Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Συμφωνία υπέρ των ισλαμιστών;

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Συμφωνία με την επταμελή Διακυβερνητική Αρχή Ανάπτυξης (IGAD) ανατολικοαφρικανικών κρατών με στόχο τον τερματισμό της ανάπτυξης αφρικανικών στρατευμάτων στο πλευρό της μεταβατικής κυβέρνησης στην Μπαϊντόα και τήρηση του διεθνούς εμπάργκο όπλων, ανακοίνωσαν χτες πως πέτυχαν οι Σομαλοί Ισλαμιστές που ελέγχουν την πρωτεύουσα Μογκαντίσου και το μεγαλύτερο μέρος του σομαλικού νότου.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο διεθνών σχέσεων της Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων, η συμφωνία έγινε με αξιωματούχους της IGAD στο Τζιμπουτί και ενημερώθηκαν γραπτώς ΟΗΕ, ΕΕ, Αφρικανική Ενωση και Αραβικός Σύνδεσμος. Ανακοινώθηκε δε, πως παραμένουν σε εξέλιξη οι συνομιλίες των Σομαλών Ισλαμιστών με αξιωματούχους της κενυατικής κυβέρνησης. Εκπρόσωποι των Ισλαμιστών δήλωσαν μάλιστα πως η εξέλιξη σημαίνει την αναγνώριση της ισχύος της Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων στη Σομαλία απ' την IGAD. Εντούτοις, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από εκπροσώπους της IGAD.

Το ίδιο 24ωρο, πραγματοποιήθηκε στο Μογκαντίσου νέα συγκέντρωση χιλιάδων υποστηριχτών των Ισλαμιστών κατά της ανάπτυξης ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Σομαλία. Τέλος, προχτές αναφέρθηκε ανάπτυξη Αιθιοπικών στρατευμάτων κοντά στη στρατηγική πόλη του νότου, Ντινσόρ με στόχο την ανακατάληψη της στρατηγικής πόλης, που απέχει ελάχιστα από την έδρα της «μεταβατικής» κυβέρνησης στην Μπαϊντόα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ