ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κινητοποιήσεις κατά του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ

Την απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες αξιώνουν η ΓΣΕΕ και η Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, που είχαν χτες κοινή συνάντηση προκειμένου να αποφασίσουν τις αντιδράσεις τους για να μην περάσει το άθλιο αυτό νομοθετικό κατασκεύασμα. Παράλληλα οι δύο διοικήσεις θα δώσουν την Τρίτη κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΓΣΕΕ, προκειμένου να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για τις θέσεις τους και να ανακοινώσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

"Απαιτούμε από την κυβέρνηση - τονίζεται σε χτεσινή ανακοίνωση της ΓΣΕΕ - την απόσυρση του νομοσχεδίου, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι πολίτες του Λεκανοπεδίου δοκιμάζονται από τα καταστροφικά αποτελέσματα του σεισμού και οι εύλογες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Η ΓΣΕΕ θα πάρει όλες τις πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση και προς άλλες κατευθύνσεις ώστε να στηριχτούν οι απόψεις των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, καθώς και οι αγώνες που θ' αναπτυχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Αγώνες για τη διασφάλιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, των εργασιακών δικαιωμάτων, την προστασία του καταναλωτή και την ανάπτυξη της επιχείρησης με βάση τις ανάγκες του συνόλου των πολιτών και όχι τις απαιτήσεις των ολίγων, που θέλουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών".

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ
Δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες διεξαγωγής τους

Στο αίτημα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, να μην πραγματοποιηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις της Β Λυκείου, καλείται να απαντήσει το υπουργείο Παιδείας.

Χτες, αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από εκπροσώπους της ΟΛΜΕ, της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, των ΕΛΜΕ των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό και μαθητές, επισκέφτηκε το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας, με δεδομένη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, οι μετεξεταστέοι μαθητές να εξεταστούν από τους καθηγητές τους στα σχολεία τους και να ελεγχθούν όλα τα σχολεία των περιοχών που έπληξε ο σεισμός. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου κ. Παπαϊωάννου που δεσμεύτηκε να μεταφέρει το αίτημα στην πολιτική ηγεσία.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωση οι ΕΛΜΕ των πληγεισών περιοχών, πολλοί από τους μαθητές και τις μαθήτριες των περιοχών αυτών, "δεν έχουν στέγη, στερούνται ακόμη και τα πλέον στοιχειώδη βιβλία για την επαρκή προετοιμασία τους για τις εξετάσεις και βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, που θα επηρεάσει σίγουρα την απόδοσή τους". "Θα ήταν απαράδεκτο να δοθεί εντολή να μπουν μαθητές σε αίθουσες σχολικών κτιρίων χωρίς την έγγραφη διαβεβαίωση των αρμόδιων μηχανικών για την καταλληλότητα των κτιρίων ή πριν την ολοκλήρωση των επισκευών που θα κριθούν απαραίτητες", επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ Α Δυτικής Αττικής που περιλαμβάνει την περιοχή του Περιστερίου, ζητώντας κατά τον προγραμματισμό των διαφόρων εξετάσεων που γίνονται στα σχολεία αυτή την εποχή να ληφθεί σοβαρά υπόψη ο ψυχολογικός παράγοντας των μαθητών. "Θεωρούμε παιδαγωγικά άστοχο να εξετάζονται μαθητές, οι οποίοι το προηγούμενο βράδυ διανυκτέρευσαν στους δρόμους ή σε αντίσκηνα".

Νέα εξεταστικά κέντρα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές που εξετάζονταν:

  • Στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Αθήνας θα συνεχίσουν τις εξετάσεις στο 4ο Ενιαίο Λύκειο Αθήνας (Σάμου 46, πλησίον πλατείας Βάθη).
  • Στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Φιλαδέλφειας (πρώην ΕΠΛ) θα συνεχίσουν τις εξετάσεις στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Γαλατσίου (Πασσώβ 8, Γκράβα).
  • Στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Ν. Ιωνίας θα συνεχίσουν τις εξετάσεις τους στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Ν. Ιωνίας (Δεμιρδεσίου 121).
  • Στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Αγ. Αναργύρων θα συνεχίσουν τις εξετάσεις στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Αγ. Αναργύρων (Πίνδου και Δαβάκη 20).
  • Στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Χαϊδαρίου θα συνεχίσουν τις εξετάσεις στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Χαϊδαρίου (Αφροδίτης και Σατωβριάνδου).
  • Στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Περιστερίου θα συνεχίσουν τις εξετάσεις στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Περιστερίου (Χαλκίδος και Οδυσσέως).
  • Στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Αγ. Δημητρίου θα συνεχίσουν τις εξετάσεις στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Αγ. Δημητρίου (Αργοστολίου και Σάμου).
  • Στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Αχαρνών θα συνεχίσουν τις εξετάσεις στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Αχαρνών (Αρκαδίου και Μετσόβου, Αχαρνές).

Οπως επισημαίνει το υπουργείο, τα υπόλοιπα εξεταστικά κέντρα δεν αλλάζουν.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Να δοθεί λύση τώρα

Συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Υγείας - Πρόνοιας θα επιχειρήσουν η Δημοτική Αρχή της Καισαριανής και οι δημότες της πόλης προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν με τη λειτουργία των Κρατικών Παιδικών Σταθμών.

Συγκεκριμένα σε ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, λαός και Δημοτική Αρχή δήλωσαν την αντίθεσή τους στην τακτική της κυβέρνησης να μεταφέρει αρμοδιότητές της, όπως οι Κρατικοί Παιδικοί Σταθμοί, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως τους απαιτούμενους πόρους για τη λειτουργία τους. Να σημειωθεί ότι πριν πέντε μέρες είχε πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη δήμου - γονέων όπου αποφασίστηκε να γίνουν κινητοποιήσεις ώστε να απαιτήσουν από το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο να δώσει μια λύση.

Ετσι και ενώ δεν έχει υπογράψει ο Δήμος Καισαριανής την απαιτούμενη προγραμματική συμφωνία για την παραχώρηση των Παιδικών Σταθμών, βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα.

Στο δήμο υπάρχουν τέσσερις κρατικοί Παιδικοί Σταθμοί με 285 παιδιά, τους οποίους όμως ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα να τους λειτουργήσει αφού το υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών αφαιρεί κάθε χρόνο και μέρος του εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, εκβιάζοντας το δήμο για να βρει λύσεις, όπως να προσλάβει προσωπικό και να επιβάλλει τροφεία ώστε να εξασφαλίσει τις αμοιβές των εργαζομένων ή να φορολογήσει με πρόσθετους φόρους τους δημότες του.

Η Δημοτική Αρχή της Καισαριανής όμως, μαζί πάντα με τους κατοίκους, στην προκειμένη περίπτωση τους γονείς των παιδιών και χωρίς τη συνδρομή της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, που αποχώρησε από το Δημοτικό Συμβούλιο, αρνείται να "εξυπηρετήσει" την κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει τους αριθμητικούς στόχους της ΟΝΕ εξυπηρετώντας το Χρηματιστήριο και τις πολυεθνικές.

"Η κοινωνική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγεί στη συστηματική κατάργηση των όποιων κοινωνικών παροχών έχουν απομείνει. Εμείς, με υπόμνημα, που βγήκε από το ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο και το οποίο θα στείλουμε στον αρμόδιο υπουργό, απαιτούμε τους απαιτούμενους πόρους ώστε να λειτουργήσουν οι Κρατικοί Παιδικοί Σταθμοί όπως πρέπει. Σε περίπτωση που δε μας ακούσουν, θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, με τη συνδρομή και τη συμμετοχή πάντα των γονέων και των δημοτών", τόνισε ο δήμαρχος Καισαριανής Γιώργος Κατημερτζής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χωρίς αντισεισμική προστασία πολλά κτίρια

Ανησυχία προκαλούν στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης τα τελευταία αλλεπάλληλα χτυπήματα του Εγκέλαδου στην περιοχή μας και ιδιαίτερα οι προχθεσινές σεισμικές δονήσεις στο Β. Αιγαίο, καθώς στην πόλη υπάρχει ήδη μεγάλος αριθμός κτιρίων που είναι τραυματισμένα από το σεισμό του '78. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπαθών, μετά το σεισμό του '78 ελέχθηκαν στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης 63.000 κτίρια. Από αυτά κρίθηκαν κατάλληλα προς οίκηση 46.500 κτίρια και βλαφθέντα - επισκευάσιμα 13.500, ενώ από την τελευταία αυτή κατηγορία τα 3.700 κτίρια είχαν κόκκινο, δηλαδή θεωρήθηκαν επικίνδυνα. Οπως δήλωσε, ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γ. Αικατερίνης, πολλά από αυτά που χαρακτηρίστηκαν κατεδαφιστέα, εν μια νυκτί χαρακτηρίστηκαν επισκευάσιμα.

Οι μηχανικοί του δημοσίου πιστεύουν ότι όχι μόνο τα κτίρια που έπαθαν ζημιές στο σεισμό του '78 αλλά και τα άλλα που έχουν κατασκευαστεί εδώ και χρόνια χρειάζονται συντήρηση, πράγμα όμως που δε γίνεται. Μάλιστα η Μ. Χριστίδου, πρόεδρος της ένωσης μηχανικών δημόσιων υπαλλήλων διπλωματούχων ανωτάτων σχολών, επισήμανε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν σοβαρά οι οικοδομές κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου μέχρι την οδό Εγνατίας, όπως και αυτές που βρίσκονται σε περιοχές όπου έγιναν προσχώσεις.

Οπως τονίζει στο "Ρ" ο Κ. Δρούτσας, πρόεδρος του ΙΝΚΑ και μέλος της δη μοτικής παράταξης "Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα", η πολιτεία παρέλειψε μετά την αποπεράτωση των κτιρίων που επισκευάστηκαν λόγω ζημιών που υπέστησαν στο σεισμό, να προχωρήσει σε επανέλεγχο καθώς και να εξετάσει αν υλοποιήθηκαν οι μελέτες. "Θα πρέπει να γίνει άμεσα αυτός ο επανέλεγχος και να δοθεί προτεραιότητα σ' εκείνα τα κτίσματα που είχαν χαρακτηριστεί επικίνδυνα και στη συνέχεια επισκευάστηκαν", σημειώνει ο Κ. Δρούτσας.

Επίσης, όπως πιστεύει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γ. Αικατερινάρης, καμία εδαφολογική μελέτη για ιδιωτικό κτίριο δεν έγινε τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιβάλλει την υποχρεωτική διενέργεια εδαφοτεχνικής μελέτης πριν από τη θεμελίωση ενός κτιρίου.

Στο μεταξύ μετά και τους τελευταίους καταστροφικούς σεισμούς αποφάσισε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος να δώσει εντολή για έλεγχο των δημόσιων κτιρίων, μια διαδικασία που φυσικά θα έπρεπε να συμβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα κι όχι μόνο όταν γίνεται το κακό στη χώρα μας ή στη γειτονιά μας. Το ίδιο και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος εντέλλει τους μηχανικούς των Υπηρεσιών του δήμου να καταγράψουν την υπάρχουσα κατάσταση δημοτικών σχολείων, γυμναστηρίων, παιδικών σταθμών κλπ. Ειδικότερα σε οικοδομές οι οποίες είχαν ανεγερθεί προ του '78 θα πρέπει να γίνει συσχετισμός με προηγούμενες αυτοψίες και στη συνέχεια να υποβληθούν εκθέσεις σε 10 μέρες. Επίσης την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο προκειμένου να τεθεί χρονοδιάγραμμα ελέγχου της στατικότητας των κτιρίων της πόλης.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Σύσκεψη για κοινή δράση

Σε σύσκεψη φορέων καλεί η ΕΛΜΕ Κέρκυρας με εκπροσώπους κομμάτων, συλλόγων γονέων, εργατικών σωματείων, μαθητών, φοιτητών κλπ., με στόχο τη συζήτηση των συνθηκών εφαρμογής των νόμων 2525 και 2640 και την ανάγκη ανάληψης δράσης για την ανατροπή τους, καθώς και την πραγματοποίηση παγκερκυραϊκού συλλαλητηρίου τέλος Σεπτέμβρη - αρχές Οκτώβρη. Η ΕΛΜΕ ζητά επίσης από το ΔΣ της ΟΛΜΕ να κάνει γενική συνέλευση των ΕΛΜΕ και συνέλευση προέδρων μέσα στο Σεπτέμβρη προκειμένου να βγει πρόγραμμα δράσης για τη νέα χρονιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ