Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εντείνεται το αιματοκύλισμα, βαθαίνει η πολιτική ένταση

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οργή προκάλεσε στην «Πράσινη Ζώνη» η διαπίστωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και του πρώην συμβούλου του για το Ιράκ, Λαχτάρ Μπραχίμι, ότι η χώρα «βρίσκεται σε πολύ χειρότερο επίπεδο βίας από ό,τι πολλοί σύγχρονοι εμφύλιοι πόλεμοι, και από ό,τι επί Χουσεΐν». Μάλιστα, ο Μπραχίμι χαρακτήρισε «καταστροφή» την αμερικανική εισβολή καταλήγοντας ότι «η τωρινή κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση».

Ο Κούρδος Πρόεδρος Ταλαμπανί και ο επικεφαλής της ισχυρότερης, πολιτικά και στρατιωτικά, σιιτικής οργάνωσης, του «Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, απέρριψαν μετά βδελυγμίας τις παρατηρήσεις αλλά και την πρόταση Ανάν για πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το Ιράκ. Αντίθετα, ο αλ Χακίμ, κατά τις συναντήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον, επαναλάμβανε ότι «θα πρέπει να μείνουν στη χώρα τα αμερικανικά στρατεύματα μέχρις ότου επικρατήσει ηρεμία».

Ο αλ Χακίμ φερόταν αποφασισμένος να πιέσει το Λευκό Οίκο να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με την Τεχεράνη, με την οποία ο Χακίμ έχει στενότατες σχέσεις. Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει την Τετάρτη, για το ίδιο θέμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ αναμένεται η δημοσιοποίηση της πολυσυζητημένης «συμβουλευτικής έκθεσης» της επιτροπής Μπέικερ.

Αιματοκύλισμα χωρίς τέλος

Ατελείωτος είναι ο κατάλογος των νεκρών, τα τελευταία 24ωρα. Ο μεγαλύτερος απολογισμός καταγράφτηκε το Σάββατο, όταν σε τριπλή βομβιστική επίθεση στη σιιτική συνοικία Ρουσάφα της Βαγδάτης, πιθανώς με στόχο στρατιωτική αυτοκινητοπομπή, σκοτώθηκαν 68 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι τόσοι.

Την Κυριακή, τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε σειρά επιθέσεων ενώ αμερικανικοί βομβαρδισμοί έξω από τη Φαλούτζα στοίχισαν τη ζωή σε 9μελή οικογένεια (3 γυναίκες, 6 παιδιά), αν και «θεωρητικώς» στόχος ήταν «κρησφύγετο τρομοκρατών». Την ίδια μέρα, κατέπεσε λόγω «βλάβης» αμερικανικό ελικόπτερο στη λίμνη Καντισίγια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 από τους 16 επιβαίνοντές του, ανεβάζοντας σε 13 το συνολικό αριθμό των νεκρών Αμερικανών το τελευταίο 48ωρο. Και χτες, δεκάδες ήταν οι απώλειες σε επιθέσεις σε Βασόρα, Μπαακούμπα, Μοσούλη, Κιρκούκ.

Αποχωρούν ένας-ένας οι Αμερικανοί αξιωματούχοι

«Οικειοθελώς» δήλωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη ο Τζον Μπόλτον αν και ουσιαστικά πρόκειται για αναγκαστική αποχώρηση καθώς δεν κατάφερε να κερδίσει τη στήριξη της αρμόδιας επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας με αποτέλεσμα ο Λευκός Οίκος να ανακοινώσει την ανάκλησή του.

Πάντως πρόκειται για μία ακόμη προαναγγελθείσα αποχώρηση ως αποτέλεσμα της ήττας των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Οι Δημοκρατικοί που είχαν απαιτήσει την παραίτηση του Ράμσφελντ εξαιτίας του πολέμου του Ιράκ είχαν διαρρεύσει ότι ο Μπόλτον είναι ο επόμενος.

Εξάλλου, ο Μπόλτον είχε διοριστεί στη θέση με απόφαση του προέδρου Τζορτζ Ο. Μπους κάνοντας χρήση του δικαιώματός του ως προέδρου να διορίσει ανώτερο αξιωματούχο, χωρίς προηγούμενη επικύρωση από τη Γερουσία, για προσωρινό χρονικό διάστημα.

Οι... απώλειες όμως στο Λευκό Οίκο δε σταμάτησαν στον Μπόλτον. Το Σάββατο ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο Στίβεν Καμπόν, ανακοινώθηκε ότι εγκαταλείπει τα καθήκοντά του στο Πεντάγωνο στα τέλη του έτους. Εχει διατελέσει υφυπουργός Αμυνας, υπεύθυνος για τις υπηρεσίες πληροφοριών, από το Μάρτη του 2003 και ανήκε στο γραφείο του Ράμσφελντ από τον Γενάρη του 2001.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ