ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νότες αλληλεγγύης στην Πετρούπολη

Οι κάτοικοι της Πετρούπολης είναι, δυστυχώς, ανάμεσα σε εκείνους που γνώρισαν τη μανία του Εγκέλαδου. Ο πρόσφατος σεισμός έπληξε πολύ σοβαρά και αυτόν το δήμο και όπως είναι φυσικό και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Πέτρας τροποποιείται, καθώς όλες οι θεατρικές παραστάσεις που είχαν προγραμματιστεί την προηγούμενη βδομάδα και αυτές που θα ακολουθούσαν ματαιώνονται. Θα πραγματοποιηθούν μόνο τέσσερις συναυλίες, με μοναδικό στόχο την ενίσχυση των σεισμοπαθών, τόσο οικονομική, όσο και ψυχολογική.

Αύριο (9 μ.μ.), στο Θέατρο Πέτρας, φιλοξενείται μια σπάνια συνάντηση στα σταυροδρόμια δύο αρχαίων μουσικών παραδόσεων. Πρόκειται για μια συναυλία με τίτλο "Ελληνες και Ινδοί" και "οδηγούς" τον κορυφαίο του ηπειρώτικου κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά,τον αδελφό του Αχιλλέα Χαλκιά,επίσης σπουδαίο σολίστα στο βιολί, τον δικό μας πλέον Ρος Ντέιλι (κρητική λύρα) και πέντε Ινδούς μουσικούς, τους: Daya Shankar (shenai - ινδικός ζουρνάς, από τους σημαντικότερους σολίστ του οργάνου αυτού στην Ινδία), Rakesh Chaurasia (bansuri - φλάουτο από μπαμπού), Rabindra Goswami (sitar), Deva Shish Dey (τραγούδι, φωνητικά) και Shubankar Banerjee (tabla, από τους πέντε κορυφαίους μουσικούς κρουστών της Ινδίας. Οι εισπράξεις από τα εισιτήρια θα διατεθούν για τους σεισμόπληκτους του Δήμου. Τιμή εισιτηρίου: 4.000 και 3.000 (φοιτητικά) δραχμές.

Στον ίδιο χώρο, στις 22 Σεπτέμβρη (8.30 μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί η συναυλία "Balkan Voices & Punk voices",μια νύχτα που "θέλει όσους βρεθούν εκεί αλληλέγγυους και αισιόδοξους". Συμμετέχουν: Ο διαβαλκανικός μουσικός θίασος "Barbuta" (αποτελείται από Τσιγγάνους και λόγιους μουσικούς, αλλά και αυτοδίδακτους πανκ από τη Ρουμανία), το αλβανικό συγκρότημα"Κουρμπέτι" (που στη γλώσσα του γειτονικού λαού σημαίνει ξενιτιά), ο Γιουγκοσλάβος συνθέτης, ηθοποιός και κιθαρίστας Vojislav Ivanovic,o Dan Nazare και ο Jose Ganzalez.Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν οι"Κουμπότρυπες Α.Ε." και οι "Panx Romana".Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, για την είσοδό σας στο χώρο της συναυλίας αρκεί ένα γάλα εβαπορέ.

Στις 24/9 (9 μ.μ.), διοργανώνεται, με ελεύθερη είσοδο, συναυλία δημοτικής και λαϊκής παράδοσης, από την Πανελλήνια Ενωση Παραδοσιακής Μουσικής Ελλάδας - Εξωτερικού, υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή και προέδρου της Ενωσης, Ηρακλή Βλάχου.

Οι εκδηλώσεις στο Θέατρο Πέτρας θα ολοκληρωθούν με συναυλία των "Σώκρατες",στις 2 Οκτώβρη (9 μ.μ.). Μια βραδιά πλημμυρισμένη με τα ηχοχρώματα του θρυλικού ελληνικού ροκ συγκροτήματος, που διαλύθηκε πριν 15 χρόνια. Οι Γιάννης Σπάθας, Αντώνης Τουρκογιώργης και Γιώργος Τρανταλίδης συναντώνται και πάλι, επί σκηνής, για να παρουσιάσουν τις γνωστές πλέον επιτυχίες τους, διασκευές με το δικό τους ιδιαίτερο ύφος από την παγκόσμια ροκ σκηνή, καθώς και μια σειρά ανέκδοτων δικών τους συνθέσεων. Οι εισπράξεις από τα εισιτήρια θα διατεθούν για τους σεισμόπληκτους του Δήμου. Τιμή εισιτηρίου: 4.000 δραχμές.

Μελωδική "εξομολόγηση"

Μια ξεχωριστή μελωδική βραδιά, αφιερωμένη στην πρόωρα χαμένη σκηνοθέτιδαΤώνια Μαρκετάκη,θα προσφέρουν η Ελένη Καραϊνδρου και η Νένα Βενετσάνου,στις 21 Σεπτέμβρη, στη Σύμη (προαύλιο του ιστορικού ναού Αϊ - Γιάννη).

Σε "πρώτο" πρόσωπο, η συνθέτις θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με μουσική και τραγούδια της από τον κινηματογράφο και το θέατρο, παίζοντας η ίδια στο πιάνο τα πιο γνωστά θέματα, ενώ τραγούδια της θα ερμηνεύσει η Ν. Βενετσάνου.

"Θέλησα η βραδιά αυτή", αναφέρει η Ελ. Καραϊνδρου, "να έχει ένα χαρακτήρα προσωπικής εξομολόγησης, το χαρακτήρα μιας βραδιάς που θα παίξω για τους φίλους μου πιάνο κι έχω ετοιμάσει ένα πρόγραμμα που να δένονται σ' ένα ενιαίο σύνολο τα μουσικά θέματα με τα τραγούδια, δημιουργώντας μέσα από τη δραματουργική και τονική τους σύνδεση ένα ψηφιδωτό αδιόρατων εναλλαγών κι εσωτερικών εντάσεων. Η λυρική, μεστή και ευαίσθητη φωνή της Νένας Βενετσάνου, με την οποία με συνδέει παλιά φιλία, θα φωτίσει με την ερμηνεία της τα τραγούδια και θα γίνει συνένοχος αυτού του μουσικού ταξιδιού, που θα επιχειρήσουμε εκείνο το βράδυ στη Σύμη. Αυτό το ταξίδι θελήσαμε να το αφιερώσουμε στην Τώνια Μαρκετάκη, άλλωστε, το πρώτο τραγούδι θα 'ναι από την "Τιμή της αγάπης", τη θαυμάσια αυτή ταινία, για την οποία είχα γράψει τη μουσική το 1983".

Θα ακουστούν θέματα από τις ταινίες του Θ. Αγγελόπουλου και του Λ. Ξανθόπουλου, καθώς και τα τραγούδια: "Ταξίδι στα Κύθηρα", σε στίχους Ελ. Καραϊνδρου, "Η άρια της Ρόζας", σε στίχους Χρ. Χριστοφή, "Πανσέληνος ο έρωτας" σε στίχους Κ. Χ. Μύρη, "Το τραγούδι της λίμνης" σε στίχους Αρλέτας,"Μην μου μιλάς γι' αγάπη" σε στίχους Αντ. Αντύπα, "Οταν θωρώ" από τον Δαβίδ, σε ποίηση αγνώστου Χίου ποιητή του 18ου αιώνα, αλλά και τραγούδια από τον πρώτο δίσκο της Ελ. Καραϊνδρου "Η μεγάλη Αγρυπνία" (1975, σε ποίηση Κ. Χ. Μύρη).

Μνήμη Μαρίας Κάλλας

Οπως κάθε χρόνο στις 16 του Σεπτέμβρη, ημέρα του θανάτου της Μαρίας Κάλλας,το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο "Αττενέουμ" οργανώνει μια μεγάλη μουσική βραδιά, αφιερωμένη στη μνήμη της.

Αύριο (9μμ), στο Ηρώδειο, η διεθνούς φήμης σοπράνο (η αγαπημένη τραγουδίστρια του Κάραγιαν) Γκούντουλα Γιάνοβιτς θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με λίντερ των Φρανς Σούμπερτ, Ρόμπερτ Σούμαν και Ρίχαρντ Στράους. Στο πιάνο θα τη συνοδεύσει ο Τσαρλς Σπένσερ.

Με τις συναυλίες - αφιέρωμα στη μνήμη της Κάλλας το "Αττενέουμ" αποσκοπεί όχι μόνο να τιμήσει τη μνήμη της μοναδικής λυρικής τραγουδίστριας, αλλά και να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό γνωστούς καλλιτέχνες, καθώς και να προωθήσει νέους στο ξεκίνημα της καριέρας τους. Στα είκοσι δύο χρόνια από το θάνατο της Μ. Κάλλας, στο πλαίσιο αυτής της βραδιάς έχουν εμφανιστεί παγκόσμια γνωστοί καλλιτέχνες (Σούρα Τσερκάσκι, Βικτόρια ντε λος Ανχελες, Κρίστα Λούντβιχ, Τόμας Βάσαρι, Χαλίνα Τσέρνι - Στεγάσκα, Γκουίνεθ Τζόουνς κ.α.). Παράλληλα, έχουν στηριχτεί νέοι καλλιτέχνες, κυρίως πρώτα βραβεία του Διεθνούς Γκραν Πρι Μαρία Κάλλας. Εισιτήρια διατίθενται στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών. Κοστίζουν: 10.000 - 6.000 και 3.000 (φοιτητικά) δραχμές.

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς με το κλαρίνο του, αύριο στην Πετρούπολη, στην ελληνοϊνδική μουσική συνάντηση

Ελένη Καραϊνδρου - Νένα Βενετσιάνου, την ερχόμενη βδομάδα στη Σύμη

  • Με μαέστρο τον εξαίρετο αρχιμουσικό Δημήτρη Αγραφιώτη θα δώσει συναυλία η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα,αύριο (9 μ.μ.), στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου (Κορυτσάς, 6η Στάση). Η συναυλία, με σολίστ τον Σπύρο Ραϋμόνδη(τρομπέτα piccola), γίνεται στο πλαίσιο του "Φεστιβάλ Παπάγου", με ελεύθερη είσοδο. Θ' ακουστούν τα έργα: "Αρπαγή από το Σεράι" (εισαγωγή) του Μότσαρτ, το "Κοντσέρτο για τρομπέτα piccola και ορχήστρα εγχόρδων) (τα μέρη Allegro, Andante, Allegro) του Τ. Αλμπινόνι, "Ιταλική Σερενάτα" του Βολφ και "Λίμνη των Κύκνων" (σουίτα μπαλέτου) του Τσαϊκόφσκι.
Τέχνη και σχολείο

Ο αρχαίος Ελληνας φιλόσοφος Πλάτων στην "Πολιτεία" του, το έργο που ανέπτυξε τις πολιτικές του θεωρίες, αναφέρεται και στην παιδεία.

Η έναρξη της παιδείας κατά Πλάτωνα πρέπει να γίνεται με τη μουσική.

Λόγο, Αρμονία και Ρυθμό, αυτά τα τρία αλληλένδετα, σημαντικά στοιχεία (και όχι μόνο αυτά) προτείνει ο Πλάτων για την εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων.

***

Ελλάδα του 1999 - 2000. Το σχολικό εκπαιδευτικό σύστημα, κυρίως της Μέσης Εκπαίδευσης, σχεδόν καταρρέει.

Λύκεια βάζουν λουκέτο. Χιλιάδες παιδιά μένουν στην ίδια τάξη. Πολλά απ' αυτά εγκαταλείπουν το σχολείο. Η Θράκη και η Κέρκυρα μαστίζονται από τον αναλφαβητισμό. Ποιος να το πίστευε αυτό για την Κέρκυρα, την πατρίδα της Ιονίου Ακαδημίας!

***

Και η τέχνη πού είναι;

Πώς να προσφέρει;

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα ουσιαστικά την καταργεί, όταν δεν την εντάσσει σωστά, από το δημοτικό μέχρι και τέλος του Λύκειο, για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Ο Πλάτων πρότεινε και έπραξε. Εμείς;

Για την ώρα η δευτεροβάθμια εκπαίδευση γύρισε 40 χρόνια πίσω!

Γιώργος ΜΗΝΑΣ

Συνθέτης - Καθηγητής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ