ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΝΕ
Η τρομοκρατία θα ανατραπεί μέσα από τους αγώνες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σχετικά με τη δίωξη στελέχους της για συμμετοχή του σε μπλόκο φοιτητών πριν οχτώ μήνες!

"Απαράδεκτη" και "κατάπτυστη" χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ την απόφαση του αντεισαγγελέα Εφετών Γ. Κολιοκώστα,να σχηματίσει δικογραφία μετά από 8 μήνες (!) σε βάρος στελέχους της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, για τη συμμετοχή του σε φοιτητικό μπλόκο στο Σύνταγμα τον περασμένο Φλεβάρη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Κ. Παπασταύρου,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της Σπουδάζουσας Αθήνας, κατηγορείται για "παρακώλυση" συγκοινωνιών, επειδή στις 4 Φλεβάρη συμμετείχε σε μπλόκο φοιτητών στο Σύνταγμα στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Η ίδια κατηγορία απαγγέλθηκε επίσης και στον Δ. Κουσουρή,στέλεχος της "Νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση" καθώς και σε άλλα 200 περίπου άγνωστα άτομα, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ υπογραμμίζει:

"Υπάρχει κράτος! Μπορεί αυτό να μην έδρασε προκειμένου να προστατέψει τον εργαζόμενο λαό της Αθήνας από την αυθαιρεσία των βιομηχάνων και των εργολάβων... Μπορεί το κράτος να μη βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων που έχασαν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής... Ομως το κράτος δεν παραλείπει να είναι παρόν και να παρεμβαίνει αποτελεσματικά, όταν πρόκειται να καταστείλει τους λαϊκούς αγώνες και να τρομοκρατήσει την αγωνιζόμενη νεολαία", τονίζει η ανακοίνωση.

"Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια από την πλευρά της "Δικαιοσύνης", που κατά τα άλλα είναι "ανεξάρτητη", σκοπεύει στην ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων και στην τρομοκράτηση του λαού και της νεολαίας", υπογραμμίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: "Είναι απαράδεκτη, κατάπτυστη και θα πέσει στο κενό. Την απάντηση δε θα αργήσουν να την πάρουν, όσοι προσπαθούν με τη βία και την τρομοκρατία να καθυποτάξουν τη συνείδηση της νεολαίας, πολύ σύντομα. Μέσα από τους νέους αγώνες που θα ξεσπάσουν στους χώρους της παιδείας".

ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΣΕΡΡΩΝ
"Αλωνίζουν" οι πλημμύρες

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν στα έργα υποδομής, στη ζωική και φυτική παραγωγή των δημοτικών διαμερισμάτων Παλαιοκώμης και Μεσολακκιάς του Δήμου Αμφίπολης Ν. Σερρών από την πλημμύρα που έπληξε την περιοχή στις 3/9/99. Το πρόβλημα αυτό θίγουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση: "Από την ισχυρή βροχόπτωση υπερχείλισε ο κεντρικός χείμαρρος μήκους 8 χλμ. καθώς και οι συγκλίνοντες σε αυτόν μικρότεροι χείμαρροι, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι κάθετοι προς τους χειμάρρους αγροτικοί δρόμοι και οι κοντινοί προς αυτούς παράλληλοι, ενώ έσπασε και παρασύρθηκε το προστατευτικό φράγμα. Το αρδευτικό δίκτυο της Μεσολακκιάς σε μήκος 700 μ. καταστράφηκε, όπως επίσης και οι αγωγοί υδροδότησης των ποτίστρων. Πολλά χωράφια μετατράπηκαν σε χειμάρρους καταστρέφοντας στάνες, ενώ πνίγηκαν ζώα και προκλήθηκαν ζημιές στις καλλιέργειες. Να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν ισχυρή χαλαζόπτωση προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας, καπνών, σταφυλιών κλπ.

Παρόλο που από την ημέρα της καταστροφικής πλημμύρας πέρασε περισσότερο από μια βδομάδα, κανένα ενδιαφέρον δεν υπήρξε από μέρους της πολιτείας για την αποκατάσταση των ζημιών, όλες οι εργασίες και τα έξοδα για την αποκατάστασή τους έγιναν από τη δημοτική αρχή. Οι ΕΛΓΑ επίσης δεν πραγματοποίησαν επιτόπιες εκτιμήσεις των καταστροφών που προκλήθηκαν στη γεωργική παραγωγή.

Η δημοτική αρχή θεωρεί ότι για την αντιμετώπιση και λύση του χρόνιου αυτού προβλήματος και την αποτροπή στο μέλλον ανάλογων ή και μεγαλύτερων ακόμη καταστροφών χρειάζεται η ένταξη του έργου στο πρόγραμμα της αντιπλημμυρικής προστασίας του νομού. Χρειάζεται η εκβάθυνση και η διαπλάτυνση των χειμάρρων που από τις βροχές έχουν προσχωθεί. Επίσης χρειάζεται η κατασκευή αναχωμάτων σε διάφορα σημεία των χειμάρρων. Το κόστος όμως κατασκευής αυτού του έργου ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια δραχμές, πράγμα που η δημοτική αρχή, λόγω των άσχημων οικονομικών της, αδυνατεί να αναλάβει την εκτέλεσή του".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Γεωργίας, Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε:

  • Να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ζημιών.
  • Να πραγματοποιηθούν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών στη ζωική και φυτική παραγωγή και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.
  • Να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας του Νομού.
Αποκομμένο χωριό στη Μαγνησία

Κυριολεκτικά αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο βρίσκονται οι κάτοικοι της ορεινής και απομακρυσμένης Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας ύστερα από τη σφοδρή καταιγίδα και τους ισχυρούς ανέμους στις 8/9/99 που έπληξαν την περιοχή.

Το οδικό δίκτυο που συνδέει την κοινότητα με τον Αλμυρό και τη Λαμία έχει υποστεί σχεδόν ολική καταστροφή, ενώ με τη Λαμία έχει διακοπεί και η υπεραστική συγκοινωνία. Πολλές ζημιές έχουν υποστεί τα δίκτυα του ΟΤΕ και το υδροδοτικό, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον "αέρα" και να υπάρχει κίνδυνος κάθε στιγμή για ολοκληρωτική κατάρρευσή τους. Καταστράφηκαν ολοσχερώς και οι δρόμοι που συνδέουν την κοινότητα με τους τρεις κτηνοτροφικούς οικισμούς.

Με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών και Επικοινωνιών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής,αφού περιγράφουν την παραπάνω εικόνα, ρωτούν τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών.

Πέθανε ο ακαδημαϊκός Περικλής Θεοχάρης

Πέθανε χτες ο ακαδημαϊκός Περικλής Θεοχάρης σε ηλικία 78 ετών. Ηταν διπλωματούχους μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος μηχανικός ΕΜΠ με ειδικές σπουδές στο ΜΙΤ των ΗΠΑ (1951), διδάκτωρ Εφηρμοσμένων Επιστημών Πανεπιστημίου Βρυξελλών και Φυσικών Επιστημών Πανεπιστημίου Παρισίων. Τη σταδιοδρομία του άρχισε ως επιμελητής στο ΕΜΠ (1948 - 1951) και διατέλεσε μεταξύ άλλων, επισκέπτης ερευνητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Ιλλινόις (1958), καθηγητής και διευθυντής Εργαστηρίου Αντοχής Υλικών ΕΜΠ (1960), επισκέπτης τακτικός καθηγητής του Πολυτεχνείου Πενσυλβανίας (1963 - 64), επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου Φράιμπουργκ Γερμανίας (1965), τακτικός καθηγητής ΕΜΠ (1967), πρύτανης ΕΜΠ (1974) αντιπρύτανης (1977), υφυπουργός Παιδείας της Υπηρεσιακής Κυβερνήσεως (1974). Εγραψε πολλά συγγράμματα και πάνω από 300 μελέτες, ενώ τιμήθηκε με το Εμπειρίκειο Βραβείο (1971) και πολλά άλλα βραβεία. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη,στις 11.30 πμ από το Α' Νεκροταφείο (Ιερός Ναός Αγίου Λαζάρου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ