Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Σπεύδουν πάνω απ' τα χαλάσματα οι μεγαλοεργολάβοι

Με μια ανώνυμη εταιρία, που θα έχει την κάλυψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η οποία θα έχει στόχο να μοιράσει σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες το έργο της ανοικοδόμησης στην περιοχή της Βορειοδυτικής Αθήνας, θα επιχειρηθεί στο επόμενο διάστημα να "αξιοποιηθούν" υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου ακόμα κι αυτές οι πενιχρές προς τους σεισμοπαθείς οικονομικές ενισχύσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Το σχετικό σχέδιο που αφορά τους Δήμους Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Φυλής ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους, χωρίς, όμως, να δώσει και τις απαραίτητες διευκρινίσεις, ο εκλεκτός της κυβέρνησης δήμαρχος Ανω Λιοσίων Ν. Παπαδήμας. Ο δήμαρχος, αφού μοίρασε απλόχερα ευχαριστίες σε κυβέρνηση, υπουργούς και επιχειρηματίες, ανακοίνωσε τους "άξονες δράσης για την οικιστική και πολεοδομική ανασυγκρότηση" των τριών δήμων. Στο Οργανωτικό Πλαίσιο για την υλοποίηση της Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης, ανακοίνωσε ότι θα συγκροτηθεί από τους τρεις δήμους και τη Νομαρχία επιχειρησιακός φορέας σε συνεργασία με το ΤΕΕ και την κεντρική διοίκηση για το "σχεδιασμό και την υλοποίηση της πολεοδομικής ανασυγκρότησης με βάση τα νέα δεδομένα". Ο φορέας αυτός όμως, όπως τονίζεται, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλες τις κατασκευαστικές εταιρίες να συνδράμουν μαζί τους.

Από την ανακοίνωση, έγινε καθαρό ότι το έργο της ανοικοδόμησης δε θα το αναλάβει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας ή ανάλογος δημόσιος φορέας. Από τον ΟΕΚ, το μόνο που θα χρησιμοποιηθεί είναι μία "σελίδα", που αφορά μάλλον μαύρες στιγμές του παρελθόντος του. Οπως ανακοινώθηκε, επικεφαλής του φορέα που θα αναλάβει την ανοικοδόμηση θα είναι ο γνωστός πρώην πρόεδρος του ΟΕΚ Θ. Χανακούλας,το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στην υπόθεση του ονομαζόμενου "σκανδάλου Μπολτσή".

Η συνέντευξη Τύπου δεν μπόρεσε να φωτίσει με στοιχεία τους δημοσιογράφους, καθώς ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων, όταν απάντησε σε δύο ερωτήσεις, έφυγε βιαστικός για "σημαντικό ραντεβού"! Το ραντεβού του, όπως αποδείχτηκε στην πορεία, ήταν ο επί μια ώρα μονόλογός του σε διάφορα δελτία ειδήσεων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Είχε όμως φροντίσει, ήδη, στη συνέντευξη να δηλώσει ότι κυβέρνηση και υπουργοί συνεργάστηκαν με τους δήμους άψογα και ότι έχουν αντιμετωπίσει το σύνολο των προβλημάτων!

Την ίδια ώρα όμως, χιλιάδες κάτοικοι, οχτώ μέρες μετά, συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για την έλλειψη σκηνών και τροφής, για τα προβλήματα υγιεινής, για την ταλαιπωρία με τα επιδόματα κ. ά.

"Μέχρι τέλος Οκτώβρη δε θα υπάρχει κανένας σκηνίτης", δήλωσε ο Ν. Παπαδήμας, ανακοινώνοντας ότι έχει ξεκινήσει η χωροθέτηση, ώστε να εγκατασταθούν τροχόσπιτα και ότι θα συστηθεί ειδική υπηρεσία εύρεσης κατοικιών, ώστε να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα μαύρης αγοράς, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να επιδοτηθούν ενοίκια και συγκατοικήσεις. Ανακοίνωσε ακόμη ότι ο Δήμος Ανω Λιοσίων θα δώσει κι αυτός επίδομα στους σεισμοπαθείς.

Οσον αφορά τους ελέγχους των κατεστραμμένων σπιτιών, τόνισε ότι ολοκληρώθηκε και από Δευτέρα θα ξεκινήσει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος. Είπε ακόμα ότι πρέπει να κατεδαφιστούν τα γκρεμισμένα σπίτια, ώστε να απελευθερωθούν τα οικόπεδα και να δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι. Ακόμα είπε ότι απαγορεύτηκαν οι οικοδομικές εργασίες και η έκδοση οικοδομικών αδειών, ενώ σημείωσε ότι δε θα αλλάξει ο συντελεστής δόμησης, ο οποίος δεν επιτρέπει ανέγερση πάνω από δύο ορόφους. Στο επόμενο διάστημα, επίσης, θα εκπονηθούν μικροζωνικές εδαφολογικές μελέτες.

Ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων στη συνέχεια, αφού χαρακτήρισε τα ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση στους σεισμοπαθείς "σημαντικά" και "ανακουφιστικά", είπε ότι πρέπει να αυξηθεί το ποσό των 130.000 δραχμών που θα δοθεί για κάθε τετραγωνικό μέτρο για την ανακατασκευή των σπιτιών. Οπως ήταν φυσικό, ο δήμαρχος δεν αναφέρθηκε στο ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει φιλοδωρήματα στους σεισμοπαθείς, σχεδιάζει το μοίρασμα πακτωλού δισεκατομμυρίων από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για μεγάλα έργα που αφορούν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο δήμαρχος Ζεφυρίου Γ. Ζέρβας,από την πλευρά του, τόνισε ότι πρέπει να μπουν χρονοδιαγράμματα και στόχοι με προοπτική, ενώ ο δήμαρχος Φυλής αρκέστηκε στα γλυκόλογα υπέρ του κράτους, λέγοντας πως "απέδειξε ότι είναι σοβαρό και λειτουργεί"!

Τέλος, ο νομάρχης Δυτικής Αττικής τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και ότι δεν πρέπει να γίνουν συγκρούσεις. Μάλιστα, σε μια έξαρση αυτοπεποίθησης, είπε ότι θέλουν να ξεπεράσουν την Κοζάνη και τα Γρεβενά, εκεί που, όπως είπε, η Αυτοδιοίκηση έκανε θαύματα. Ανέφερε, ακόμη, ότι το πρόβλημα των σκηνών δημιουργήθηκε γιατί στάλθηκαν πολλές στην Τουρκία! Οπως ισχυρίστηκε, η Αττική είχε απόθεμα 10.000 σκηνών και οι άστεγοι είναι μόνο 40.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ