Παρασκευή 27 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ακούσαμε το μόνο κόμμα που σάλπισε την Αντίσταση"

"Συνεχίζουμε τον αγώνα. Είναι ο καλύτερος τρόπος, για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας και τα ιδανικά που υπερασπίστηκαν". Ηταν το μήνυμα που έστειλαν δεκάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το παράρτημα ΠΕΑΕΑ Τρίπολης,την Κυριακή 22 Αυγούστου, στον Αγιο Βασίλη Κυνουρίας. Η εκδήλωση έγινε προς τιμή των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, ενώ στη συνέχεια ο Στρατής Κουνιάς αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της περιοχής. "Πρέπει να διδασκόμαστε από το θάρρος, την παλικαριά και προπαντός από τη σκέψη και την πεποίθηση όλων αυτών των αγωνιστών, ότι μόνο με τον αγώνα πετυχαίνεις το σκοπό τους", επισήμανε ο Γ. Γούργαρης,γραμματέας της ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ.

"Δε σκέφτηκαν, συνέχισε ο Γ. Γούργαρης, ότι ο αντίπαλος είναι πανίσχυρος, δεν άκουσαν τις διάφορες συμβουλές της ηττοπάθειας που συμβούλευαν όλα τα τότε Αστικά Κόμματα να κάτσουν φρόνιμα, δεν περίμεναν από άλλους να τους χαρίσουν τη λευτεριά τους. Ακουσαν το μόνο Κόμμα που σάλπισε την Αντίσταση στον κατακτητή. Το ΚΚΕ,που κάλεσε το λαό να αντισταθεί και να πολεμήσει τους Γερμανο-ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες. Κάλεσε το λαό να παλέψει για την επιβίωσή του, για την απελευθέρωση της χώρας μας από τον ξένο ζυγό, για την ανεξαρτησία του τόπου και για Κοινωνική Δικαιοσύνη".

Ο κεντρικός ομιλητής, αναφερόμενος, στη δράση των κομμουνιστών, είπε ότι τα μέλη του παρ' όλο που η δικτατορία του Μεταξά, τα είχε στις φυλακές και τις εξορίες και τα παρέδωσε στους κατακτητές, τα περισσότερα δραπέτευσαν και οργάνωσαν το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και δημιούργησαν την Εθνική Αντίσταση που καμαρώνει και κάνει περήφανο κάθε Ελληνα.

"Οι νεκροί μας υπενθυμίζουν το δικό μας καθήκον, μας προτρέπουν να αγωνιζόμαστε και ποτέ να μη σκύβουμε το κεφάλι. Μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη, η επιλογή των ιμπεριαλιστών είναι να οργανώσουν ακόμα πιο δυνατή την επιθετική τους πολιτική κατά των λαών και να στρατιωτικοποιήσουν τις διεθνείς σχέσεις με την αύξηση των εξοπλισμών. Να γονατίσουν τους λαούς με τη βία του πολέμου και την τρομοκρατία. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μιας γενικευμένης αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια και ενός γενικότερου πολέμου, μετά την κατάσταση που διαμορφώθηκε με την επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας", τόνισε ο Γ. Γούργαρης.

Ενώ για τη στάση της κυβέρνηση, τη χαρακτήρισε ως εξαιρετικά επικίνδυνη, τα υπόλοιπα κόμματα τελικά υιοθετούν, με τη μια ή την άλλη μορφή, τη θέση ότι η συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων πρέπει να συνοδεύεται από ανταλλάγματα στη λογική της συμμετοχής στη λεία. "Μόνο η ελληνική πλουτοκρατία μπορεί να κερδίσει από τον πόλεμο ή την πολιτική με το πιστόλι στον κρόταφο. Ο ελληνικός λαός και οι γειτονικοί λαοί θα χάσουν, θα βρεθούν μπροστά σε νέους κινδύνους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη διπρόσωπη στάση της καθ' όλη τη διάρκεια της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που καταδίκασε με διάφορους τρόπους, όχι μόνο τον πόλεμο αλλά και την ελληνική συμμετοχή", υπογράμμισε ο γραμματέας της ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ.

Κοινή διαπίστωση των παρευρισκόμενων ήταν η συνέχιση του αγώνα μέχρι να φύγει ο ΝΑΤΟικός στρατός από τα Βαλκάνια, να φύγουν από την Ελλάδα οι πολεμικές Αμερικάνικες και ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε κέντρο πολεμικών και κατασκοπευτικών επιχειρήσεων κατά γειτονικών λαών.

Τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι κάλεσαν το λαό να απορρίψει κατηγορηματικά κάθε κήρυγμα ραγιαδισμού και υποτέλειας και να ενώσει τις δυνάμεις του με τους άλλους λαούς για κοινή δράση όλων των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, αντιπροσωπείες από παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Πελοποννήσου, της Αθήνας με επικεφαλής τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ, η ΝΕ Αρκαδίας, Λακωνίας του ΚΚΕ, ΚΝίτες και κομμουνιστές Αρκάδες από την Αθήνα, την Επιτροπή Ειρήνης, ο Γιώργος Ρούσσος από το Κέντρο Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, ο Κ. Κάππος, επιζώντες μαχητές του ΔΣΕ, συγγενείς και συναγωνιστές των πεσόντων αγωνιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ