ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ημασταν έτοιμοι!

Από την πρώτη στιγμή, ο δήμος βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους δημότες, δίνοντας λύσεις και διεκδικώντας καλύτερες προϋποθέσεις

Στο ίδιο τόξο του Εγκέλαδου, ανάμεσα σε χαλάσματα και ρωγμές, θριαμβεύουν η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά και η ομοψυχία. Εκεί, στα δυτικά της Αθήνας, όπου οι πέτρες και τα κτίρια μπορεί να ράγισαν σε λίγα δευτερόλεπτα, αλλά η εντιμότητα και η αυτοθυσία ύψωσαν την πόλη και τους ανθρώπους της ψηλά. Η δημοτική αρχή, από την πρώτη στιγμή, βρέθηκε κοντά στους δημότες, ψάχνοντας λύσεις, ασκώντας πιέσεις στους κρατικούς φορείς, διεκδικώντας ασταμάτητα καλύτερες προϋποθέσεις για το λαό της Πετρούπολης. Οι ενδείξεις υπήρχαν από την πρώτη στιγμή: "Ημασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση",λέει ο Γιώργος Γιώγος, δήμαρχος της πόλης. "Αισθανόμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας, που ζούμε στην Πετρούπολη",λένε οι κάτοικοι.

Οι καταστροφές είναι πάρα πολλές. Μια πολυκατοικία κατέρρευσε στην οδό Σπάρτης και χάρη στην αυτοθυσία πέντε Πετρουπολιωτών, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος, κατάφεραν άμεσα να βγάλουν από τα ερείπια σώους τους τέσσερις εγκλωβισμένους. Μέχρι στιγμής, στο Δήμο Πετρούπολης έχει γίνει αυτοψία σε περίπου 3.300 σπίτια. Τα 190 από αυτά έχουν χαρακτηριστεί "κόκκινα", τα 850 "κίτρινα" και τα 2.250 "πράσινα". Από το Δήμο καταβάλλονται προσπάθειες να ολοκληρωθεί ο κύκλος των πρώτων αυτοψιών σε σύντομο χρονικό διάστημα, που υπολογίζεται σε 7 - 10 μέρες. Το ενθαρρυντικό είναι ότι στο υπόλοιπο τμήμα της πόλης, οι ζημιές είναι αναλογικά μικρότερες, τόσο σε αριθμό, όσο και σε μέγεθος.

Να ξεκινήσει τώρα το στήσιμο των λυόμενων

Παρ' όλα αυτά, τουλάχιστον 300 οικογένειες στην Πετρούπολη θα αναγκαστούν να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα άστεγοι και να καταφύγουν στη λύση του λυόμενου σπιτιού.

"Επείγει να εξετάσει η κυβέρνηση το θέμα των μακροχρόνια αστέγων. Από τις 9 Σεπτέμβρη, έχουμε επικοινωνήσει με τους αρμόδιους, ζητήσαμε την προμήθεια και εγκατάσταση λυόμενων σπιτιών και κοντέινερ. Υπάρχει ήδη κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος, το Θέατρο Πέτρας. Ομως, οι μέρες περνούν και εμείς δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση", τονίζει ο Γιώργος Γιώγος.Ο χώρος που προτείνεται είναι το Θέατρο Πέτρας, έκτασης 55 στρεμμάτων, ο οποίος διαθέτει υποδομές αποχέτευσης, παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος και βρίσκεται δίπλα στην αφετηρία των λεωφορείων.

Χτες το μεσημέρι, η υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου επισκέφτηκε το Δήμο. Ανάμεσα στα άλλα, ο δήμαρχος έθεσε για άλλη μια φορά το θέμα της άμεσης εγκατάστασης των λυόμενων οικίσκων. Ομως, και πάλι η Β. Παπανδρέου απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση ή να δεσμευτεί.

Ζημιές στα σχολεία

Παράλληλα, σοβαρές ζημιές υπάρχουν και σε σχολεία της Πετρούπολης. Το 1ο Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο έχουν χαρακτηριστεί "κόκκινα", ενώ οι πολυκατοικίες δίπλα στο 5ο Γενικό Λύκειο και στα 4ο - 11ο Δημοτικά Σχολεία έχουν πάρει επικίνδυνη κλίση. Χτες ο δήμαρχος πραγματοποίησε σύσκεψη με τους διευθυντές των γυμνασίων και λυκείων και αποφασίστηκε η συστέγαση σχολείων Ββάθμιας εκπαίδευσης. "Είμαστε ανοιχτοί για να φιλοξενήσουμε στα σχολεία μας και μαθητές άλλων δήμων, που έχουν πληγεί από το σεισμό. Ζητάμε από την κυβέρνηση να ανοίξουν όλα τα σχολεία την 1η Οκτώβρη. Δεν πρέπει να υπάρξουν σχολεία δύο ταχυτήτων", επισήμανε ο Γ. Γιώγος.

Και το "πράσινο" κοστίζει

Ομως, σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και όσοι έχει χαρακτηριστεί το σπίτι τους "πράσινο". Πολλά από αυτά έχουν σοβαρές ζημιές, που δεν μπορούν να αποκατασταθούν από τους ιδιοκτήτες τους. "Οι περισσότεροι είναι εργάτες, φτωχοί οικογενειάρχες και έρχονται αντιμέτωποι με το κόστος επισκευής. Μιλάμε για επισκευές μεγάλης κλίμακας. Το "πράσινο" κοστίζει... και η πολιτεία πρέπει να τους βοηθήσει. Υπάρχουν οι ίδιες ανάγκες. Δεν πρέπει να εξαιρείται από τα πάντα, να μη δικαιούται τίποτα", υπογράμμισε ο Γ. Γιώγος. Στη χτεσινή συνάντησή του με την Β. Παπανδρέου, ζήτησε από την κυβέρνηση "να συμπεριλάβει μερικές κατηγορίες "πρασίνου" στα πιθανά ευνοϊκά μέτρα που θα πάρει, δίνοντας κάποιες αποζημιώσεις, ή τουλάχιστον να υπάρχουν κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις, σε συνάρτηση με τη φορολογική τους δήλωση". Ομως, για άλλη μια φορά, δεν πήρε καμία συγκεκριμένη απάντηση.

Πέσαμε στην ουσία του προβλήματος και τη διεκδικούμε

Ο σεισμός βρήκε την Πετρούπολη έτοιμη να τον αντιμετωπίσει. Και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που οργανώθηκαν όλα μέσα σε λίγες ώρες, αλλά και από το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης που υπάρχει στα μάτια του κόσμου που πηγαίνει στο δημαρχείο. Η αγωνία για την επόμενη μέρα συνοδεύεται με ανθρωπιά, ομοψυχία και αλληλεγγύη. Τόσο η δημοτική αρχή, τα μέλη των υπολοίπων παρατάξεων, αλλά και οι εργαζόμενοι του Δήμου, στάθηκαν από την πρώτη μέρα για ολόκληρα 24ωρα στο πλευρό των δημοτών, χωρίς να σκεφτούν τις σοβαρές ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια τους, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό.

"Στην Πετρούπολη, ο μηχανισμός του Δήμου λειτούργησε και ανταποκρίθηκε στις ανάγκες που δημιούργησε ο τελευταίος σεισμός. Λίγα πράγματα χρειάστηκε να κάνουν οι άλλοι για εμάς. Είχαμε μια ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση. Σχεδόν αθόρυβα διεκδικούμε από την κρατική μηχανή τα δικαιώματα των δημοτών μας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους εργαζόμενους του Δήμου, που όλες αυτές τις μέρες ξεπέρασαν κάθε όριο κούρασης και αποτελούν παράδειγμα ευσυνειδησίας και ανθρωπιάς", είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πετρούπολης.

Και συνέχισε: "Εμπεδώσαμε ένα αίσθημα ασφάλειας και δημιουργήσαμε προσδοκίες στον κόσμο. Συμβάλλουμε όπως μπορούμε και θα συνεχίσουμε, συμβάλλοντας στην οργανωμένη απαίτηση του λαού για λύση των προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός. Γιατί το πρόβλημα είναι από δω και πέρα, είναι η οργάνωση της επόμενης μέρας, που αφορά την παροχή βοήθειας στους πληγέντες και την εξασφάλιση στέγης για όσους θα είναι πολύ καιρό εκτός σπιτιού. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Θα μπούμε μπροστά με τον κόσμο για να βρούμε λύσεις, να διεκδικήσουμε. Αποδέκτης των πιέσεων που θα ασκήσουμε δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση".

Κίνδυνοι για την υγεία

Τα δύο κλειστά γυμναστήρια που βρίσκονται στις οδούς Ελαιών και Κ. Βάρναλη, Λεωνίδου και Περικλέους, οι καταυλισμοί που έχουν στηθεί στο Θέατρο Πέτρας (45 σκηνές), στην πλατεία Αγίου Δημητρίου (20 σκηνές), στο τρίγωνο Μετσόβου - Ηροδότου - Μυτιλήνης (22 σκηνές) και στο Γραμμικό Πάρκο Κωνσταντινούπολης (20 σκηνές), φιλοξενούν εδώ και μια βδομάδα εκατοντάδες οικογένειες. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά.

"Δεν υπάρχουν τουαλέτες. Οι συνθήκες υγιεινής βάζουν σε κίνδυνο κυρίως τα μικρά παιδιά. Ακόμα και οι πιο καθημερινές ανάγκες είναι δύσκολο να γίνουν", λέει η Σούλα,η οποία βρίσκεται με τα δύο παιδιά της, στην πλατεία Αγίου Δημητρίου.

"Μες την ατυχία μας, είμαστε τυχεροί. Δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα ανοργανωσιάς. Οι απαντήσεις σε ό,τι ρωτήσαμε ήταν συγκεκριμένες και ξεκάθαρες. Ομως, όσο περνούν οι μέρες, τα πράγματα δυσκολεύουν. Φοβάμαι τις αρρώστιες που θα αρχίσουν να εμφανίζονται σε λίγο καιρό", λέει η Ελένη Πανοπούλου,που μένει προσωρινά στο Θέατρο Πέτρας.

Ο δήμος έχει ζητήσει 20 χημικές τουαλέτες, αλλά παρέλαβε μόνο έξι. "Αυτό που φοβόμαστε είναι η ανάπτυξη επιδημιών, αφού δεν είναι καθόλου απίθανο να εμφανιστούν, με τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν", λέει ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι πρέπει να παραδοθούν άμεσα και οι υπόλοιπες.

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου επιμελήθηκε να παραμένουν ανοιχτά τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ της περιοχής μέχρι τις 11 το βράδυ και εθελοντές γιατροί βρίσκονται στα δημοτικά ιατρεία όλο το 24ωρο, σε μια προσπάθεια να καθυστερήσουν την εμφάνιση επιδημιών και να την περιορίσουν.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...

Ομως, ακόμα και η καθημερινή τροφοδοσία των σεισμοπαθών έχει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια. "Είναι μέρες που το φαγητό δεν αρκεί ούτε για τα μικρά παιδιά", υπογραμμίζει ο κύριος Γιάννης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η προχτεσινή μέρα. "Η τροφοδοσία όλου αυτού του κόσμου, λέει ο Γ. Γιώγος, απαιτεί τουλάχιστον 1.200 μερίδες. Ομως, τη Δευτέρα είχαμε μόλις 400 μερίδες. Είναι ένα φαινόμενο, σχεδόν, καθημερινό και αναγκαζόμαστε να ταϊζουμε μόνο τα μικρά παιδιά".

Η κυρία Μαρία Τσιατή,μητέρα τριών παιδιών, δεν μπορεί να συγκρατήσει άλλο το θυμό της: "Το σπίτι μου έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Τα λεφτά που θα χρειαστούν είναι πολύ περισσότερα από 200 χιλιάρικα. Δεν τα θέλω. Ετσι κι αλλιώς, μας περιμένουν μαύρες μέρες... το μόνο που μένει είναι το διαβεβαιώσουν και οι μηχανικοί που θα έρθουν". Ο έλεγχος των σπιτιών ξεκίνησε από το νότιο τμήμα της πόλης, εκεί όπου σημειώθηκαν και οι περισσότερες καταστροφές.

"Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα", λέει ο Γιώργος Παπαδοπούλος."Ομως, έχουμε ό ένας τον άλλον. Ξέρουμε ότι μπορούμε να στηριχτούμε στον δήμαρχο. Σε τέτοιες καταστάσεις, δίνουμε όλοι εξετάσεις. Λίγοι όμως ξεπερνούν τη βάση και ακόμα λιγότεροι παίρνουν άριστα. Μεταξύ όλων μας, αναπτύχθηκε αλληλεγγύη και φιλία. Τελικά, αισθανόμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία. Βλέπεις, ζούμε στην Πετρούπολη"!

Ο κατάλογος των θυμάτων

Μέχρι χτες το βράδυ, είχαν διακομιστεί 133 νεκροί στα νοσοκομεία της Αττικής, σύμφωνα με τον κατάλογο του υπουργείου Υγείας:

Στο νοσοκομείο ΚΑΤ μεταφέρθηκαν οι: Καβαλίτη Ελένη,6 ετών, Φαρμαζέβα Ναρκίσα,12 ετών, Μετζελόπουλος Δημήτριος,65-70 ετών, Βρεττός Ιωάννης,41 ετών, Παπαντωνοπούλου - Λεκρού Βασιλική,30 ετών, Σασσαρίδης Χαράλαμπος,38-40 ετών, Πρίφτης Μάριος,1,5 ετών, Κασιμάτη Ντίνα,Παπαργύρης Βασίλειος,39 ετών (από Μενίδι), Αναπολιτάκη Καριοφυλλιά,55 ετών, Αγγελοπούλου Δέσποινα,Κωνσταντινίδης Ελευθέριος,85 ετών, Λήμνος Ιωάννης (Ψυχάρη 21, Μεταμόρφωση), Τσίτουρας (RICOMEX).

Στο νοσοκομείο "Αγλαϊα Κυριακού": Τσαβαλίδου Δέσποινα,5 ετών, Γούντη Πολυξένη,14 ετών, Κατσαρού Αθανασία,2 ετών, Μαχμουτάι,6-8 ετών, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Στο νοσοκομείο "Αγία Ολγα": Μπάκας Χρήστος,5,5 ετών, Κεσεϊρογλου Δέσποινα,70 ετών, Φιλαμέγγας Δημήτρης του Αλεξ.,32 ετών, Χονδράκης Σπυρίδων - Γεώργιος του Επαμεινώνδα,Μπερδέκας Γεώργιος,Μιχαηλίδης Ευάγγελος,19 ετών, Τσούμου Βασιλική,99 ετών (Μενίδι), Μαυρίδης Χαρίλαος,20 ετών (Αχαρναί), Φυσάκης Εμμανουήλ,25 ετών (Δεκελείας 100, Μενίδι), Αβράμη ή Αβραμή Βάσω,46 ετών (RICOMEX), Νικολέτη Παρασκευή,14 ετών (Σουλίου 11, Μενίδι).

Στο νοσοκομείο "ΕΛΠΙΣ": Μιχαηλίδης Σάββας,50 ετών (από Μενίδι).

Στο νοσοκομείο "Θριάσιο": Θανάση Μαρία,17 ετών, Σκούμπας Γεώργιος - Σπύρος,65 ετών, Διασάκου Φρόσω,26 ετών, Σπυράκος Θωμάς,15 ετών.

Στο νοσοκομείο Πατησίων: Φυτάς Ευάγγελος,2,5 ετών, Αμντίν Τζοϊνούλ,25 ετών, Δήμητρα Αντωνοπούλου του Χρήστου 25 ετών (RICOMEX).

Στο νοσοκομείο "Παμμακάριστος": Τασούλης Ιωάννης,53 ετών, Μαρδύρης Δήμος,21 ετών, Παπαδόπουλος Γρηγόριος του Ιορδάνη,29 ετών, Αγγελοπούλου Ασημίνα,27 ετών, Σταθοπούλου Ιωάννα,25-30 ετών, Καλαβριτινού Κωνσταντίνα,30 ετών, Χατζηαναστασίου Δημήτριος,περίπου 40 ετών, Καφές Σωτήριος,70 ετών.

Στο νοσοκομείο Νίκαιας: Κοπάνος Δημήτρης,55 ετών, Κυζιρίδης Ιωάννης,42 ετών.

Στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα": Μουλίνου Ευαγγελία,Δρούτσας Παναγιώτης,Λυκούρη Αικατερίνη,77 ετών.

Στο νοσοκομείο "Σωτηρία": Πολυκανδριώτης Παναγιώτης,67 ετών.

Στο νοσοκομείο "Απολλώνειο": Γιαννοπούλου Πωλίνα,12 ετών.

Στο 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ: Γιαννοπούλου Ειρήνη,8 ετών (από Φιλαδέλφεια), Πανούσης Γεώργιος,81 ετών (από ανακοπή καρδιάς, Καματερό), Ταλάντης Ευάγγελος, περίπου 38 ετών (Ηρώων Πολυτεχνείου και Παπαφλέσσα, Μενίδι), Σωτηροπούλου Φρειδερίκη (Τατοϊου 131, Μεταμόρφωση), Σταύρου Αγγελική (Σουλίου και Πάρνηθος, Μενίδι).

Στο νοσοκομείο "Λαϊκό": Παλαιοπάνος Στέλιος,Κωνσταντέλος Γεώργιος 38 ετών, Παπαδοπούλου Αθηνά (από RICOMEX), Ζαφείρης Ηλίας,Ασπιώτης Χαράλαμπος,Καρανίκας Παντελής,Θεοχαρόπουλος Κωνσταντίνος,Θεοδωρίδου Παρίσα,Παπαθωμάς Χρήστος,44 ετών, Γεωργακάκος Γεώργιος (Αγία Τριάδα Μενιδίου), Γεωργακάκου Θεοδώρα (Αγία Τριάδα Μενιδίου), Ξουραφά - Κωνσταντέλου Φωτεινή,Θεοχαρόπουλος Ιωάννης του Κων/νου, 17 ετών, Μηλαϊτης Ανδρέας,32 ετών (RICOMEX), Φώτος Βασίλειος,18 ετών (Ψυχάρη, Μεταμόρφωση), Μπερδέκα Ελένη (Κάτω Κηφισιά), Σπυριδάκος Κων/νος περίπου 50 ετών (Γεν. διευθ. RICOMEX), Παπασταματίου Κων/νος (Μενίδι), Τζάκης Χαράλαμπος του Ιωάννη,33 ετών (RICOMEX), Κοντού Βασιλική - Αλεξάνδρα,21 ετών (RICOMEX), Γεωργακάκου Μαρία (Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αγία Τριάδα, Μενίδι), Πετρόπουλος (Δεκελείας 100, Μενίδι), Παπαζαφειρόπουλος Δημήτριος (ΦΟΥΡΛΗΣ), Κουτρόπουλος Χριστόφορος,33 ετών, Σωτηρόπουλος Δημήτριος,65 ετών (Λ. Τατοϊου 131), Παπαδόπουλος Γεώργιος,37 ετών, Δαρδαμάνη Κωνσταντίνα (ΦΟΥΡΛΗΣ), Κότα Σωτηρία,14 ετών (Μεταμόρφωση), Λαζαρίδης Ιωάννης,14 ετών (Μεταμόρφωση), Σπύρος Κωνσταντίνος,33 ετών (FARAN), Χατζηδημητρίου Δημήτριος (RICOMEX), Χαραμής Εμμανουήλ (ΦΟΥΡΛΗΣ), Γιαννοπούλου Θεοδώρα,45 ετών περίπου (RICOMEX), Τσακουρίδου Ειρήνη,58 ετών (Πίνδου και Γ. Παπανδρέου, Φιλαδέλφεια), Τσακουρίδης Χρήστος (σύζυγος Τσακουρίδου), Πουλακάκου Αικατερίνη (RICOMEX), Καφέ Χαρίκλεια (Ψυχάρη 21, Μεταμόρφωση), Κουρτεσιώτη Ανδριάνα (Πίνδου και Γ. Παπανδρέου, Φιλαδέλφεια).

Στο 1ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ: Καπόπουλος Διονύσιος,30 ετών (FARAN), Γραμματέα Βασιλική,43 ετών (FARAN).

Στο νοσοκομείο "Αμαλία Φλέμιγκ":Αποστόλου Βασιλική (Αχαϊας και Τροιζηνίας, Ν. Κηφισιά), Σακέτου Ευγενία,68 ετών, Τσαπρούνη Αργυρώ,38 ετών FARAN.

Στο νοσοκομείο "Σισμανόγλειο":Καρδάση Αναστασία,70 ετών (Φιλαδέλφεια), Γαβριελάτου Μαρίνα,30 ετών (RICOMEX), Ροδανού Μαίρη (RICOMEX), Παπαθωμά Μαρία,16 ετών (δεν έχει αναζητηθεί από συγγενείς) (Ψυχάρη 21, Μεταμόρφωση), Κορρέ (αγνώστων λοιπών στοιχείων) (RICOMEX).

Στο 3ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ: Τριανταφύλλου Στέργιος 34 ετών (Σόλωνος, Αθήνα).

Στο "Κοργιαλένειο Μπενάκειο Ερυθρός Σταυρός", Παντελή Ευφροσύνη 35-40 ετών (Πάρνηθος και Σουλίου, Μενίδι), Κωνσταντοπούλου Αθηνά 24 ετών (RICOMEX), Κανάκης Λέανδρος,περίπου 45 ετών (RICOMEX), Παυλίδου Αννα,45 ετών (ΦΟΥΡΛΗΣ), Φώτος Γεώργιος,60 ετών (Ψυχάρη, Μεταμόρφωση), Μαρκάκης Χρήστος,35 ετών (ΦΟΥΡΛΗΣ), Συλβάνα Σαμπρί Ντάια - Μπούζη (Πίνδου και Γ. Παπανδρέου, Φιλαδέλφεια) Μπαλαμπάνη Αικατερίνη,24 ετών (FARAN), Μελισσουργού Σοφία (RICOMEX), γυναίκα αγνώστων στοιχείων (RICOMEX), άντρας αγνώστων στοιχείων (RICOMEX) (Πουλόπουλος Κωνσταντίνος), άντρας αγνώστων στοιχείων (RICOMEX), άντρας αγνώστων στοιχείων (RICOMEX) και γυναίκα αγνώστων στοιχείων (RICOMEX).

Στο νοσοκομείο "Γενικό Αθηνών - Γ. Γεννηματάς": Τσαβέλα - Λάιου Μαρία,31 ετών (RICOMEX), Γυναίκα αγνώστων στοιχείων (Ψυχάρη 21, Μεταμόρφωση), Αργυρόπουλος Παναγιώτης,72 ετών (Ψυχάρη 21, Μεταμόρφωση), Τσεπελές ή Τσαπελές Ζαννής (Πάρνηθος και Σουλίου, Μενίδι), Δημητράκη Τερέζα,περίπου 40 ετών (RICOMEX), γυναίκα αγνώστων στοιχείων,40 ετών (RICOMEX), γυναίκα αγνώστων στοιχείων (RICOMEX), άνδρας αγνώστων στοιχείων (RICOMEX).

Στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός": Πανούση Μαρία (RICOMEX), Στεργιώτη Βασιλική (RICOMEX), γυναίκα αγνώστων στοιχείων (RICOMEX) και δύο επίσης γυναίκες αγνώστων στοιχείων.

ΝΟΜΑΡΧΕΣ
Ψάχνουν τις... αρμοδιότητες

Συντηρεί την επίθεση στην Αυτοδιοίκηση για τη μετά το σεισμό κατάσταση η κυβέρνηση. Με χτεσινές δηλώσεις της, το πρωί στο Μενίδι, η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, εγκαλούσε ουσιαστικά την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση "γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους". Μάλιστα, αναφερόμενη στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Μενίδι, κατά τη χορήγηση του επιδόματος των 200.000 δραχμών, η υπουργός είπε πως αν δε συνεργαστεί ο δήμος με τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, θα αναγκαστεί να λάβει έκτακτα μέτρα, που δεν προσδιόρισε.

Το μεσημέρι δε, σε άλλες δηλώσεις της, η υπουργός έλεγε πως "γενικά δεν υπήρξε πρόβλημα συνεργασίας με δήμους και νομαρχίες, πέρα από το Μενίδι". Αντιφάσεις που δείχνουν την τακτική της κυβέρνησης από τη μία να συντηρεί την επίθεση στην Αυτοδιοίκηση για να μην επωμίζεται η ίδια το πολιτικό κόστος των προβλημάτων και ανεπαρκειών και από την άλλη να μην έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τους αιρετούς.

Την ίδια ώρα κι ενώ πολλοί σεισμοπαθείς περιμένουν ακόμα μηχανικό να περάσει από το σπίτι τους να καταγράψει τις ζημιές, νομάρχες και κυβέρνηση... διερευνούν ποιος θα κάνει τους δεύτερους ελέγχους. Συγκεκριμένα, με χτεσινό έγγραφό του προς τους νομάρχες, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Χρ. Βερελής,δηλώνει πως ο έλεγχος των οικημάτων που έχουν υποστεί ζημιές θα γίνει αποκλειστικά από τις πρωτοβάθμιες επιτροπές του υπουργείου. Η συγκεκριμένη, όμως αρμοδιότητα, ανήκει στις νομαρχίες, όπου και κατατίθενται τα πρωτόκολλα των αυτοψιών και κατεδαφίσεων. Από την πλευρά του ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ επικαλείται στο έγγραφό του Κανονιστικό Διάταγμα του 1941, το οποίο προβλέπει πως σε περίπτωση πολέμου, σεισμού ή άλλης θεομηνίας, η κεντρική διοίκηση μπορεί να αναλάβει τη σχετική αρμοδιότητα.

Χτες το βράδυ, το προεδρείο της ΕΝΑΕ συναντήθηκε με τον Χρ. Βερελή, από τον οποίο ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος, δηλαδή οι έλεγχοι να γίνουν από τις νομαρχίες. Προηγήθηκε σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωσης, όπου τέθηκε ζήτημα αφαίρεσης αρμοδιοτήτων από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά και προβλημάτων που θα προκύψουν στη συνέχεια, καθώς τα πρωτόκολλα των κατεδαφίσεων τηρούνται στις νομαρχίες.

Με δήλωσή του στο "Ρ", ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Θ. Κατριβάνος τόνισε: "Ζητάμε την εφαρμογή του νόμου. Υπάρχουν διατάξεις που προσδιορίζουν τις ευθύνες και αυτές πρέπει να αναλάβει ο καθένας σύμφωνα με το νόμο. Το Διάταγμα του '41, που επικαλείται ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, δεν έχει καμία εφαρμογή, όπως και δεν εφαρμόστηκε στους σεισμούς της Κοζάνης και των Γρεβενών. Βγήκε τότε για να αντιμετωπίσει πρόσκαιρα η κυβέρνηση τους βομβαρδισμούς". Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη απόφαση, ο Θ. Κατριβάνος σημειώνει ότι στόχος είναι "να αφαιρέσουν αρμοδιότητες από τη ΝΑ. Να μας αγνοήσουν, καθότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο".

Κίνδυνος παραγραφής

Ορατός είναι πλέον από όλο το νομικό κόσμο ο κίνδυνος παραγραφής των κακουργηματικών πράξεων, που συντελέστηκαν στην κατασκευή των κτιρίων - τάφων στην Αττική. Ακόμα και στην περίπτωση που μετατραπεί ο πλημμεληματικός χαρακτήρας της αρχικής ποινικής δίωξης (ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή) σε κακουργηματικό, είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να σταθεί στο δικαστήριο η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές και ιδιοκτήτες γνώριζαν πως τα συγκεκριμένα κτίρια θα κατέρρεαν ενδεχομένως μελλοντικά από σεισμό, εξαιτίας των κακοτεχνιών και παραλείψεών τους και συνεπώς είναι υπεύθυνοι για το θάνατο ή τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων.

Ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, που εμφανίστηκε κατηγορηματικός τις πρώτες μέρες, ως προς την τιμωρία των υπαιτίων, δεν τόλμησε να ζητήσει εξαρχής την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους για κακουργήματα. Μόνο μετά τη σχετική παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Λ. Καράμπελα, θεώρησε καλό να ζητήσει και αυτός κάτι αντίστοιχο, πλην όμως και πάλι απέφυγε να χαρακτηρίσει τις πράξεις των υπαιτίων, ζητώντας να "ερευνηθεί επιπλέον από τους εισαγγελικούς λειτουργούς η τέλεση των ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών από ενδεχόμενο δόλο, λόγω της βάσιμης πιθανότητας να υπάρχει ευθύνη πέραν της αμέλειας και της ανάγκης να υπάρξει έρευνα και αξιολόγηση του όλου φάσματος της ποινικής απαξίας των ερευνώμενων πράξεων και παραλείψεων". Σε χτεσινή συνέντευξή του δε σε ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι "θα διαψευστούν" όλοι όσοι μιλούν για παραγραφή των αδικημάτων, αλλά πρόσθεσε: "Αυτό εναπόκειται στην κρίση των δικαστηρίων και τα δικαστήρια θα πουν τον τελευταίο λόγο". Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν τα δικαστήρια μπορούν πραγματικά να αποδώσουν Δικαιοσύνη, όταν υπάρχουν νόμοι που τους δένουν τα χέρια.

Γιατί όσοι νομικοί ρωτήθηκαν για την παραγραφή των αδικημάτων, μη εξαιρουμένου του προέδρου του ΔΣΑ Αντ. Ρουπακιώτη, εξέφρασαν τη γνώμη ότι σύμφωνα με τα άρθρα 111 και 112 του Ποινικού Κώδικα τα αδικήματα που θα διαπιστωθούν έχουν παραγραφεί, αν διαπράχθηκαν πριν από το Σεπτέμβρη του 1994, δεδομένου ότι γίνεται λόγος για πλημμελήματα, τα οποία παραγράφονται πέντε χρόνια μετά από την τέλεσή τους. Απέκλεισαν, επίσης, την περίπτωση του δόλου.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, οι εισαγγελείς, που διενεργούν την προκαταρκτική έρευνα, συνεχίζουν να παίρνουν καταθέσεις από τους συγγενείς των θυμάτων και άλλους μάρτυρες, προσπαθώντας να ρίξουν φως στην απίστευτη τραγωδία.

Περικοπές στις στρατιωτικές ασκήσεις

Περικοπές στο πρόγραμμα ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα που θα διατεθούν για την αγορά 1.000 λυόμενων σπιτιών που θα στεγάσουν σεισμόπληκτους. Παράλληλα αποφασίστηκε, σε σύσκεψη που έγινε προχτές στο υπουργείο Αμυνας υπό τον Α. Τσοχατζόπουλο και με τη συμμετοχή των αρχηγών των επιτελείων, η επαναδιαπραγμάτευση των αντισταθμιστικών οφελών με τις εταιρίες που έχουν συναφθεί συμφωνίες για την προμήθεια οπλικών συστημάτων, με στόχο την ενίσχυση προγραμμάτων αποκατάστασης των σεισμοπαθών. Στο μεταξύ οι ζημιές που έχουν υποστεί κτίρια σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Αττικής ξεπερνούν τα 22 δισ. δραχμές.

"Θα μπούμε μπροστά μαζί με το λαό της Πετρούπολης για να βρούμε λύσεις. Αποδέκτης των πιέσεων θα είναι η κυβέρνηση", τόνισε ο Γ. Γιώγος

Ο Δήμος Πετρούπολης έχει ήδη προβλέψει και διαμορφώνει το Θέατρο Πέτρας για την προσωρινή στέγαση των σεισμοπαθών. Η κυβέρνηση όμως εξακολουθεί να ολιγωρεί

Χάρη στην αυτοθυσία και την αλληλεγγύη των συνδημοτών τους σώθηκαν τη μέρα του σεισμού από τα ερείπια οι τέσσερις εγκλωβισμένοι της οδού Σπάρτης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ