Παρασκευή 27 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Καθολική αγανάχτηση για το λάδι

Οι φορείς του νησιού διαμαρτύρονται γιατί, εκτός από τις εξευτελιστικές τιμές στο λάδι, διαφαίνεται η δραματική μείωση της επιδότησης, εξαιτίας της υπέρβασης του πλαφόν των Βρυξελλών

Ενα ακόμη ισχυρό χτύπημα για το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών του νομού Λέσβου, εκτός από τις εξευτελιστικές τιμές στο λάδι, αποτελεί η διαφαινόμενη δραματική μείωση της επιδότησης στο λάδι, εξαιτίας της υπέρβασης του εθνικού πλαφόν παραγωγής, το οποίο αποδέχτηκε η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πιστά τις εντολές των επιτελείων των Βρυξελλών.

Την έντονη διαμαρτυρία του, προς την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας, για τη διαφαινόμενη δραματική μείωση της επιδότησης, επισημαίνει σε ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους ελαιοπαραγωγούς και καλώντας την κυβέρνηση και τον υπουργό Γεωργίας να ματαιώσουν αυτή τη δραματική εξέλιξη.

Η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, καλεί όλους τους ελαιοπαραγωγούς του νομού να αγωνιστούν, για να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση την καταβολή στο ακέραιο της επιδότησης που δικαιούνται, επισημαίνοντας πως οι αρνητικές εξελίξεις στο θέμα αυτό θα κάνουν ακόμα πιο προβληματική την επιβίωση των ελαιοπαραγωγών και τη συνέχιση αυτής της σημαντικής, για το νησί, καλλιέργειας. "Η ευθύνη για το νέο αυτό χτύπημα βαρύνει εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση, γιατί, ενώ δέχτηκε να μπει πλαφόν στην παραγωγή λαδιού - και μάλιστα πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τη δηλωμένη παραγωγή της προηγούμενης χρονιάς - δεν πήρε κανένα μέτρο, για να προφυλάξει το εισόδημα των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών του νησιού", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η ΝΕ Λέσβου καταγγέλλει τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού που, ενώ στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική και τις επιλογές της και στον τομέα του λαδιού, βγαίνουν "κατόπιν εορτής" να διαμαρτυρηθούν, επιβεβαιώνοντας το "υποκριτικό τους ταλέντο". Παράλληλα, καταγγέλλει την κυβέρνηση για τη βαθιά αντιαγροτική και αντιελαϊκή πολιτική της, που στόχο έχει τη συρρίκνωση της τόσο δυναμικής, για το νησί, ελαιοκαλλιέργειας και την καταστροφή των μικρομεσαίων νοικοκυριών.

Καλεί όλους τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου να διεκδικήσουν με τον αγώνα τους από την κυβέρνηση την καταβολή στο ακέραιο της επιδότησης που δικαιούνται και σ' αυτόν τον αγώνα καλεί τα μέλη και στελέχη του Κόμματος να πρωτοστατήσουν.

Υπενθυμίζεται πως την αγανάκτησή του για τη μείωση της επιδότησης στο λάδι είχε εκφράσει, με σχετικό ψήφισμα και το ΔΣ του δήμου Γέρας, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, ενώ στις 18/8/99 οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Βαγγέλης Μπούτας είχαν καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, ώστε να καταβληθεί ολόκληρη η επιδότηση στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου.

Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ) του νομού Λέσβου, δηλώνει τη διαφωνία της με το περιεχόμενο του ψηφίσματος που εξέδωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο, σχετικά με την περικοπή της επιδότησης, καθώς δε συμμετείχε στη διαμόρφωσή του όπως είχε αποφασιστεί και αυτό, όπως καταγγέλλει, όχι με δική της υπαιτιότητα, αλλά του νομάρχη. Η ΝΑΣ θεωρεί άδικη και ληστρική τη μείωση της επιδότησης του λαδιού και καταγγέλλει την κυβέρνηση ως τη μόνη υπεύθυνη να αντιμετωπίσει και να αποκαταστήσει τη σοβαρή αδικία των περίπου 6 δισ. δραχμών που συντελείται σε βάρος του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών του νομού. "Σε περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε απόγνωση τους ήδη αναστατωμένους αγρότες του νησιού", τονίζει ΝΑΣ, ζητώντας την άμεση ειδική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, έτσι ώστε, μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς και εκπροσώπους του λαού της Λέσβου, να αποφασιστούν μέτρα και δράσεις που δε θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση την εφαρμογή αυτού του μέτρου.

  • Την αγωνιστική διεκδίκηση, με κάθε πρόσφορη μορφή αγώνα, της καταβολής του συνόλου της επιδότησης που δικαιούνται οι ελαιοπαραγωγοί αποφάσισε ομόφωνα - μετά από συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Τετάρτη - η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) Ελαιοπαραγωγών της Λέσβου. Η ΣΕΑ αποφάσισε επίσης να πραγματοποιήσει άμεσα περιφερειακές συγκεντρώσεις για την ενημέρωση και ενεργοποίηση των αγροτών του νησιού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ