Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κτίρια - "ομαδικοί τάφοι" σε γνώση της κυβέρνησης!

Οι αρμόδιοι γνώριζαν τις αυθαιρεσίες σε πολλά από τα κτίρια που κατέρρευσαν, με πρώτο και καλύτερο αυτό της ΡΙΚΟΜΕΞ

"Ομαδικοί τάφοι" για χιλιάδες εργαζόμενους είναι τα εργοστάσια κατά μήκος του Κηφισού, που λειτουργούν με την εγκληματική ανοχή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εδώ και πολλά χρόνια!

Η κατάρρευση της ΡΙΚΟΜΕΞ,από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Τρίτης, είναι μόνο μία από τις περιπτώσεις των δεκάδων παρανομιών στην περιοχή - δίπλα από τη ΡΙΚΟΜΕΞ - και σε όλο σχεδόν το μήκος της λεωφόρου Τατοϊου!

Εγγραφα, που αποκαλύπτει ο "Ρ", αποδεικνύουν ότι εργοστάσια που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια και τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ, λειτουργούν χωρίς άδεια, ενώ πολλές επεκτάσεις των μονάδων έχουν γίνει παράνομα! Πολλά από αυτά τα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί με κόκκινο χρώμα (ακατοίκητο)... Γεγονός που αποδεικνύει ότι ως εκ θαύματος γλίτωσαν εκατοντάδες ακόμα εργαζόμενοι!

Ο "Ρ" δημοσιεύει την Εκθεση Αυτοψίας της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής,σύμφωνα με την οποία η ΡΙΚΟΜΕΞ έπρεπε να έχει κατεδαφιστεί ως αυθαίρετο μέχρι τις 18 Δεκέμβρη 1993.Τότε, που μοναδικός αρμόδιος για την κατεδάφιση ήταν το ΥΠΕΧΩΔΕ και που τότε υπουργός του ήταν ο Κώστας Λαλιώτης. Ο ίδιος που δηλώνει σήμερα, πριν ολοκληρωθεί καν ο μακάβριος απολογισμός των νεκρών, ότι αρμόδια για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων είναι η... Νομαρχία!

Ο "Ρ" αποκαλύπτει πρωτόκολλα κατεδάφισης που εκδόθηκαν από την Πολεοδομία Αχαρνών πριν μια δεκαετία σχεδόν (!) και δεν υλοποιήθηκαν!Αποκαλύπτουμε ακόμα μία αναφορά υπαλλήλων του Δήμου Αχαρνών με ημερομηνία 31.3.1993 στην οποία διαπιστώνεται σωρεία παραβάσεων από βιομηχανίες, όπως για παράδειγμα μπαζώματα στον Κηφισό για να επεκταθούν οι εγκαταστάσεις! Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η αναφορά αυτή συντάχθηκε ύστερα από έλεγχο σε 13 βιομηχανίες και βιοτεχνίες της περιοχής και στον οποίο συμμετείχαν: αστυνομικοί, εισαγγελείς, εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων, υπάλληλοι του Δήμου Μενιδίου, εκπρόσωποι της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής! Το ΥΠΕΧΩΔΕ, με υπουργό τον Κώστα Λαλιώτη,μοναδικό αρμόδιο τότε για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων γνώριζε, αλλά δεν έκανε απολύτως τίποτε...

Κι είναι τουλάχιστον ντροπή να μιλά σήμερα ο υπουργός για αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όταν ο ίδιος ως αρμόδιος δεν έδωσε σημασία στο πρωτόκολλο κατεδάφισης όχι μόνο στη ΡΙΚΟΜΕΞ, αλλά σχεδόν σε όλες τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες που λειτουργούν στην περιοχή και έχουν κάνει σοβαρές παραβάσεις!

Η ΡΙΚΟΜΕΞ έπρεπε να κατεδαφιστεί...

Το εργοστάσιο ΡΙΚΟΜΕΞ, που έθαψε μέσα του δεκάδες εργαζόμενους, έπρεπε να είχε κατεδαφιστεί! H έκθεση αυτοψίας υπαλλήλων της Διευθύνσεως Πολεοδομίας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής αναφέρει συγκεκριμένα: "Σήμερα την 8.12.1993 διενεργήσαμε αυτοψία στην παραπάνω οικοδομή (σ. σ. ΡΙΚΟΜΕΞ) και διαπιστώσαμε το εξής: την κατασκευή αυθαιρέτων κτισμάτων στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου χωρίς άδεια, σε περιοχή εκτός σχεδίου καθ' υπέρβαση της υπ' αριθμ. 6022/79 αδείας (!!!). Υστερα από τα παραπάνω η οικοδομή αυτή πρέπει να κατεδαφιστεί μέσα σε 10 μέρες...".

Οι αυθαίρετες επεκτάσεις της ΡΙΚΟΜΕΞ όχι μόνο δεν κατεδαφίστηκαν, αλλά επεκτάθηκαν κι άλλο τα επόμενα χρόνια με την ανοχή βέβαια της κυβέρνησης, της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και του Δήμου!

Σήμερα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θα πρέπει να απαντήσει στο εξής ερώτημα. Γιατί δεν έδωσε εντολή για την άμεση κατεδάφιση της αυθαίρετης ΡΙΚΟΜΕΞ, πολύ περισσότερο που θα έπρεπε να το κάνει μέσα σε 10 μέρες από τον έλεγχο των ειδικών; Τι μεσολάβησε στις δέκα μέρες και ανέτρεψε το πόρισμα των υπαλλήλων του Δήμου; Τα ερωτήματα ζητούν απάντηση, αλλά οι απαντήσεις τους δεν είναι ικανές να φέρουν πίσω τους νεκρούς, κύριε υπουργέ...

Δεν είναι όμως μόνο η περίπτωση της ΡΙΚΟΜΕΞ.

  • Στις 11 Μάη 1991 υπάλληλοι της Πολεοδομίας Αχαρνών μετά από αυτοψία στη βιομηχανία "SILO" επί της λεωφόρου Τατοϊου (ιδιοκτήτης φέρεται κάποιος Ν. Κούρος) διαπιστώνουν: "Επιχώσεις, μπαζώματα από υπολείμματα τσιμέντου παραπλεύρως της κοίτης του Κηφισού ποταμού εκτός σχεδίου και κατά παράβαση του νόμου 1337/85". Και ζητούν με την έκθεση αυτοψίας (Φ. 50/91) να κατεδαφιστεί εντός δέκα ημερών. Η "SILO" είχε την ίδια τύχη με τη ΡΙΚΟΜΕΞ... Τότε, η κυβέρνηση της ΝΔ, που σήμερα κάνει λόγο για πολιτικά "εγκλήματα" (ΡΙΚΟΜΕΞ), έκανε το δικό της "έγκλημα". Δεν πείραξε ούτε τούβλο από το εργοστάσιο...
  • Στις 6 Ιούλη 1990 και πάλι υπάλληλοι της Πολεοδομίας Αχαρνών κάνουν αυτοψία στην "ΙΝΤΕΡΦΙΛ ΕΛΛΑΣ ΑΕ" στην οδό Τατοϊου 4 και διαπιστώνουν: "Επιχώσεις κατά μήκος του Κηφισού, κατασκευή τοιχίων εκ μπετόν αρμέ, σε εκτός σχεδίου περιοχή και χωρίς άδεια". Και αυτή θα έπρεπε να κατεδαφιστεί εντός 10 ημερών, σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας (Φ. 100/90).
  • Το 1993 και πάλι υπάλληλοι της Πολεοδομίας κάνουν έλεγχο σε εργοστάσιο Μαρμάρων (Ψωφάκη ΑΕ) στην οδό Τατοϊου και Καραμανλή. Διαπιστώνουν: "Επιχώσεις με επίστρωση από μπετόν και κατασκευή δεξαμενών υπολειμμάτων μαρμάρων και κατασκευή μεταλλικού κουβουκλίου κατά παράβαση του νόμου 1337/85). Στην έκθεση αυτοψίας ζητούν να κατεδαφιστεί εντός 10 ημερών.
Αναφορά - "φωτιά"

Η συγκάλυψη των παρανομιών των βιομηχάνων από την κυβέρνηση δεν έχει όριο! Στις 31.1.1993 αναφορά υπαλλήλων του Δήμου Μενιδίου και συγκεκριμένα της Δημοτικής Αστυνομίας αναφέρει δεκάδες παρανομίες που καταγράφηκαν από αυτοψία σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες κατά μήκος της λεωφόρου Τατοϊου.

Εκεί, όπου την περασμένη Τρίτη κατέρρευσε η ΡΙΚΟΜΕΞ και υπέστησαν σοβαρές ζημιές πολλές ακόμα βιομηχανίες!

Στην έρευνα των βιομηχανιών, που είχε γίνει στις 29.3.1993, συμμετείχαν αρμόδιοι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας, ο Διευθυντής Περιβάλλοντος του Δήμου Αχαρνών Κ. Γκολφινόπουλος, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευάγγελος Παντιέρας, ο επόπτης Υγείας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής (Δ/νση Υγιεινής) κ. Τσώρης, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Μ. Παπαδητρακάκης, αστυνομικός του Αστυνομικού Τμήματος Μενιδίου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κηφισός Π. Τσίτουρας. Τι διαπίστωσαν οι παραπάνω στον έλεγχο. Εχουμε και λέμε:

  • Βιοτεχνία αναγέννησης μεταχειρισμένων λαδιών - Τατοϊου 67. Υπεύθυνος Κυπαρισόπουλος Νικόλαος τηλ. 5984.358 (οικία) - 8076 921 (εργ.). Κατά τον έλεγχο δεν παρουσίασε άδεια λειτουργίας.
  • BARBI ΕΠΕ (βιομηχανία πλυντηρίων, θερμαστρών και ψησταριών) - Τατοϊου 80. Υπεύθυνος: Κουτέλας Γεώργιος του Παναγιώτη, τηλ: 8325.328. Κατά τον έλεγχο δεν παρουσίασε άδεια λειτουργίας.
  • ΑΝΛΟ (βιοτεχνία ανοξείδωσης αλουμινίων) - Τατοϊου 65. Υπεύθυνος: Κόχυλας Στυλιανός του Ευαγγέλου, τηλ.: 8076.925 - 8055.563. Κατά τον έλεγχο δεν παρουσίασε άδεια λειτουργίας.
  • Βιοτεχνία παραγωγής πλαστικών σακουλών - Τατοϊου 63. Υπεύθυνος: Ταγκαλάκης Αναστάσιος του Γεωργίου, τηλ: 8000.760. Κατά το έλεγχο δεν παρουσίασε άδεια λειτουργίας.
  • ΑΛΦΙΝ ΑΒΕΕ (Αλουμίνια - Ηλεκτροστατική βαφή - Ανοξείδωση αλουμινίου). Υπεύθυνος: Κούνουπας Εμμανουήλ του Νικολάου, τηλ: 8077.023 - 8088.539. Κατά τον έλεγχο δεν παρουσίασε άδεια λειτουργίας.
  • Επεξεργασία - Εμπορία πλαστικών υλικών. Κανελάκης - Καραουλάνης.Κεντρικό: Κ. Κρυστάλλη 20 Περιστέρι. Υποκατάστημα: Τατοϊου 61. Κατά τον έλεγχο δεν παρουσίασε άδεια λειτουργίας.
  • Αθηναϊκές Εκτυπωτικές Επιχειρήσεις - Τατοϊου 246. Υπεύθυνος: Κουμαντάρος Χαράλαμπος του Γεωργίου, τηλ: 6201.328. Κατά τον έλεγχο παρουσίασε άδεια εγκατάστασης του εργοστασίου και όχι άδεια λειτουργίας.
  • ΦΕΣΩΛ (πλαστικοί σωλήνες αποχέτευσης). Υπεύθυνος: Ρούσος Εμμανουήλ του Δημητρίου, τηλ.: 6201.395-6. Κατά τον έλεγχο δεν προσκόμισε άδεια.

Η κυβέρνηση λοιπόν ενώ γνώριζε, δεν έκανε απολύτως τίποτα! Αποκορύφωμα δε της εγκληματικής στάσης της κυβέρνησης είναι το εξής περιστατικό: Στις 17 Γενάρη 1994 ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος "Ο Κηφισός" έστειλε έγγραφο προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, τον τότε υπουργό Γεωργίας Γιώργο Μωραϊτη και τον σημερινό πρωθυπουργό και τότε υπουργό Βιομηχανίας Κώστα Σημίτη,με την οποία ζητούσε στο υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κηφισού να συμπεριληφθούν διατάξεις που να "απαγορεύουν κάθε μελλοντική νομιμοποίηση των υπαρχόντων (σ. σ. εννοεί τις βιομηχανίες) εις τη ζώνη αυτήν παρανόμων κτισμάτων. Αντιθέτως - συνεχίζει το έγγραφο του συλλόγου - πρέπει με διάταξη να προβλέπεται η απομάκρυνση (κατεδάφιση κλπ.) όλων των παρανόμων αυτών κτισμάτων μέχρι του έτους 2000"...

Αυτοί οι "κύριοι" που χαϊδεύουν τώρα με... συμπόνια τα κεφάλια των κατεστραμμένων ανθρώπων μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες πρέπει να δώσουν λόγο!

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατεδαφιστέα τα αυθαίρετα μετά το 1983 (2008-01-19 00:00:00.0)
Τσιμεντοποίηση με τις «ευλογίες» κυβέρνησης - δήμου (2006-05-16 00:00:00.0)
Ακόμη χωρίς επισκευή ένα στα τρία σεισμόπληκτα κτίρια! (2002-09-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-09-15 00:00:00.0)
Μια τρύπα στο... γιαπί (1997-10-23 00:00:00.0)
Γκρέμισαν τα κοτέτσια, χτίζουν σπίτια! (1997-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ