Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΝΕΡΓΟΙ
Θα... αυτοενισχυθούν!

Από την τσέπη τους θα πληρώσουν ουσιαστικά άνεργοι και εργαζόμενοι τα μέτρα ενίσχυσής τους, αφού όλο το κόστος βαραίνει τους οργανισμούς που συντηρούνται από τις εισφορές τους και καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει ούτε μια δραχμή από τον κρατικό προϋπολογισμό,για τα... "κυβερνητικά" μέτρα ενίσχυσης των σεισμόπληκτων ανέργων και εργαζομένων! Η επιβεβαίωση, των προχτεσινών δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,ήρθε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,σε σχετική συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες. Το κόστος των μέτρων θα το αναλάβουν οι ίδιοι οργανισμοί, ΙΚΑ, άλλα ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ και ΟΕΚ!

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η επιβάρυνση αυτή δεν πρόκειται να έχει επιπτώσεις στον προγραμματισμό των οργανισμών, ενώ θα επιδιωχτεί να εξασφαλιστούν 10 δισ. δρχ.,δηλαδή το κόστος για ορισμένα από αυτά από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης, ειπώθηκε ότι ο "προϋπολογισμός του ΟΕΚ μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση",όμως είναι φανερό ότι χωρίς επιπλέον επιδότηση, τα μέτρα δεν μπορούν να γίνουν πράξη!Ειδικά ο ΟΕΚ, λόγω έλλειψης χρημάτων, είχε αναστείλει δυο φορές το δανειοδοτικό πρόγραμμα της περιόδου 1996-1998.Στο νέο του πρόγραμμα, από τον Ιούλη, περιλαμβάνεται μόνο η επιδότηση επιτοκίου, ενώ η ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού είναι μόλις 100 εκατ. δρχ. κάθε χρόνο και δε δίνεται όλη! Γνωστό είναι επίσης ότι η κυβέρνηση "φεσώνει" συστηματικά και τους άλλους οργανισμούς και ιδιαίτερα το ΙΚΑ, μη καταβάλλοντας ούτε τις θεσμοθετημένες ενισχύσεις.

Η κυβέρνηση, ακόμη κι αυτές τις τραγικές ώρες, δεν έχασε επίσης την ευκαιρία να επιδοτήσει ξανά θέσεις μερικής απασχόλησης,με πρόσχημα την επανένταξη στην εργασία εκείνων των ανέργων που έχασαν τη δουλιά τους λόγω του σεισμού! Κατά τα άλλα, η ενίσχυση των ανέργων είναι η ελάχιστη δυνατή.

Ολα τα μέτρα

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι:

  • Σε κάθε πληγέντα συνταξιούχο θα δοθούν 120 χιλ. δρχ. από 1η Οκτώβρη.Η καταβολή θα γίνει από τα περιφερειακά καταστήματα του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι: Αίτηση, αντίγραφο χαρακτηρισμού του σπιτιού ως κόκκινου ή κίτρινου, ασφαλιστικό βιβλιάριο ή υπεύθυνη δήλωση ότι έχει χαθεί.Αν ο συνταξιούχος δεν είναι ιδιοκτήτης του οικήματος, η διαμονή του εκεί θα πιστοποιείται από τη διεύθυνση στην οποία πηγαίνει η σύνταξή του.
  • Από 150 χιλ. δρχ. δικαιούται κάθε σεισμοπαθής εγγεγραμμένος άνεργος, με τα ανάλογα δικαιολογητικά που απαιτούνται και για τους συνταξιούχους.
  • Από 150 χιλ δρχ. δικαιούται κάθε άνεργος που ήταν επιδοτούμενος όταν έγινε ο σεισμός. Τα χρήματα θα καταβληθούν μετά το τέλος της τακτικής επιδότησης, με ανάλογα δικαιολογητικά.
  • Ο σύζυγος ή τα παιδιά, που έχασαν σύζυγο ή γονέα, θα ενισχυθούν με 3 εκατ. δρχ. από τον ΟΑΕΔ.
  • Από 200 χιλ. δρχ. θα πάρει κάθε εργαζόμενος που έχασε τη δουλιά του λόγω του σεισμού, προσωρινά ή εντελώς. Αν το σπίτι του έχει ζημιά, θα πάρει άλλες 300 χιλ. δρχ. Γι' αυτά απαιτείται και βεβαίωση από τον εργοδότη ή αρμόδια αρχή ότι η λειτουργία της επιχείρησης στην οποία εργαζόταν έχει ανασταλεί ή διακοπεί.
  • Για την ίδια κατηγορία, πρώην εργαζομένων, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα επιχορήγησης απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ. Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταγραφούν άμεσα στον ΟΑΕΔ και στη συνέχεια, με τα δικαιολογητικά τους, θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει: Επιδότηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη αυτών των ανέργων με 6 χιλ. δρχ. την ημέρα για κάθε εργαζόμενο, επί 3 χρόνια! Για τις θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης,η επιδότηση είναι 4 χιλ. δρχ.!
  • Επίσης, προβλέπεται πρόγραμμα αυτοαπασχόλησης αυτών των ανέργων, με τμηματική επιδότηση 4,3 εκατ. δρχ. και 4,8 εκατ. δρχ. για μέλη πολύτεκνων οικογενειών.
  • Ρυθμίζονται οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2556/97.Ανάμεσα στα άλλα, προβλέπεται κεφαλαιοποίηση των οφειλών, εξάμηνη αναστολή πληρωμής και στη συνέχεια μέχρι και 24 δόσεις αποπληρωμής.
  • Οι αξιώσεις του ΟΕΚ, για τους δικαιούχους του που πήραν δάνειο αγοράς ή κατασκευής και το σπίτι τους κρίθηκε κατεδαφιστέο, παραγράφονται.Εάν το σπίτι χαρακτηρίστηκε κίτρινο, αναστέλλεται η πληρωμή οφειλών για ένα χρόνο.
  • Οι δικαιούχοι του ΟΕΚ έχουν δικαίωμα χρήσης των γενικότερων μέτρων ανακατασκευής των σπιτιών τους. Συμπληρωματικά, μπορούν να πάρουν δάνειο αγοράς ή κατασκευής με ευνοϊκό επιτόκιο από 0% έως 5%,ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.
  • Μπορούν επίσης να πάρουν δάνειο επισκευής 4 εκατ. δρχ. από τον ΟΕΚ.
  • Οι κάτοικοι εργατικών κατοικιών, οι οποίες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ξανά το δικαίωμα απόκτησης κατοικίας από τον ΟΕΚ.
  • Οσοι κατοικούν σε εργατική κατοικία και δεν είναι δικαιούχοι του ΟΕΚ (την έχουν αγοράσει δηλαδή από δικαιούχο) θα ενταχθούν σε ένα ειδικό πρόγραμμα ανακατασκευής της κατοικίας τους από τον ΟΕΚ, με βάση τα γενικότερα μέτρα και συμφωνίες με τους δήμους της περιοχής, τον Οργανισμό και τους ίδιους.
  • Εξαγγέλθηκε η κατασκευή 1.059 κατοικιών σε διάφορες πληγείσες περιοχές, όπου έχει οικόπεδα ο ΟΕΚ.
  • Η Εργατική Εστία θα αξιοποιήσει τους παιδικούς σταθμούς της για ολοήμερη φιλοξενία παιδιών στις πληγείσες περιοχές και άλλες εγκαταστάσεις για στέγαση και διατροφή αστέγων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ