ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Πάνω από 1.000 τα θύματα του τυφώνα

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ξεπερνούν, κατά τις εκτιμήσεις του Ερυθρού Σταυρού, τους 1.000 οι νεκροί στα χωριά γύρω από το ηφαίστειο του όρους Μαγιόν στις Φιλιππίνες, που κυριολεκτικά θάφτηκαν από τόνους λάσπης και πετρωμάτων που παρέσυραν από τις πλαγιές του οι σφοδρές βροχές που προκάλεσε ο τυφώνας «Ντούριαν» - τον οποίο οι αρχές των Φιλιππίνων ονομάζουν «Ρέμινγκ» - από την Πέμπτη. Αξιωματούχοι λένε ότι ο επιβεβαιωμένος επίσημα αριθμός των νεκρών φθάνει τους 450 και άλλοι 600 αγνοούνται - πράγμα που πιθανότατα σημαίνει ότι είναι νεκροί. Η πρόεδρος της χώρας, Γκλόρια Αρόγιο, εδέησε μόλις χτες να κηρύξει «κατάσταση εθνικής καταστροφής», πράγμα που είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Ο «Ντούριαν» κατευθυνόταν χτες προς το Βιετνάμ, όπου οι αρχές της χώρας προχώρησαν στην εκκένωση δεκάδων χιλιάδων σπιτιών σε περιοχές που βρίσκονται στην πορεία του. Στην προσπάθεια ελλιμενισμού των πλοίων στις ακτές το Βιετνάμ θρήνησε δύο νεκρούς, όταν ένα αλιευτικό βυθίστηκε.

Οι προσπάθειες διάσωσης των θυμάτων, τις οποίες δυσχέραιναν εξ αρχής προβλήματα όπως η αδυναμία οδικής πρόσβασης στις πληγείσες περιοχές και η ανυπαρξία άλλων μέσων, που οδήγησε απεγνωσμένους διασώστες, στρατιώτες και επιζώντες να σκάβουν με γυμνά χέρια μέσα στη λάσπη και τις πέτρες για να βρουν κάποιο ζωντανό, συνεχίζονταν και χτες. Οπως και οι (μαζικές) ταφές, που άρχισαν το Σάββατο, καθώς οι σοροί είχαν αρχίσει να αποσυντίθενται.

Μπροστά στην καταστροφή και στο χάος, η πρόεδρος Αρόγιο ανακοίνωσε ότι θα διατεθεί «1 δισεκατομμύριο πέσος» (περίπου 20 εκατ. δολάρια) για την «ανοικοδόμηση» της περιοχής. Πόσα από αυτά τα χρήματα - που υποτίθεται ότι θα διατεθούν στους τουλάχιστον 100.000 πληγέντες - θα καταλήξουν στα θύματα και όχι στις τσέπες εργολάβων, μένει να φανεί.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Τέσσερα μέλη της ΕΤΑ καταδικάστηκαν χτες σε ποινές φυλάκισης από τρία μέχρι 20 χρόνια, επειδή αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον βουλευτή του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» Εντουάρντο Μαντίνα το 2002, ανακοινώθηκε από δικαστική πηγή στη Μαδρίτη.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Τρεις δημοσιογράφοι σε μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες, την «Berlingske Tidende» της Δανίας αθωώθηκαν χτες από τις κατηγορίες ότι δημοσίευσαν απόρρητες πληροφορίες που ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία πως ο Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.

ΝΟΥΑΞΟΤ.-- Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός κομμάτων νίκησε στις τελευταίες γενικές εκλογές στη Μαυριτανία καταλαμβάνοντας (μετά τον προχτεσινό επαναληπτικό εκλογικό γύρο) 52 από τις 95 έδρες της Βουλής. Εκλέχτηκαν 39 ανεξάρτητοι υποψήφιοι ενώ το κόμμα του πρώην δικτάτορα Σιντ Αχμέντ Ουλντ Τάγια εξέλεξε μόλις 7 έδρες. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις πρώτες (εδώ και 21 χρόνια εκλογές) ξεπέρασε το 70%.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα Αυστραλίας εξέλεξε προχτές τον 49χρονο πρώην διπλωμάτη Κέβιν Ραντ στην ηγεσία του αντικαθιστώντας έτσι τον Κιμ Μπίζλι που απολάμβανε ιδιαίτερα χαμηλή δημοτικότητα μεταξύ των Αυστραλών ψηφοφόρων.

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.-- Στο αξίωμά του φαίνεται πως επανεκλέχτηκε με τις προχτεσινές προεδρικές εκλογές της Μαδαγασκάρης ο πολυεκατομμυριούχος Πρόεδρος Μαρκ Ραβαλομανάνα. Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα φαίνεται να καταλαμβάνει ποσοστό περίπου 70% (δηλαδή 20% παραπάνω από το 50% που απαιτείται για την εκλογή του από τον πρώτο γύρο). Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σε δύο βδομάδες.

ΣΟΥΒΑ.-- Οδοφράγματα σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας των νησιών Φίτζι έστησαν χτες εκατοντάδες πάνοπλοι στρατιώτες που περιπολούν σε διάφορα σημεία της Σούβα ενώ φουντώνουν οι φήμες για πραξικόπημα του πρώην αρχηγού του ΓΕΣ κατά της κυβέρνησης Καράσε.

ΚΙΤΟ.-- Το Ανώτατο Εκλογοδικείο του Εκουαδόρ ανακήρυξε και επισήμως το Ραφαέλ Κορέα ως νικητή του δεύτερου γύρου των εκλογών της 26ης Νοέμβρη και επομένως θα ορκιστεί στην προεδρία της χώρας στις 15 Γενάρη. Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του ο Κορέα, ανακοίνωσε ότι μία από τις πρώτες ενέργειές του θα είναι η προώθηση δημοψηφίσματος για Συντακτική Συνέλευση αλλά και ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τη συμφωνία χρήσης της στρατιωτικής βάσης της Μάντα από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Μεταξύ ζωής και θανάτου, ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Αουγούστο Πινοτσέτ, ο οποίος νοσηλεύεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Σαντιάγο έπειτα από οξεία καρδιακή κρίση και πνευμονικό οίδημα. Στο μεταξύ, το Εφετείο του Σαντιάγο ήρε για λόγους υγείας τον κατ' οίκον περιορισμό που είχε επιβληθεί στον Πινοσέτ καθώς κατηγορείται για σωρεία εγκλημάτων κατά την περίοδο της στυγνής του δικτατορίας.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Δυνάμεις του στρατού και αντάρτες Τίγρεις της μειονότητας των Ταμίλ συγκρούστηκαν εκ νέου χτες στο ανατολικό τμήμα της Σρι Λάνκα, με αποτέλεσμα έξι μέλη της αυτονομιστικής παράταξης και άγνωστος αριθμός στρατιωτών να βρουν το θάνατο, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της χώρας, ανακοίνωση του οποίου μετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ Αμπντουλγιαντέτζ«επαίνεσε» χτες την κυβέρνηση που διόρισε η χούντα του στρατηγού Σόντι για το έργο της και το γεγονός ότι είναι «σοφή και έμπειρη», υποσχόμενος επαναφορά της πολιτικής εξουσίας «εντός ενός χρόνου». Οποιος αμφέβαλλε για το ότι το πραξικόπημα της 19ης Σεπτέμβρη υποκινήθηκε από το παλάτι, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφθεί.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ισόβια σε βιαστή πεζοναύτη

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ο δικαστής Μπέντζαμιν Πόσον έκρινε χτες ένοχο τον Ντάνιελ Σμιθ, έναν από τους τέσσερις πεζοναύτες των ΗΠΑ που κατηγορούνταν ότι βίασαν πέρσι μια γυναίκα σε αμερικανική ναυτική βάση και τον καταδίκασε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και την καταβολή χρηματικού προστίμου 100.000 πέσος (2.000 δολαρίων) στο θύμα, σύμφωνα με το Ρόιτερς. Οι τρεις άλλοι κατηγορούμενοι πεζοναύτες απαλλάχτηκαν των κατηγοριών λόγω έλλειψης στοιχείων. Η υπόθεση είχε προκαλέσει σάλο στη χώρα, με αντιαμερικανικές διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση Αρόγιο «χαιρέτισε» την απόφαση, αν και κάπως μουδιασμένα, εκφράζοντας την «ελπίδα της» ότι «δε θα βλάψει τις στενές σχέσεις» της με τις ΗΠΑ. Η υπεράσπιση του πεζοναύτη κατέθεσε ήδη έφεση, ενώ οι υπόλοιποι τρεις πεζοναύτες αμέσως μετά το πέρας της δίκης επιβιβάστηκαν σε αεροσκάφος με προορισμό την Οκινάουα, όπου θα ενταχθούν στις μονάδες τους.

Οι Αμερικανοί πιέζουν τις αρχές των Φιλιππίνων να τους παραδώσουν τον πεζοναύτη, επικαλούμενοι τους όρους της επαχθούς συμφωνίας επισκεπτόμενων δυνάμεων (VFA), που πρακτικά εξασφαλίζει ατιμωρησία των Αμερικανών στρατιωτικών για όποιο έγκλημα και αν διαπράξουν.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Συμφωνία υπέρ των ισλαμιστών;

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Συμφωνία με την επταμελή Διακυβερνητική Αρχή Ανάπτυξης (IGAD) ανατολικοαφρικανικών κρατών με στόχο τον τερματισμό της ανάπτυξης αφρικανικών στρατευμάτων στο πλευρό της μεταβατικής κυβέρνησης στην Μπαϊντόα και τήρηση του διεθνούς εμπάργκο όπλων, ανακοίνωσαν χτες πως πέτυχαν οι Σομαλοί Ισλαμιστές που ελέγχουν την πρωτεύουσα Μογκαντίσου και το μεγαλύτερο μέρος του σομαλικού νότου.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο διεθνών σχέσεων της Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων, η συμφωνία έγινε με αξιωματούχους της IGAD στο Τζιμπουτί και ενημερώθηκαν γραπτώς ΟΗΕ, ΕΕ, Αφρικανική Ενωση και Αραβικός Σύνδεσμος. Ανακοινώθηκε δε, πως παραμένουν σε εξέλιξη οι συνομιλίες των Σομαλών Ισλαμιστών με αξιωματούχους της κενυατικής κυβέρνησης. Εκπρόσωποι των Ισλαμιστών δήλωσαν μάλιστα πως η εξέλιξη σημαίνει την αναγνώριση της ισχύος της Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων στη Σομαλία απ' την IGAD. Εντούτοις, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από εκπροσώπους της IGAD.

Το ίδιο 24ωρο, πραγματοποιήθηκε στο Μογκαντίσου νέα συγκέντρωση χιλιάδων υποστηριχτών των Ισλαμιστών κατά της ανάπτυξης ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Σομαλία. Τέλος, προχτές αναφέρθηκε ανάπτυξη Αιθιοπικών στρατευμάτων κοντά στη στρατηγική πόλη του νότου, Ντινσόρ με στόχο την ανακατάληψη της στρατηγικής πόλης, που απέχει ελάχιστα από την έδρα της «μεταβατικής» κυβέρνησης στην Μπαϊντόα.

ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Αμερικανικές «διαβεβαιώσεις»

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Ζαμάν ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά Θέματα, Ματ Μπράιζα, εξέφρασε τη γνώμη της κυβέρνησής του ότι «δεν υπάρχει ανάγκη» (!) για πραξικόπημα στην Τουρκία, φήμες για προετοιμασία του οποίου κυκλοφορούν εδώ και καιρό στην Αγκυρα και βρέθηκαν, προ ημερών, στις σελίδες του αμερικανικού περιοδικού Νιούζγουικ. Ο Μπράιζα είπε ότι «κάθε είδος εκτροπής από τις ισχυρές δημοκρατικές αρχές της Τουρκίας υποβαθμίζει τη στρατηγική αξία της Τουρκίας για τις ΗΠΑ», ενώ ερωτηθείς εάν η Ουάσιγκτον θα στήριζε ένα πραξικόπημα, βεβαίωσε πως «όχι», δηλώνοντας ωστόσο ότι στην Τουρκία «ο στρατός διαδραματίζει ένα ρόλο διαφορετικό από άλλες χώρες, μοναδικό». Ακόμη, ο Μπράιζα διέψευσε τις πληροφορίες ότι συναντήθηκε με τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Εργκίν Σαϊγκίν, ο οποίος του ζήτησε να τον ενημερώσει εάν μια υποθετική κίνηση των στρατηγών θα είχε την «έγκριση» της κυβέρνησης Μπους. Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου, όσο πειστικές κι αν μοιάζουν, δεν αξίζουν και πολλά - η Ουάσιγκτον δεν έχει κανένα πρόβλημα να στηρίξει χούντες, όπως έχει δείξει και η πρόσφατη τουρκική ιστορία.

ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Νέες οδομαχίες

ΝΤΑΚΑ.- Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 50 τραυματίστηκαν χτες Δευτέρα σε νέες συγκρούσεις οπαδών των δύο κομμάτων/συνασπισμών εξουσίας με χρήση ακόμη και πυροβόλων όπλων, κατά τη δεύτερη ημέρα του νέου οδικού αποκλεισμού από πλευράς αντιπολίτευσης -- της Λαϊκής Ενωσης (Awami League, AL) και των 13 κομμάτων του συνασπισμού υπό το κόμμα αυτό της πρώην πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα, που αξιώνει να αλλάξει η σύνθεση της εκλογικής επιτροπής, να αλλάξει η ημερομηνία των εκλογών και να παραιτηθεί η προσωρινή κυβέρνηση.

Σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και να αποκλιμακώσει την παραλυτική πολιτική κρίση στη χώρα, η προσωρινή κυβέρνηση κάλεσε την εκλογική επιτροπή να επαναπρογραμματίσει τις εκλογές - μεταθέτοντάς τες από την 21η του Γενάρη σε ύστερη ημερομηνία - και να αναθεωρήσει τους εκλογικούς καταλόγους.

Δεν έγινε γνωστό έως χτες βράδυ το εάν υπήρξε αντίδραση της αντιπολίτευσης στην πρωτοβουλία αυτή της προσωρινής κυβέρνησης, που όμως ήταν αμφίβολο εάν θα αποδεχόταν τις προτάσεις αυτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ