ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Καμιά συμμετοχή στο «διάλογο» για τη διευθέτηση

Ξεκάθαρο το μήνυμα της χτεσινής Γενικής Συνέλευσης, η οποία κατέληξε και σε απόφαση για νέα 48ωρη στις 12 και 13 Δεκέμβρη

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι γιατροί Αθήνας και Πειραιά (στη φωτογραφία το μπλοκ του ΠΑΜΕ στην προχτεσινή απεργιακή κινητοποίηση)
Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι γιατροί Αθήνας και Πειραιά (στη φωτογραφία το μπλοκ του ΠΑΜΕ στην προχτεσινή απεργιακή κινητοποίηση)
Απόφαση κατά της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας πήραν χτες οι γιατροί των νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά στη Γενική τους Συνέλευση που έγινε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», αποφασίζοντας και την προκήρυξη νέας 48ωρης απεργίας στις 12 και 13 Δεκέμβρη. Στα πλαίσια της απεργίας και την πρώτη μέρα (12/12) οι γιατροί καλούν σε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 μ. και σε νέα Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη στον «Ευαγγελισμό».

Παράλληλα, στη χτεσινή τους Συνέλευση, απαίτησαν την απόσυρση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) από το «διάλογο» με το υπουργείο Υγείας για τις εφημερίες μετά την εφαρμογή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος μετά τη 1/1/2007. Κόντρα στην απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΕΙΝΑΠ (παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) να συμμετέχει στο διάλογο με το υπουργείο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, οι γιατροί της Αθήνας - Πειραιά σχεδόν ομόφωνα - με εξαίρεση μια ψήφο κατά και τρία λευκά - ψήφισαν να αποσυρθεί η ΕΙΝΑΠ από το διάλογο, θέση που εξαρχής είχε υποστηρίξει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών.

Οι γιατροί καλούν στις νέες κινητοποιήσεις με πλαίσιο που λέει «όχι» στην ευρωπαϊκή οδηγία περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας και στη συμμετοχή στο διάλογο, για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τις ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία και την επιχειρηματική δράση, για 1.600 βασικό μισθό για το νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο γιατρό και ανάλογη κλιμάκωση στις βαθμίδες, μαζικές προσλήψεις ειδικευμένων και ειδικευομένων, 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο, πρωινό ωράριο και το πολύ μια εφημερία τη βδομάδα. Ακόμα για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και μέτρα για την εκπαίδευση των ειδικευομένων.

Χτες ολοκληρώθηκε η 48ωρη απεργία των γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, του προσωπικού του ΕΚΑΒ και των εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία με απόφαση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων και συναφών χώρων. Αύριο Παρασκευή στις 10 π.μ. πραγματοποιείται στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «NOVOTEL», σύσκεψη ΔΣ των σωματείων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας.

  • Στο χτεσινό ρεπορτάζ του «Ρ» για τη συγκέντρωση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία έξω από το υπουργείο Υγείας, την οποία διοργάνωσε η ΠΟΕΔΗΝ, εκ παραδρομής αναφέρθηκε σαν κεντρική ομιλήτρια η Λέττα Μεθωνιού, αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Γαβριήλ. Η Λέττα Μεθωνιού χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ, που λίγο νωρίτερα είχε οργανώσει προσυγκέντρωση στην Ομόνοια.
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΛΑΞΗΣ «ΒΑΚΕΝΧΟΥΤ»
Τρομοκρατία καταγγέλλουν οι απεργοί

Στην πέμπτη μέρα απεργίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι του Ομίλου «Wackenhut - Group4» («Βάκενχουτ», εταιρεία φύλαξης και χρηματαποστολών), στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αντιδρώντας στα σχέδια της εταιρείας να τους αλλάξεις τις συμβάσεις εργασίας προς το χειρότερο από τις αρχές του νέου έτους. Τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία αποτελούν την καλύτερη απάντηση στην προσπάθεια της εργοδοσίας να σπάσει την απεργία ασκώντας τρομοκρατία, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, ενώ κάποιοι «καλοθελητές» τους απειλούν εμμέσως πλην σαφώς ότι αν δε διαγραφούν από το σωματείο τους και δε σταματήσουν την απεργία θα βρεθούν στο δρόμο.

Σε ανακοίνωση που διακινεί η ίδια η εταιρεία προσπαθεί να συκοφαντήσει τον αγώνα των εργαζομένων ταυτίζοντάς τον με την αντιπαράθεση που η ίδια έχει με τη συνδικαλιστική ηγεσία της Ομοσπονδίας, παρ' όλο που η τελευταία ουσιαστικά στηρίζει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Παράλληλα, προσπαθώντας να εκφοβίσει τους εργαζόμενους βαφτίζει τις απεργίες «παράνομες και χωρίς ουσιαστικά αιτήματα» και τους προειδοποιεί λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι «που δε συμφωνούν» με τις απεργίες «δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο».

Ανάλογη κατάσταση υπάρχει και στο υποκατάστημα της εταιρείας στην Πάτρα όπου οι εργαζόμενοι απεργούν για 24 συνεχόμενες ημέρες, καθώς ήδη η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε έξι απολύσεις και απαιτεί από τους εργαζόμενους να παραιτηθούν και να επαναπροσληφθούν στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά με συμβάσεις πείνας που θα προβλέπουν μόνο το βασικό μισθό. Τα σχέδιά της ενθαρρύνει η φιλοεργοδοτική στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας και της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΜΥΠΑΕ). Χτες το μεσημέρι το Σωματείο Εργαζομένων μαζί με τις ταξικές δυνάμεις που συμπαραστέκονται έμπρακτα στον αγώνα τους πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΛΑΡΚΟ: Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης πραγματοποιεί σήμερα, στη 1 μ.μ., αντιπροσωπεία των εργαζομένων στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ, καταγγέλλοντας τις τρομοκρατικές απολύσεις που έχουν ξεκινήσει, με καθαρό στόχο το «χτύπημα» του πολύμηνου αγώνα των εργαζομένων για δικαίωμα σε σταθερή δουλιά, με πλήρη δικαιώματα. Την κινητοποίηση στηρίζουν τα Συνδικάτα Μετάλλου Αθήνας και Φθιώτιδας.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Σύσκεψη διοργανώνει η Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΝΣΚ) σήμερα στις 11 το πρωί στην αίθουσα Συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ, όπου καλεί να πάρουν μέρος όλοι οι αντιπρόσωποί της που θα συμμετέχουν στο ετήσιο γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (14 και 15 Δεκέμβρη), καθώς και οι φίλοι και οι οπαδοί της.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Τα δεδουλευμένα τους που αγγίζουν τις 10.000 για τον καθένα διεκδικούν οι 150 περίπου εργαζόμενοι στο Σύνδεσμο Καθαριότητας του Δήμου Ζακύνθου, οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την αρχή της εβδομάδας. Ερωτηματικά προκαλεί και η στάση της εισαγγελέα Ζακύνθου, η οποία κάλεσε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις εργασίες τους χάριν της «κοινής υγιεινής», αδιαφορώντας για τις διαμαρτυρίες της αντιπροσωπείας των εργαζομένων για το τεράστιο ποσό των δεδουλευμένων που τους οφείλονται και την αδυναμία τους να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των ιδίων και των οικογενειών τους.

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Σε τετραήμερη απεργιακή κινητοποίηση από τις 15 μέχρι τις 18 Δεκέμβρη προχωρούν οι κτηνίατροι του Δημοσίου, έπειτα από την επίμονη άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ικανοποιήσει τα χρόνια αιτήματα του κλάδου, παρά τις υποσχέσεις. Κύριο αίτημα είναι η άμεση πρόσληψη 300 μονίμων κτηνιάτρων και αντίστοιχου βοηθητικού προσωπικού - εργατών και υπαλλήλων άλλων κλάδων - η κάλυψη όλων των αναγκών σε εργαστηριακό εξοπλισμό και μέσα, η αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας κ.ά. Σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων τους, η τετραήμερη απεργιακή κινητοποίηση θα επεκταθεί με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ: Στο Δήμο Μεταμόρφωσης θα περιοδεύσει σήμερα ο Κώστας Μαρκέτης, στέλεχος του ΚΚΕ, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ για συζήτηση με τους συμβασιούχους για τα προβλήματά τους και την πρόταση διεξόδου του Κόμματος.

ΟΤΑ ΛΗΜΝΟΥ: Σε στάση εργασίας καλεί τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ Επαρχίας Λήμνου η διοίκηση του Συλλόγου τους την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τη λήξη της βάρδιας. Στα πλαίσια της στάσης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση μπροστά από το Δημαρχείο της Μύρινας ενάντια στην πρόθεση της δημοτικής αρχής να διακόψει παράνομα την εργασία δύο συναδέλφων που μονιμοποιήθηκαν στο δήμο ύστερα από δικαστική απόφαση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Διαμαρτυρία στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο

Παράσταση διαμαρτυρίας στα εξωτερικά ιατρεία του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Τρικάλων πραγματοποίησαν χτες συνδικαλιστές της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και υγειονομικοί, καταγγέλλοντας την πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, απηύθυναν κάλεσμα στους εργαζόμενους του νοσοκομείου να συσπειρωθούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να συντονίσουν τη δράση τους για τη διεκδίκηση Δημόσιας, Δωρεάν Υγείας για όλο το λαό. Απαίτησαν να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού και να καλυφθούν οι ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για την πλήρη και αναβαθμισμένη λειτουργία του νοσοκομείου, που αν και μεταφέρθηκε στο νέο κτίριο, αυτό εξακολουθεί να «νοσεί» εξαιτίας της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ