Παρασκευή 27 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Αδικαιολόγητες καταργήσεις σχολείων

Τα προβλήματα στην εκπαίδευση φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ με Ερωτήσεις τους για τον υπουργό

"Το ΚΚΕ είχε από την αρχή επισημάνει ότι ο ν. 2525/97 εξυπηρετεί τη σταδιακή συρρίκνωση της λυκειακής βαθμίδας της εκπαίδευσης και την απομάκρυνση μεγάλου μέρους του μαθητικού πληθυσμού από το λύκειο. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται και τα μέτρα για την κατάργηση διαφόρων λυκείων σ' όλη τη χώρα, όπως π. χ. στην Κέρκυρα".

Αυτό τονίζουν μεταξύ άλλων, σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Ορέστης Κολοζώφ,σχετικά με την κατάργηση τριών λυκείων στην Κορακιάνα της Κέρκυρας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας, παρά την αντίθετη άποψη της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κέρκυρας, προχώρησε στην κατάργηση του 5ου, του 6ου και του Ενιαίου Λυκείου(ΕΛ) Κορακιάνας. Τα τρία λύκεια με σύνολο 393 μαθητές στην Α και Β τάξη, που με βάση τις προοπτικές ανάπτυξής τους θα έφταναν τους 500 μαθητές στις τρεις τάξεις του Ενιαίου Λυκείου, σημαίνει πως είναι βιώσιμα και πρέπει να διατηρηθεί η λειτουργία τους. Οπως επισημαίνουν οι δύο βουλευτές, το ΕΛ Κορακιάνας επιπλέον πρέπει να συνεχίσει να λειτουργείμ επειδή εξυπηρετεί τα παιδιά μιας περιοχής, τα οποία, αν καταργηθεί, θα αντιμετωπίζουν συγκοινωνιακά προβλήματα ή θα είναι υποχρεωμένα να κάνουν πολλά χιλιόμετρα, προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα σε άλλο Λύκειο.

"Να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΠΘ με την απαντητική του επιστολή στο ΔΣ της ΟΛΜΕ στις 18-8-99 αναφέρει τα εξής: "σύμφωνα με το νόμο οι τοπικές κοινωνίες σε συνεργασία με τα αρμόδια διοικητικά στελέχη της εκπαίδευσης προτείνουν κάθε χρόνο στο ΥΠΕΠΘ την κατάργηση, συγχώνευση και ίδρυση σχολικών μονάδων με βάση εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Δηλαδή, το ΥΠΕΠΘ στις πλείστες των περιπτώσεων επικυρώνει τις εισηγήσεις των Νομαρχιακών Επιτροπών Παιδείας ή των Προϊσταμένων Δ/σεων και γραφείων"", καταλήγουν οι δύο βουλευτές.

Μετά τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας με βάση ποια κριτήρια και για ποιους λόγους προχώρησε στην κατάργηση των παραπάνω λυκείων παρά την αντίθετη άποψη της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κέρκυρας και αν προτίθεται να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση.

Για το παραπάνω θέμα η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Δυστυχώς με τον πιο προκλητικό τρόπο αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότισκοπός της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι η υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η χειροτέρευση των συνθηκών μόρφωσης και τελικά η βίαιη εκτροπή των μαθητών από το Λύκειο και η παραπομπή τους στα εντελώς υποβαθμισμένα ΤΕΕ".

Η ΝΕ καλεί το λαό της Κέρκυρας, τους φορείς των μαθητών, των γονιών, των καθηγητών, την Τοπική Αυτοδιοίκηση να παλέψουν για την κατάργηση της απαράδεκτης υπουργικής απόφασης. Για τη διατήρηση και ενίσχυση όλων των σχολείων του νομού της Κέρκυρας. Για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών ν. 2525 και 2640. Για τη διεκδίκηση ενός σχολείου ενιαίου 12χρονου, υποχρεωτικού για όλα τα παιδιά που θα τους δίνει τα εφόδια για τη ζωή και δε θα τα καταδικάζει στην αμορφωσιά και την εκμετάλλευση.

Αρνηση αποσπάσεων στα Τρίκαλα

Αναστάτωση επικρατεί στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Τρικάλων, λόγω της αδικαιολόγητης άρνησης να εγκριθούν αποσπάσεις δασκάλων και νηπιαγωγών για την κάλυψη των κενών θέσεων.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή, με Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής και Βαγγέλης Μπούτας,σημειώνοντας ότι για τα 75 λειτουργικά κενά δασκάλων και 48 νηπιαγωγών, έγιναν μόνο 9 και 8 αποσπάσεις αντίστοιχα, παρ' όλο που οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων ήταν πολύ περισσότερες. "Το γεγονός αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει με πολλά προβλήματα λόγω των κενών θέσεων που θα υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Επί πλέον δημιουργεί μεγάλα οικογενειακά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα σε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς", σημειώνουν οι δύο βουλευτές.

Για το παραπάνω, οι κομμουνιστές βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την επίλυση του προβλήματος, ώστε να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ