Παρασκευή 27 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ταμεία υπό Επίτροπον...

Σε πλήρη έλεγχο των ασφαλιστικών ταμείων προχωρά η κυβέρνηση, πασχίζοντας να τα μετατρέψει σε υποχείριά της και να ρυθμίζει απόλυτα τις τύχες τους. Ηδη διόρισε κυβερνητικό επίτροπο στο Ταμείο Ασφαλίσεως Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ), ο οποίος θα ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων που παίρνει το εκεί Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο διορισμός του κυβερνητικού επιτρόπου στο ΔΣ του ΤΑΔΚΥ έγινε με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και βάσει του Ν. 2676/99 (για την αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών ταμείων). Ο νόμος αυτός επαναφέρει σε ισχύ διατάξεις νόμου που ψηφίστηκε το 1951 (Ν. 1778/51). Σύμφωνα με αυτό το νόμο - που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την 21η Απρίλη του '51 - ο επίτροπος ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων του ΔΣ.

Να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος το ΔΣ του ΤΑΔΚΥ ήταν επταμελές, με τέσσερα μέλη από το χώρο των εργαζομένων και συνταξιούχων. Η δε κυβέρνηση διόριζε τον πρόεδρο και άλλα δύο μέλη. Τώρα, μετά και από το νέο νόμο, διορίζει και όγδοο μέλος, ως κυβερνητικό επίτροπο. Ο επίτροπος μπορεί μεν να μην έχει δικαίωμα ψήφου, αλλά μπορεί να αναστείλειοποιαδήποτε απόφαση του ΔΣ.

Οπως εκτιμούν οι εργαζόμενοι στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο διορισμός κυβερνητικού επιτρόπου και η επιστροφή σε νόμους του '50 σηματοδοτούν την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει ακόμα περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία, των οποίων δεν είχε τον έλεγχο μέχρι τώρα. Να κανονίζει η ίδια την πορεία τους και τη διαχείριση των αποθεματικών τους (το ΤΑΔΚΥ εν προκειμένω θεωρείται από τα πλέον εύρωστα Ταμεία) με τρόπο που εξυπηρετεί την ίδια και όσους τη στηρίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ