ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση

Λαϊκή διαδήλωση χτες στη Βηρυτό κατά του Σινιόρα

Associated Press

Λαϊκή διαδήλωση χτες στη Βηρυτό κατά του Σινιόρα
ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Εξαιρετικά τεταμένα είναι πλέον τα πνεύματα στη λιβανική πρωτεύουσα καθώς η καθιστική διαμαρτυρία των οπαδών της σιιτικής αντιπολίτευσης («Χεζμπολάχ» - «Αμάλ») και των πολιτικών της συμμάχων, με κυριότερο το Χριστιανό Μαρωνίτη στρατηγό Μισέλ Αούν, συνεχίστηκε χτες για τέταρτη ημέρα. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 48ώρου, η συμμετοχή στη διαμαρτυρία έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς έχουν τριπλασιαστεί οι σκηνές που βρίσκονται σε δύο κεντρικές πλατείες της Βηρυτού μπροστά στα κυβερνητικά κτίρια.

Το κλίμα βάρυνε, περαιτέρω την Κυριακή, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης σε δύο διαφορετικές συνοικίες, στις σουνιτικές Κάσκας και Τάρικ Τζντάιντεχ. Ενας σιίτης οπαδός της «Χεζμπολάχ» έπεσε νεκρός από σφαίρα αγνώστου στην Κάσκας ενώ τουλάχιστον άλλα 20 άτομα, εκατέρωθεν, τραυματίστηκαν. Οι συνθήκες θανάτου του 20χρονου σιίτη παραμένουν συγκεχυμένες καθώς η πλειοψηφία των επεισοδίων περιορίστηκε σε άοπλες συρράξεις.

Από χτες το πρωί, η παρουσία του στρατού ενισχύθηκε σε όλη την πόλη με έμφαση στις σουνιτικές συνοικίες, αρκετές από τις οποίες έχουν πλήρως αποκλειστεί. Την Κυριακή, μετά από την πραγματοποίηση δύο διαφορετικών επιμνημόσυνων τελετών για τον δολοφονημένο υπουργό Βιομηχανίας, Πιερ Τζεμαγέλ (μία στο πρωθυπουργικό μέγαρο και μία στον καθεδρικό του Αγ. Γεωργίου από τον Μισέλ Αούν), ο πρωθυπουργός Σινιόρα δήλωνε ότι «ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να υποκύψουν στις πιέσεις».

Στη Βηρυτό σπεύδουν ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, και απεσταλμένοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και της Τυνησίας, με κοινό παρονομαστή την «εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης μέσω διαλόγου για να διαφυλαχτεί πάση θυσία η ενότητα της χώρας». Ανάλογη έκκληση απηύθυνε η Μόσχα ενώ η Δαμασκός, με ανακοίνωσή της, υιοθέτησε ουσιαστικά το αίτημα της αντιπολίτευσης για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, από τη Δαμασκό όπου είχε συνομιλίες, κάλεσε τη συριακή ηγεσία «να βοηθήσει στην αποκατάσταση της λιβανικής σταθερότητας και ενότητας». Ο Σύρος Πρόεδρος φέρεται να απάντησε ότι «η Δαμασκός δεν εμπλέκεται σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εντείνεται το αιματοκύλισμα, βαθαίνει η πολιτική ένταση

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οργή προκάλεσε στην «Πράσινη Ζώνη» η διαπίστωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και του πρώην συμβούλου του για το Ιράκ, Λαχτάρ Μπραχίμι, ότι η χώρα «βρίσκεται σε πολύ χειρότερο επίπεδο βίας από ό,τι πολλοί σύγχρονοι εμφύλιοι πόλεμοι, και από ό,τι επί Χουσεΐν». Μάλιστα, ο Μπραχίμι χαρακτήρισε «καταστροφή» την αμερικανική εισβολή καταλήγοντας ότι «η τωρινή κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση».

Ο Κούρδος Πρόεδρος Ταλαμπανί και ο επικεφαλής της ισχυρότερης, πολιτικά και στρατιωτικά, σιιτικής οργάνωσης, του «Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, απέρριψαν μετά βδελυγμίας τις παρατηρήσεις αλλά και την πρόταση Ανάν για πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το Ιράκ. Αντίθετα, ο αλ Χακίμ, κατά τις συναντήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον, επαναλάμβανε ότι «θα πρέπει να μείνουν στη χώρα τα αμερικανικά στρατεύματα μέχρις ότου επικρατήσει ηρεμία».

Ο αλ Χακίμ φερόταν αποφασισμένος να πιέσει το Λευκό Οίκο να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με την Τεχεράνη, με την οποία ο Χακίμ έχει στενότατες σχέσεις. Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει την Τετάρτη, για το ίδιο θέμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ αναμένεται η δημοσιοποίηση της πολυσυζητημένης «συμβουλευτικής έκθεσης» της επιτροπής Μπέικερ.

Αιματοκύλισμα χωρίς τέλος

Ατελείωτος είναι ο κατάλογος των νεκρών, τα τελευταία 24ωρα. Ο μεγαλύτερος απολογισμός καταγράφτηκε το Σάββατο, όταν σε τριπλή βομβιστική επίθεση στη σιιτική συνοικία Ρουσάφα της Βαγδάτης, πιθανώς με στόχο στρατιωτική αυτοκινητοπομπή, σκοτώθηκαν 68 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι τόσοι.

Την Κυριακή, τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε σειρά επιθέσεων ενώ αμερικανικοί βομβαρδισμοί έξω από τη Φαλούτζα στοίχισαν τη ζωή σε 9μελή οικογένεια (3 γυναίκες, 6 παιδιά), αν και «θεωρητικώς» στόχος ήταν «κρησφύγετο τρομοκρατών». Την ίδια μέρα, κατέπεσε λόγω «βλάβης» αμερικανικό ελικόπτερο στη λίμνη Καντισίγια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 από τους 16 επιβαίνοντές του, ανεβάζοντας σε 13 το συνολικό αριθμό των νεκρών Αμερικανών το τελευταίο 48ωρο. Και χτες, δεκάδες ήταν οι απώλειες σε επιθέσεις σε Βασόρα, Μπαακούμπα, Μοσούλη, Κιρκούκ.

Αποχωρούν ένας-ένας οι Αμερικανοί αξιωματούχοι

«Οικειοθελώς» δήλωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη ο Τζον Μπόλτον αν και ουσιαστικά πρόκειται για αναγκαστική αποχώρηση καθώς δεν κατάφερε να κερδίσει τη στήριξη της αρμόδιας επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας με αποτέλεσμα ο Λευκός Οίκος να ανακοινώσει την ανάκλησή του.

Πάντως πρόκειται για μία ακόμη προαναγγελθείσα αποχώρηση ως αποτέλεσμα της ήττας των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Οι Δημοκρατικοί που είχαν απαιτήσει την παραίτηση του Ράμσφελντ εξαιτίας του πολέμου του Ιράκ είχαν διαρρεύσει ότι ο Μπόλτον είναι ο επόμενος.

Εξάλλου, ο Μπόλτον είχε διοριστεί στη θέση με απόφαση του προέδρου Τζορτζ Ο. Μπους κάνοντας χρήση του δικαιώματός του ως προέδρου να διορίσει ανώτερο αξιωματούχο, χωρίς προηγούμενη επικύρωση από τη Γερουσία, για προσωρινό χρονικό διάστημα.

Οι... απώλειες όμως στο Λευκό Οίκο δε σταμάτησαν στον Μπόλτον. Το Σάββατο ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο Στίβεν Καμπόν, ανακοινώθηκε ότι εγκαταλείπει τα καθήκοντά του στο Πεντάγωνο στα τέλη του έτους. Εχει διατελέσει υφυπουργός Αμυνας, υπεύθυνος για τις υπηρεσίες πληροφοριών, από το Μάρτη του 2003 και ανήκε στο γραφείο του Ράμσφελντ από τον Γενάρη του 2001.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ασταμάτητη σφαγή

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι «δυνάμεις του σκότωσαν 70-80 Ταλιμπάν» σε άγρια μάχη κοντά στη Μούσα Κάλα της επαρχίας Χελμάντ, στην οποία έλαβαν μέρος επιθετικά ελικόπτερα και βομβαρδιστικά αεροσκάφη. Η μάχη, σύμφωνα με τις δυνάμεις κατοχής, έγινε την Κυριακή, σε επίθεση κατά περιπόλου του ΝΑΤΟ. Η κατοχική δύναμη υποστήριξε ότι δεν είχε καμία απώλεια.

Το υπουργείο Εσωτερικών της δωσιλογικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν ανακοίνωνε χτες ότι «ορισμένα» από τα οκτώ μέλη του πληρώματος ενός ελικοπτέρου MI-21 που ανήκε στην εταιρεία μισθοφόρων «DynCorp» και συνετρίβη το Σάββατο στην Κανταχάρ σκοτώθηκαν, όμως το ΝΑΤΟ υποστήριξε πως οι δυνάμεις του δεν έχουν φτάσει στο σημείο της συντριβής και «δε γνωρίζει» την τύχη των οκτώ επιβαινόντων στο ελικόπτερο.

Την Κυριακή επίσης, πέντε άμαχοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ όταν κατοχικοί στρατιώτες υπέθεσαν ότι «τους απειλούσαν» διότι τους είχαν πλησιάσει(!). Συνολικά, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά την επίθεση αυτοκτονίας στην Κανταχάρ με στόχο αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ, που πέτυχε μόνο να τραυματίσει τρεις Βρετανούς κομάντο και να σκοτώσει τρεις αμάχους.

Σύμφωνα με νατοϊκούς αξιωματούχους, φέτος στο Αφγανιστάν οι νεκροί ξεπερνούν τους 4.000, ενώ σημειώνονται κατά μέσον όρο 9,4 επιθέσεις την ημέρα εναντίον των δυνάμεων κατοχής.

Και ενώ ο πόλεμος μαίνεται, έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ χαρακτηρίζει «ανίκανη να επιτελέσει τα καθήκοντα επιβολής του νόμου και της τάξης» την περιλάλητη αφγανική αστυνομία, σύμφωνα με το BBC και τους «Νιού Γιορκ Τάιμς». Η έκθεση επισημαίνει ως τους λόγους γι' αυτό τη διαφθορά, τον αναλφαβητισμό των αστυνομικών, τους χαμηλούς μισθούς, τον ανεπαρκή και άχρηστο εξοπλισμό, το συνεχιζόμενο πόλεμο και τις ανεπάρκειες του προγράμματος εκπαίδευσης των αστυνομικών, που κόστισε 1 δισ. δολάρια! Πέντε χρόνια μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν, οι Αμερικανοί δεν έχουν καταφέρει να φτιάξουν μια δωσιλογική αστυνομία της προκοπής...

Και σα να μην έφτανε αυτό, η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» ανέφερε στο χτεσινό της φύλλο ότι το υπουργείο Αμύνης της Βρετανίας έστειλε 22.000 ελαττωματικές σφαίρες στις δυνάμεις του στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα διμοιρίες των Βρετανών να αρνούνται να βγουν για περιπολίες!

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πυρηνικό δόγμα Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στη σημερινή εποχή είναι «επικίνδυνο και μη συνετό να μη διαθέτουμε πυρηνικά» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, παρουσιάζοντας συνάμα το «πυρηνικό σχέδιο» της Βρετανίας...

Ο Τόνι Μπλερ προτείνει την κατασκευή τριών νέων πυρηνικών υποβρυχίων, τα οποία θα φέρουν τους πυραύλους «Trident». Επίσης, ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών της χώρας θα μειωθεί κατά 20%, δηλαδή από 200 σε 160.

Αρκετοί βουλευτές των Εργατικών εκφράζουν σκεπτικισμό για το σχέδιο και ουδείς γνωρίζει αν θα το υπερψηφίσουν στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ωστόσο, το Συντηρητικό κόμμα φαίνεται να στηρίζει το σχέδιο: «Σε έναν κόσμο ολοένα και πιο αβέβαιο, θα ήταν καθαρή τρέλα να αφοπλιστούμε μονομερώς» τόνισε ο σκιώδης υπουργός Αμυνας Λίαμ Φοξ. Από την πλευρά τους οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ζητούν αναβολή της όλης συζήτησης για το 2014.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ