ίδιο μοντέλο ανάπτυξης, που είχε τα παραπάνω αποτελέσματα, ενώ οι κλάδοι της αγροτικής οικονομίας και της κτηνοτροφίας που στήριξαν επί δεκαετίες την οικονομία της περιοχής και το εισόδημα των κατοίκων της συνεχίζουν να συρρικνώνονται ως αποτέλεσμα του προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας και των αποφάσεων ΕΕ - ελληνικών κυβερνήσεων.

Ολοι,τονίζεται, αυτοί που κυβέρνησαν έχουν τη βασική ευθύνη που η Ηπειρος έχει τα σκήπτρα στην ανεργία, στην υπανάπτυξη και την παραπέρα περιθωριοποίηση.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Το ΚΚΕ εκτιμά ότι αυτή την πολιτική, τους εκφραστές της και τα οικονομικά τους βάθρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιπαλέψουν και να ανατρέψουν. Απαιτείται με τον ενωμένο αγώνα τους οι εργάτες, οι μικρομεσαίοι αγρότες και επαγγελματίες, η νεολαία, να δημιουργήσουν το δικό τους μέτωπο και να επιβάλουν μια άλλη πολιτική, που έχει ανάγκη η Ηπειρος και η χώρα μας. Μια πολιτική που θα συγκρούεται με τα μονοπώλια, τα ξένα συμφέροντα και τους ντόπιους εκφραστές τους. Που θα αναπτύσσει τις παραγωγικές δυνάμεις, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη βιομηχανία, τον τουρισμό και θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τον εργάτη, τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, τον επαγγελματία, το διανοούμενο, τη νεολαία και το περιβάλλον".

Την επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε χτες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, στο υπαίθριο αμφιθέατρο Πέρδικας Θεσπρωτίας στις 8.30 μ.μ. Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν στα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 29 Αυγούστου 1999.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ