Παρασκευή 27 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Αστεγοι οι φοιτητές

Οι Εστίες έχουν νοικιαστεί σε "γκρουπ" (!) και παρά τις υποσχέσεις δεν άδειασαν τα δωμάτια στη συμφωνημένη ημερομηνία με τους φοιτητές

"Αστεγοι" παραμένουν οι φοιτητές των Εστιών Δουρούτης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι, επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, δεν μπορούσαν να μπουν στα δωμάτιά τους, γιατί αυτά ήταν νοικιασμένα σε "γκρουπ"! Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας Εστιών Δουρούτης, καταδικάζοντας την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές Εστίες, καλεί όλους τους φοιτητές σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου την ερχόμενη Τετάρτη,στη 1 μμ.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι φοιτητικές κατοικίες μετατρέπονται σε ξενοδοχεία από τις πρυτανικές αρχές, που πετάνε έξω τους οικότροφους και νοικιάζουν τα δωμάτιά τους σε "γκρουπ" με την πρόφαση της "συντήρησης των δωματίων". Ομως, όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, όχι μόνο δε συντηρούνται, αλλά παραδίδονται στους οικότροφους κατεστραμμένα. Μάλιστα, η ευθύνη για την αποκατάσταση των ζημιών, ακόμα και αυτών που γίνονται το καλοκαίρι όταν οι φοιτητές λείπουν, βαραίνει τους οικότροφους, που αν δεν τις δηλώσουν έγκαιρα επιβαρύνονται με τα έξοδα αποκατάστασης στο διπλάσιο.Για φέτος υπήρξε η δέσμευση και επίσημη ανακοίνωση για την παράδοση των δωματίων στους φοιτητές στις 25 Αυγούστου 1999. Ομως τα "γκρουπ" παραμένουν μέσα στα δωμάτια και οι φοιτητές δεν παίρνουν τα δωμάτια που δικαιούνται. Ετσι, μεταφέρονται προσωρινά αλλού για να πάνε αργότερα - άγνωστο πότε - στα κανονικά τους δωμάτια. Οταν κάποιοι φοιτητές ζήτησαν να κρατήσουν τα δωμάτιά τους το καλοκαίρι, γιατί είχαν ανάγκη να βρουν μια δουλιά ή για να διαβάσουν για την εξεταστική του Σεπτέμβρη, πήραν αρνητική απάντηση. Η αιτιολογία ήταν ότι το πανεπιστήμιο δεσμεύεται με συμβόλαιο για τη διάθεση των δωματίων την καλοκαιρινή περίοδο, με αποτέλεσμα να φιλοξενούνται σ' αυτά ακόμα και χορεύτριες που ταξιδεύουν για παραστάσεις(!). Ολα αυτά κάνουν τους φοιτητές να αναρωτιούνται, αν πρόκειται για Φοιτητικές Εστίες Δουρούτης ή για "Hotel Dourouti"!

Το χτύπημα της δημόσιας και δωρεάν σίτισης και στέγασης των φοιτητών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με μεγάλη ευθύνη των πρυτανικών αρχών που ακολουθούν πιστά τις εντολές της κυβερνητικής πολιτικής, δε σταματάει εκεί. Στους εστιακούς φοιτητές έχει επιβληθεί ενοίκιο ανά μήνα, ύψους 15.000 δραχμών, που συνοδεύεται μάλιστα από έναν αντιδραστικό εσωτερικό κανονισμό. Ο κανονισμός αυτός έχει ως αποτέλεσμα να πετιούνται έξω από τις Εστίες όσοι φοιτητές, για οποιοδήποτε λόγο, δεν κατάφεραν να πληρώσουν το ενοίκιο, πράγμα που μπορεί να γίνει απαγορευτικό και για την απόκτηση του πτυχίου τους.

Η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του πανεπιστημίου ξεκίνησε με την παράδοση της Φοιτητικής Λέσχης και των κυλικείων στα χέρια ιδιωτών, συνεχίστηκε με τα δίδακτρα που επιβάλλονται στους φοιτητές των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής και με την είσοδο εταιριών στην έρευνα που διεξάγουν τα εργαστήρια του πανεπιστημίου.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση η ΠΚΣ Εστιών Δουρούτης, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τις "πλήρως υποταγμένες στις προσταγές της κυβέρνησης και της ΕΕ, πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που με σταθερά βήματα προχωρούνε στην ιδιωτικοποίηση και στη μετατροπή του πανεπιστημίου σε επιχείρηση". Η ΠΚΣ τονίζει ότι "η Δημόσια Δωρεάν στέγαση είναι ουσιαστική προϋπόθεση, για να μπορούν οι φοιτητές, που προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα, να έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα", και καλεί τους φοιτητές να συμμετέχουν μαζικά στην παράσταση διαμαρτυρίας απαιτώντας:

- Την κατάργηση του ενοικίου στις Εστίες και του αντιδραστικού εσωτερικού κανονισμού. Να κρατάνε οι οικότροφοι τα δωμάτιά τους το καλοκαίρι.

- Να σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του πανεπιστημίου και των Εστιών. Να σταματήσουν οι φοιτητικές εστίες να μετατρέπονται σε ξενοδοχεία. Να μην προχωρήσουν τα σχέδια για την οικονομική - διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ.

- Αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού και των κονδυλίων για τις Εστίες.

- Ανέγερση καινούριων φοιτητικών κατοικιών.

- Χρηματοδότηση από το κράτος πολιτιστικών δραστηριοτήτων των φοιτητών και ενίσχυσή τους με ειδικευμένο προσωπικό (δασκάλους χορού, θεάτρου κτλ).- Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση. Κατάργηση του νόμου 25252/97 που κουρελιάζει τα πτυχία και την πανεπιστημιακή μόρφωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ