Παρασκευή 27 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΥΔΑΠ
Πρωτοβουλία σωτηρίας από το ξεπούλημα

"Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αγνοεί πέντε εκατομμύρια καταναλωτές, που πληρώνουν 80 ολόκληρα χρόνια αυτή την επιχείρηση", τονίζει η Ομοσπονδία, η οποία ανακοίνωσε την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων

Προσκλητήριο προς τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου Αττικής και την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων για να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, ανακοίνωσε χτες η Ομοσπονδία Προσωπικού Υδρευσης και Αποχέτευσης Ελλάδας.

"Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αγνοεί πέντε εκατομμύρια καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν 80 ολόκληρα χρόνια αυτή την επιχείρηση και την οποία έχουν καταστήσει μία από τις πλέον εύρωστες και σύγχρονες επιχειρήσεις στο δημόσιο τομέα",επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία και καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης, που θέλει να ξεπουλήσει την ΕΥΔΑΠ και να παραχωρήσει στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ένα αγαθό ύψιστης σημασίας, όπως είναι το νερό, με απρόβλεπτες μάλιστα συνέπειες.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το σχέδιο νόμου, που έχει δει το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας, που έλεγαν από την αρχή ότι ο λόγος για τον οποίο οδηγείται η ΕΥΔΑΠ στο χρηματιστήριο δεν είναι ούτε η οικονομική της εξυγίανση, ούτε η οργανωτική της ανασυγκρότηση, αλλά ούτε και η λειτουργική της αποτελεσματικότητα.

"Ο λόγος είναι να ανοίξει ο δρόμος προς τους ιδιώτες, με τη δημιουργία θυγατρικών επιχειρήσεων, αφού το σχέδιο νόμου οδηγεί στην αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος εμπορικής εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων. Ακόμα το σχέδιο αυτό προβλέπει τη σύσταση μιας μεγάλης θυγατρικής, που στην πορεία μπορεί να τεμαχιστεί σε μικρότερες επιχειρήσεις, ενώ διατηρεί υπό κρατικό έλεγχο τους ταμιευτήρες και τα διυλιστήρια",υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Αναφερόμενη στην πολιτική της κυβέρνησης, τονίζεται ότι δεν αποβλέπει πουθενά αλλού παρά μόνο στην ενίσχυση του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και στην εκμετάλλευση του χρηματιστηριακού αμόκ των λεγόμενων μικροεπενδυτών.

Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν όλοι μαζί τη μάχη. "Είναι η ώρα που ο καθένας μας θα πάρει στα χέρια του τη συλλογική αλλά και την ατομική του ευθύνη, είναι η ώρα που μπορούμε να αποδείξουμε πως εμείς οι απλοί άνθρωποι, οι απλοί πολίτες, σκεφτόμαστε πιο υπεύθυνα, πιο πατριωτικά και πιο σοβαρά και το συμφέρον της χώρας και το συμφέρον της κοινωνίας που ζούμε, από αυτούς που μας διοικούν και μας κυβερνούν", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Και καταλήγει: "Είναι η ώρα να σταματήσουμε τον κατήφορο που μας οδηγεί η κυβέρνηση με την πολιτική της και που θέλει να ξεπουλήσει τα πάντα, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Βρυξελλών".

Θυγατρική και... χρηματιστήριο

Να σημειωθεί ότι με το σχέδιο νόμου η κυβέρνηση έχει στόχο τη δημιουργία μιας βιώσιμης και αποδοτικής επιχείρησης, την οποία θα παραδώσει σε ιδιώτες! Η νέα αυτή εταιρία θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα είναι απαλλαγμένη από τα βάρη και τις δυσλειτουργίες της μητρικής ΕΥΔΑΠ, ενώ συγχρόνως θα πρέπει να της έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να μην επανεμφανιστούν παρόμοια προβλήματα της μητρικής (ενδεικτικά αναφέρονται οι ανείσπρακτες οφειλές των ΟΤΑ).

Η θυγατρική εταιρία θα έχει μόνο την εκμετάλλευση του νερού, χωρίς καμιά άλλη υποχρέωση. Ο,τι δηλαδή προκύπτει σήμερα ως έσοδο για την ΕΥΔΑΠ θα πάει αύριο στα χέρια των μετόχων - ιδιωτών. Η ευθύνη για την προμήθεια του νερού, για τα έργα υποδομής που χρειάζονται για να υπάρχει νερό, τα έργα συντήρησης ή επέκτασης του δικτύου, ο σχεδιασμός για την ομαλή λειτουργία ολόκληρου του συστήματος θα παραμείνουν στη μητρική εταιρία, δηλαδή στο κράτος, χωρίς καμιά χρηματοδότηση από τη θυγατρική, που θα εισπράττει μόνο το χρήμα...

Παράλληλα, η μητρική εταιρία υποχρεώνεται να πουλά στη θυγατρική το νερό σε τιμή χαμηλότερη του κόστους, δηλαδή 65 δραχμές το κυβικό μέτρο. Επιπλέον, και για να είναι ευκολότερος ο δρόμος της μετοχοποίησης της θυγατρικής εταιρίας, το κράτος σήμερα ευαισθητοποιήθηκε να εξοφλήσει όλες τις υποχρεώσεις του που έχει απέναντι στη σημερινή ΕΥΔΑΠ και οι οποίες ανέρχονται στα 50 δισεκατομμύρια δραχμές. Ανέλαβε μάλιστα και την υποχρέωση να πληρώσει και οφειλές τρίτων, όπως δήμων, οι οποίοι μέχρι σήμερα έπαιρναν το νερό από την ΕΥΔΑΠ, το μεταπωλούσαν στους δημότες, αλλά δεν πλήρωναν στην επιχείρηση το αντίστοιχο τίμημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ