Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Εγκέλαδος ξύπνησε την Αθήνα...

Πρωινό ξύπνημα στο ρυθμό του Εγκέλαδου είχαν χτες πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας και των γύρω περιοχών. Η σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στις 8.30 π.μ., είχε ένταση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο εστιακός της χώρος βρισκόταν 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και συγκεκριμένα στον Ευβοϊκό Κόλπο. Ο σεισμός έγινε αισθητός όχι μόνο σε ολόκληρη την Αττική, αλλά και στις περισσότερες περιοχές της Εύβοιας και της Βοιωτίας, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν κάποιες ζημιές. Οι κάτοικοι βέβαια ανησύχησαν έντονα, έχοντας προφανώς στο μυαλό τους την εικόνα της καταστροφής από τον πρόσφατο σεισμό στην Τουρκία.

Μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε σημειωθεί κάποια νέα σεισμική δόνηση στην ίδια περιοχή, πράγμα που έκανε τους σεισμολόγους να πιστεύουν ότι μάλλον πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο. Ωστόσο, όπως δήλωσε στο "Ρ" ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γ. Δρακάτος, "χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο εικοσιτετράωρα ακόμη για να μελετήσουμε το φαινόμενο και να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα". Ο ίδιος μάς επισήμανε επίσης ότι σεισμοί με παρόμοιο μέγεθος είναι κάτι πολύ συνηθισμένο για τη χώρα μας.

Ο Γ. Δρακάτος μάς ανέφερε ακόμη ότι το ίδιο σημείο, όπου σημειώθηκε η χτεσινή δόνηση, έχει να δώσει μεγάλο σεισμό αρκετές δεκαετίες. Μόνο τον περασμένο αιώνα είχαμε σεισμούς 6,5 και 6,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή.

Ολα αυτά βέβαια πολύ λίγο καθησυχάζουν τους κατοίκους, καθώς μόλις την περασμένη Τρίτη η Μόνιμη Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, που αποτελείται από επιστήμονες όλων των σεισμολογικών κέντρων της Ελλάδας, επισήμαναν ότι χρειάζεται ένταση της ετοιμότητας για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, αλλά και επανεκτίμηση της σεισμικότητας στη χώρα μας στο αμέσως προσεχές μέλλον. Επίσης, πρότειναν στην κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων για τη μείωση του σεισμικού κινδύνου, μεταξύ των οποίων είναι η ενίσχυση των σεισμολογικών δικτύων και ο προσεισμικός έλεγχος σε όλη τη χώρα, με αρχή από τα δημόσια κτίρια, όπως τα σχολεία, τα νοσοκομεία κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ