Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κίνδυνος παραγραφής

Ορατός είναι πλέον από όλο το νομικό κόσμο ο κίνδυνος παραγραφής των κακουργηματικών πράξεων, που συντελέστηκαν στην κατασκευή των κτιρίων - τάφων στην Αττική. Ακόμα και στην περίπτωση που μετατραπεί ο πλημμεληματικός χαρακτήρας της αρχικής ποινικής δίωξης (ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή) σε κακουργηματικό, είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να σταθεί στο δικαστήριο η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές και ιδιοκτήτες γνώριζαν πως τα συγκεκριμένα κτίρια θα κατέρρεαν ενδεχομένως μελλοντικά από σεισμό, εξαιτίας των κακοτεχνιών και παραλείψεών τους και συνεπώς είναι υπεύθυνοι για το θάνατο ή τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων.

Ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, που εμφανίστηκε κατηγορηματικός τις πρώτες μέρες, ως προς την τιμωρία των υπαιτίων, δεν τόλμησε να ζητήσει εξαρχής την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους για κακουργήματα. Μόνο μετά τη σχετική παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Λ. Καράμπελα, θεώρησε καλό να ζητήσει και αυτός κάτι αντίστοιχο, πλην όμως και πάλι απέφυγε να χαρακτηρίσει τις πράξεις των υπαιτίων, ζητώντας να "ερευνηθεί επιπλέον από τους εισαγγελικούς λειτουργούς η τέλεση των ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών από ενδεχόμενο δόλο, λόγω της βάσιμης πιθανότητας να υπάρχει ευθύνη πέραν της αμέλειας και της ανάγκης να υπάρξει έρευνα και αξιολόγηση του όλου φάσματος της ποινικής απαξίας των ερευνώμενων πράξεων και παραλείψεων". Σε χτεσινή συνέντευξή του δε σε ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι "θα διαψευστούν" όλοι όσοι μιλούν για παραγραφή των αδικημάτων, αλλά πρόσθεσε: "Αυτό εναπόκειται στην κρίση των δικαστηρίων και τα δικαστήρια θα πουν τον τελευταίο λόγο". Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν τα δικαστήρια μπορούν πραγματικά να αποδώσουν Δικαιοσύνη, όταν υπάρχουν νόμοι που τους δένουν τα χέρια.

Γιατί όσοι νομικοί ρωτήθηκαν για την παραγραφή των αδικημάτων, μη εξαιρουμένου του προέδρου του ΔΣΑ Αντ. Ρουπακιώτη, εξέφρασαν τη γνώμη ότι σύμφωνα με τα άρθρα 111 και 112 του Ποινικού Κώδικα τα αδικήματα που θα διαπιστωθούν έχουν παραγραφεί, αν διαπράχθηκαν πριν από το Σεπτέμβρη του 1994, δεδομένου ότι γίνεται λόγος για πλημμελήματα, τα οποία παραγράφονται πέντε χρόνια μετά από την τέλεσή τους. Απέκλεισαν, επίσης, την περίπτωση του δόλου.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, οι εισαγγελείς, που διενεργούν την προκαταρκτική έρευνα, συνεχίζουν να παίρνουν καταθέσεις από τους συγγενείς των θυμάτων και άλλους μάρτυρες, προσπαθώντας να ρίξουν φως στην απίστευτη τραγωδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ