Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Αν δε διεκδικήσουμε, είμαστε χαμένοι... "

Εκεί στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας - λίγα μόλις μέτρα μακριά απ' τις εργατικές πολυκατοικίες της περιοχής, που η εικόνα τους μετά τον καταστροφικό σεισμό σού σφίγγει την καρδιά - τα παράπονα, η οργή και ο φόβος περισσεύουν. "Κι είμαστε μόλις στην αρχή",λένε οι πληγέντες κάτοικοι του δήμου.

Σε κάθε σκηνή που βρίσκεται στο άλσος, είναι στοιβαγμένοι δέκα και πλέον άνθρωποι, μεταξύ τους μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας. Για τους εκατοντάδες αυτούς άστεγους, η "πρόνοια" του δήμου και της πολιτείας περιορίστηκε στις δύο χημικές τουαλέτες, που στήθηκαν στην οδό Χίου, και οι οποίες καθαρίζονται όποτε είναι ...εφικτό. "Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, σε λίγο καιρό θα είμαστε όλοι γεμάτοι αρρώστιες", λένε οι πληγέντες.

Βέβαια, τα παράπονα επικεντρώνονται κυρίως στο αποτέλεσμα της πρώτης αυτοψίας των κτιρίων, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, οι κίτρινοι σταυροί έξω από ετοιμόρροπα κυριολεκτικά κτίρια έχουν ενεργοποιήσει τους κατοίκους, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ήδη Επιτροπή, έχουν συγκεντρώσει υπογραφές και ζητούν να κατεδαφιστούν όλες οι εργατικές πολυκατοικίες και να ξαναχτιστούν απ' την αρχή. "Αν δε διεκδικήσουμε, ξέρουμε πως θα μείνουμε στο έλεος του Θεού. Ολα στραβά κι ανάποδα θα ξαναγίνουν", λέει ο Χρήστος Αντωνόπουλος,που μένει απ' το 1970 σε διαμέρισμα της οδού Χίου 40.

Στο ίδιο πνεύμα και η 65χρονη Ειρήνη Κοντοπούλου - ζει με άλλα οχτώ άτομα και τον ανήμπορο 72χρονο άνδρα της σε σκηνή στο άλσος - λέει: "Τίποτα δεν πιστεύουμε, αν δε δούμε. Ολοι τάζουν τώρα, αλλά φοβάμαι πως ξανά θα επιβεβαιωθεί αυτό που λέμε: "Ολο θα και θα, πάψε βρε παραμυθά"". Η Αννα Μπιτζακτή επισημαίνει πως, απ' τη στιγμή που δόθηκαν οι σκηνές στους πληγέντες, κανένας αρμόδιος δεν επισκέφτηκε τον καταυλισμό, για να δει από κοντά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσής τους. "Δεν είναι δυνατόν με δύο τουαλέτες να εξυπηρετηθούν τόσα άτομα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ηλικιωμένοι άνθρωποι εδώ πέρα και να μην έχει φροντίσει ο δήμος να βάλει φωτισμό στο χώρο. Η καθαριότητα είναι επίσης ανύπαρκτη. Και το πρόβλημα είναι πως κανείς δεν ξέρει μέχρι πότε θα είμαστε και θα ζούμε έτσι", λέει χαρακτηριστικά.

Πάντως, η "μάχη" στη Νέα Φιλαδέλφεια δίνεται αυτές τις μέρες έξω απ' το κτίριο της Δημοτικής Επιχείρησης, όπου ο κόσμος στήνεται επί ώρες στις ουρές για την επιταγή των 200.000 δραχμών. Ανθρωποι κάθε ηλικίας - μέχρι και γεροντάκια στα 80 τους (!) - ήταν χτες απ' τις 7.30 το πρωί στις ουρές, για να πάρουν αυτό το "μαγικό χαρτάκι". Καθόλη τη διάρκεια της μέρας, δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα, η ένταση είχε φτάσει στο κατακόρυφο και δεν ήταν λίγες οι φορές που οι αστυνομικοί, που στέκονταν στην είσοδο του κτιρίου, απωθούσαν με σπρωξιές και φωνές τον αγανακτισμένο κόσμο. "Δε φτάνει αυτό που μας βρήκε, είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε τον πόνο μας και να βρίσκουμε και κουράγιο να στεκόμαστε σ' αυτές τις ατελείωτες ουρές. Να δούμε πόσο θα αντέξουμε ακόμα", μας είπε η Κ. Κότσικα.Μαζί της, η Ε. Παπαγεωργίου τονίζει ότι "αφού μας βγάζουν την ψυχή γι' αυτά τα 200 ψωροχιλιάρικα, φαντάσου τι θα γίνει, όταν θα αρχίσουν να δίνουν τα δάνεια για να επισκευάσουμε ή να φτιάξουμε τα σπίτια μας". Το μέλλον δείχνει ζοφερό και οι κάτοικοι της Ν. Φιλαδέλφειας, ήδη, το ξέρουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ