Κυριακή 24 Γενάρη 2016 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Διαχρονικό έγκλημα η έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή ώστε να παρθούν άμεσα μέτρα

Οι φωτογραφίες είναι από τις περσινές πλημμύρες στον Εβρο. Εικόνες που επαναλαμβάνονται συχνά...

Eurokinissi

Οι φωτογραφίες είναι από τις περσινές πλημμύρες στον Εβρο. Εικόνες που επαναλαμβάνονται συχνά...
Η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης του Εβρου αναδείχθηκε για άλλη μια φορά τις προηγούμενες μέρες, αποδεικνύοντας το διαχρονικό έγκλημα των κυβερνήσεων, σε βάρος του λαού της περιοχής, που αγανακτισμένος βλέπει να καταστρέφονται ο μόχθος του, η περιουσία του και, επιπλέον, να μην αποζημιώνεται.

Την περασμένη Κυριακή, η αύξηση των υδάτων ξεπέρασε τα όρια συναγερμού, και μάλιστα σε μια περιοχή όπου τα πλημμυρικά φαινόμενα γίνονται εντονότερα με το πέρας των χρόνων, ενώ την τελευταία δεκαετία παρατηρείται συχνότερη εμφάνισή τους.

Μια βροχή λίγων ωρών αλλά και η απόφαση της Βουλγαρίας να αποδεσμεύσει νερά από το φράγμα του Ιβαΐλοβγκραντ, καθώς εμφάνισε πληρότητα 100%, είχαν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση νέων πλημμυρικών φαινομένων σε περιοχές του Εβρου. Συγκεκριμένα, πλημμύρισαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε πολλά αγροκτήματα, όπως της Κορνοφωλιάς, του Πυθίου, των Καστανιών, του Διδυμοτείχου, του Ισαακίου, των Κομάρων κ.ά. Επιπλέον, προκλήθηκαν και μεγάλες καταστροφές σε επιχειρήσεις στην Κορνοφωλιά.

Την Κυριακή, από το φράγμα του Ιβαϊλοβγκραντ απελευθερώθηκαν 300 κυβικά νερό το δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα την αύξηση της στάθμης των υδάτων στους ποταμούς Αρδα και Εβρο πάνω από τα όρια συναγερμού. Αυτό είχε συνέπεια να αποκαλυφθεί ότι παραμένουν ανοιχτά ρήγματα στα αναχώματα, παρά τις διαβεβαιώσεις των παραγόντων της κυβέρνησης και της Περιφέρειας ότι αποκαταστάθηκαν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στα Λάβαρα, όπου τα νερά του Εβρου έπεφταν στον κάμπο μέσα από το ρήγμα στο ανάχωμα και πλησίασαν επικίνδυνα τον οικισμό. Οι υπηρεσίες απέτρεψαν τα χειρότερα στήνοντας χωμάτινο φράγμα κάτω από τη γέφυρα των Λαβάρων.

Επιπλέον, αποφασίσθηκε το άνοιγμα των θυροφραγμάτων του Πυθίου, για την τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου, πλημμυρίζοντας ελεγχόμενα 3.000 στρέμματα.


Τη Δευτέρα, μια βροχή λίγων ωρών ήταν αρκετή για να προκληθούν επιπλέον σοβαρά προβλήματα, αφού τα αποστραγγιστικά κανάλια παραμένουν ακαθάριστα για πολλά χρόνια και εμποδίζουν την απορροή των τοπικών νερών. Ενδεικτικά, υπερχείλισε τοπικός χείμαρρος και τα νερά του υπερπήδησαν το ανάχωμα της Κορνοφωλιάς, ενώ έσπασαν και ένα ανάχωμα στο Σουφλί, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο κάμπος και να διακοπούν τα δρομολόγια του ΟΣΕ.

Το ΚΚΕ για την αντιπλημμυρική προστασία του Εβρου

Θυμίζουμε ότι μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη, η ΤΟ Εβρου του ΚΚΕ πραγματοποίησε ημερίδα - παρέμβαση με θέμα «Υδάτινοι Πόροι - Αντιπλημμυρική προστασία», όπου αναδείχτηκε ότι στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου οι πλούσιες δυνατότητες που διαθέτει η περιοχή, με πολλούς αξιόλογους ποταμούς (κυριότεροι ο ποταμός Εβρος και οι παραπόταμοί του), αντί να αξιοποιούνται για μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού, μετατρέπονται στον εφιάλτη των πλημμυρών, που τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνεται με μεγαλύτερη συχνότητα.

Επίσης, παρουσιάστηκε η πρόταση του ΚΚΕ για την αντιπλημμυρική προστασία του Εβρου, στο πλαίσιο της οποίας θεωρούνται επιτακτικά αναγκαία:

-- Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση πλημμυρών, της λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα. Θα αυξήσουν τελικά τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων.

-- Αμεση προτεραιότητα αποκτούν η μελέτη και κατασκευή των φραγμάτων Μ. Δερείου, Ασπρονερίου και άλλων μικρότερων.

-- Καθορισμός πλημμυρικών ζωνών σε συνδυασμό, αναλόγως των συνθηκών, με την κατασκευή λεκανών που θα κατακρατούν και θα αποθηκεύουν συγκεκριμένες ποσότητες υδάτων, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες χρήσεις (π.χ. άρδευση). Καθορισμός σε αυτές τις ζώνες της χρήσης γης με συγκεκριμένες καλλιέργειες.

-- Κατασκευή σύγχρονου αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου.

-- Να καθοριστεί εύλογο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ιεράρχησης της κατασκευής των αντίστοιχων έργων και δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Λήψη όλων των απαιτούμενων νομοθετικών μέτρων.

Ερώτηση του Κόμματος για τις νέες καταστροφές

Με αφορμή τις νέες καταστροφές από τις πλημμύρες στον Εβρο, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής κατέθεσαν Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σημειώνουν τις ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που με την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν και συνεχίζουν να ακολουθούν, καταδικάζουν ολόκληρη την περιοχή να πνίγεται κάθε χρόνο στα λασπόνερα του Εβρου, του Αρδα, του Ερυθροπόταμου.

Τονίζουν ότι «οι ίδιοι οι κάτοικοι του Εβρου και αυτή τη φορά θα πληρώσουν πολύ ακριβά τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, της μη διάθεσης των απαραίτητων πόρων για τον σχεδιασμό, μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία δεν είναι επιλέξιμα και από τα ΕΣΠΑ αφού και οι ευρωενωσιακοί πόροι είναι για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και όχι των λαϊκών αναγκών».

Και ρωτούν ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

-- Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών. Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη.

-- Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών.

-- Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) αποζημίωση των ζημιών, από όλες τις αιτίες, στην παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες.

-- Εγκριση όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων κ.λπ. στην ΠΕ Εβρου με την προώθηση και της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας - Τουρκίας, ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών.


Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ