Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΣΕΡΡΩΝ
"Αλωνίζουν" οι πλημμύρες

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν στα έργα υποδομής, στη ζωική και φυτική παραγωγή των δημοτικών διαμερισμάτων Παλαιοκώμης και Μεσολακκιάς του Δήμου Αμφίπολης Ν. Σερρών από την πλημμύρα που έπληξε την περιοχή στις 3/9/99. Το πρόβλημα αυτό θίγουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση: "Από την ισχυρή βροχόπτωση υπερχείλισε ο κεντρικός χείμαρρος μήκους 8 χλμ. καθώς και οι συγκλίνοντες σε αυτόν μικρότεροι χείμαρροι, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι κάθετοι προς τους χειμάρρους αγροτικοί δρόμοι και οι κοντινοί προς αυτούς παράλληλοι, ενώ έσπασε και παρασύρθηκε το προστατευτικό φράγμα. Το αρδευτικό δίκτυο της Μεσολακκιάς σε μήκος 700 μ. καταστράφηκε, όπως επίσης και οι αγωγοί υδροδότησης των ποτίστρων. Πολλά χωράφια μετατράπηκαν σε χειμάρρους καταστρέφοντας στάνες, ενώ πνίγηκαν ζώα και προκλήθηκαν ζημιές στις καλλιέργειες. Να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν ισχυρή χαλαζόπτωση προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας, καπνών, σταφυλιών κλπ.

Παρόλο που από την ημέρα της καταστροφικής πλημμύρας πέρασε περισσότερο από μια βδομάδα, κανένα ενδιαφέρον δεν υπήρξε από μέρους της πολιτείας για την αποκατάσταση των ζημιών, όλες οι εργασίες και τα έξοδα για την αποκατάστασή τους έγιναν από τη δημοτική αρχή. Οι ΕΛΓΑ επίσης δεν πραγματοποίησαν επιτόπιες εκτιμήσεις των καταστροφών που προκλήθηκαν στη γεωργική παραγωγή.

Η δημοτική αρχή θεωρεί ότι για την αντιμετώπιση και λύση του χρόνιου αυτού προβλήματος και την αποτροπή στο μέλλον ανάλογων ή και μεγαλύτερων ακόμη καταστροφών χρειάζεται η ένταξη του έργου στο πρόγραμμα της αντιπλημμυρικής προστασίας του νομού. Χρειάζεται η εκβάθυνση και η διαπλάτυνση των χειμάρρων που από τις βροχές έχουν προσχωθεί. Επίσης χρειάζεται η κατασκευή αναχωμάτων σε διάφορα σημεία των χειμάρρων. Το κόστος όμως κατασκευής αυτού του έργου ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια δραχμές, πράγμα που η δημοτική αρχή, λόγω των άσχημων οικονομικών της, αδυνατεί να αναλάβει την εκτέλεσή του".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Γεωργίας, Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε:

  • Να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ζημιών.
  • Να πραγματοποιηθούν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών στη ζωική και φυτική παραγωγή και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.
  • Να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας του Νομού.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τεράστιες οι καταστροφές από τις πλημμύρες και την έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης (2021-01-14 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας από Αγροτικούς Συλλόγους (2019-03-05 00:00:00.0)
Τεράστιες καταστροφές σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Καβάλα (2018-06-29 00:00:00.0)
Παρέμβαση με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές στη Θάσο (2016-09-15 00:00:00.0)
Διαχρονικό έγκλημα η έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης (2016-01-24 00:00:00.0)
«Ξεχάστηκαν» οι πυρόπληκτοι (2007-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ