ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Απλά καταγράφει την παραβατικότητα

Στην αρχική λίστα των 20 επιχειρήσεων τροφίμων («Καρφούρ Μαρινόπουλος», «DIA», «Ατλάντικ» κλπ.) που εντοπίστηκαν να διακινούν νοθευμένα τρόφιμα, προστέθηκαν 7 κρεοπωλεία που διέθεταν εισαγόμενα κρέατα ως ...ελληνικά

Στην απλή καταγραφή της πραγματικότητας που διαμορφώνεται στην αγορά όπου αυξάνονται και πληθύνονται οι περιπτώσεις διακίνησης ακατάλληλων και επικίνδυνων προϊόντων περιορίζεται κυβέρνηση και Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, ενώ γίνεται όλο και πιο προκλητική η στάση των εκπροσώπων του κεφαλαίου που όλο και πιο συχνά αποκαλύπτεται ότι θυσιάζουν τη δημόσια υγεία στο βωμό του κέρδους και υπερκέρδους. Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής και κάποιες - από τις λίγες επιχειρήσεις που εντοπίζονται - να πωλούν νοθευμένα και συχνά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία τρόφιμα, όπως αυτές που ανακοινώθηκαν χτες και προχτές από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Ετσι, στις προχτεσινές ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ για τον εντοπισμό 20 επιχειρήσεων στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα επειδή διακινούσαν νοθευμένα ή ληγμένα τρόφιμα, προστέθηκε χτες και μια λίστα με 7 κρεοπωλεία που εντοπίστηκαν να πωλούν εισαγόμενα κρέατα ως... ελληνικά!

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΕΦΕΤ:

  • Το κατάστημα «κρεοπωλείο - αλλαντικά» του Κ. Τσαρέα, στο Μαραθώνα, διέθετε νωπά κρέατα μόσχου, χοίρου, προβάτων και πουλερικών ως εγχώρια ενώ ήταν γαλλικής, ολλανδικής, ισπανικής και ιταλικής προέλευσης.
  • Το κατάστημα «κρέατα - αλλαντικά - τυριά» του Σταμ. Γ. Νικολάου, στην Ανοιξη Αττικής, διέθετε νωπά κρέατα χοίρου και προβάτων ως εγχώρια ενώ ήταν ολλανδικής και ισπανικής προέλευσης.
  • Το κρεοπωλείο Αφοί Νέτη στον Αγ. Στέφανο διέθετε νωπά κρέατα μόσχου και πουλερικών ως εγχώρια ενώ ήταν γαλλικής και ιταλικής προέλευσης.
  • Το κρεοπωλείο - οπωροπωλείο του Παν. Οικονόμου στο Καπανδρίτι διέθετε νωπά κρέατα μόσχου και χοίρου ως εγχώρια ενώ ήταν γαλλικής και ολλανδικής προέλευσης.
  • Το κρεοπωλείο του Ευ. Βλάχου στο Καπανδρίτι διέθετε κρέατα μόσχου, χοίρου και προβάτων προέλευσης Γαλλίας, Ολλανδίας και Ισπανίας βαφτίζοντάς τα «ελληνικά».
  • Το κατάστημα «πώληση κρεάτων νωπών και κατεψυγμένων προϊόντων και συναφών ειδών» του Ρούση Κων. Γιώργου στα Κιούρκα πωλούσε κρέατα αμνοεριφίων και πουλερικών ως εγχώρια ενώ ήταν βουλγαρικά, ρουμανικά και ιταλικά, ενώ είχε αφαιρέσει και τις υγειονομικές επισημάνσεις από τα εκτεθειμένα προς πώληση κρέατα των αμνοεριφίων καθώς και σε σφάγια που βρίσκονταν μέσα στο ψυγείο συντήρησης.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ο νόμος προβλέπει επιβολή προστίμων από τον υπουργό Ανάπτυξης ή τον ΕΦΕΤ από 2.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με προχτεσινή ανακοίνωσή του, ο ΕΦΕΤ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 166.000 ευρώ σε 20 επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, οι οποίες εντοπίστηκαν να διακινούν ακατάλληλα, ληγμένα ή νοθευμένα τρόφιμα. Πρόκειται για τις εξής επιχειρήσεις (στην παρένθεση του ύψος του προστίμου):

  • «Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ» στο Ηράκλειο Κρήτης (20.000 ευρώ)
  • «Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ» στο 15ο χλμ. ΒΙΠΕ Ηρακλείου (5.000 ευρώ)
  • «DIA HELLAS ΑΕ» στο Ηράκλειο Κρήτης (3.000 ευρώ)
  • «Olympic Catering ΑΕ», κυλικείο μέσα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης (10.000 ευρώ)
  • «Πετρόπουλος Αθ.» ελαιοτριβείο στην Αμαλιάδα (25.000 ευρώ)
  • «Παραγωγική Θράκης ΑΕ», βιοτεχνία γαλακτοκομικών και ορεκτικών προϊόντων (20.000 ευρώ)
  • «Βιεννέζικο», αρτοποιείο με εργαστήριο στην Πάτρα
  • «Παπαδήμας Σπ.» αρτοποιείο στο Αγρίνιο (10.000 ευρώ)
  • «Γκίτσης Κων/νος» αρτοποιείο στην Πάτρα (10.000 ευρώ)
  • «Το κύμα» ταβέρνα μπαρ στο Ηράκλειο της Κρήτης (5.000 ευρώ)
  • «Ο Βασίλης» εστιατόριο - ταβέρνα στο Βόλο (7.000 ευρώ)
  • «Πετούση Ευδοκία», μίνι μάρκετ στην Κρήτη (5.000 ευρώ)
  • «Βασ. Μαντζανίδης & ΣΙΑ ΕΕ» εγκατάσταση παραγωγής προϊόντων με βάση το γάλα, στη Θεσσαλονίκη (5.000 ευρώ)
  • «Ολυμπιακή Κατασκηνωτική ΕΠΕ», παιδικές κατασκηνώσεις στην Ηλεία (5.000 ευρώ)
  • «Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Εβρου ΣΥΝΠΕ» (5.000 ευρώ)
  • «Deli Fish ΑΕ» βιοτεχνία παραγωγής μεταποίησης και εμπορίας ιχθυρών προϊόντων στο Κιλκίς (3.000 ευρώ)
  • «Αγροτικός Συνεταιρισμός Ταξιάρχη Ευβοίας» απεντομωτήριο ξηρών σύκων (5.000 ευρώ)
  • «ΑΤΛΑΝΤΙΚ σούπερ μάρκετ οικονομικές, ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις ΑΕ» στην ΠΕΟ Πατρών - Κορίνθου (3.000 ευρώ)
  • «Διαγγελάκη Αικ.» εστιατόριο - πιτσαρία - καφετέρια στη Ραφήνα (3.000 ευρώ)
  • «Πυξίδα» καφέ σνακ - ψαροταβέρνα στην Πάτρα (2.000 ευρώ).
Επιδοτήσεις νέας ΚΑΠ με πάγια εντολή...

Να φαίνεται ότι μοιράζει γρήγορα... τις επιδοτήσεις κόπτεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην πράξη. Προ μερικών ημερών ο Ε. Μπασιάκος ανακοίνωσε ότι θα δοθεί άλλο ένα 25%, μετά την προκαταβολή του 50%, σε όσους αγρότες δεν υπάρχουν λάθη. Βέβαια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είπε κουβέντα για τις προϋποθέσεις χορήγησης αυτού του επιπλέον 25% της ενιαίας ενίσχυσης, που προβλέπουν ότι για να τα εισπράξουν - όσοι θεωρούνται δικαιούχοι - πρέπει να υπογράψουν πάγια εντολή στην ΑΤΕ, δηλώνοντας πως αν έχει γίνει λάθος (είτε των εντολέων (ΟΠΕΚΕΠΕ), είτε των Ενώσεων, είτε δικό τους), θα επιστέψουν τα λεφτά πίσω.

Η κυβέρνηση της ΝΔ για να δημιουργήσει ψευτοεντυπώσεις συνεχίζει τα τερτίπια με τα λεγόμενα «άτοκα δάνεια» πληρωμής επιδοτήσεων, όμως αυτό δε θα φέρει άσπρη μέρα στη φτωχομεσαία αγροτιά. Αφήστε που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει πολλές κατηγορίες αγροτών όσον αφορά την πληρωμή των επιδοτήσεων της ΚΑΠ. Δε φτάνει που οι κολοβές επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ δίνονται σε δόσεις, δημιουργείται και κλίμα αντιπαράθεσης και αποπροσανατολισμού ανάμεσα στους αγρότες. Η αγροτιά έχει μπροστά ένα ακόμα γεγονός για το τι σημαίνει νέα ΚΑΠ και το πώς τους μεταχειρίζονται οι εκάστοτε κυβερνώντες. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ εστιάζει την αντιπολίτευσή του μόνο στα διαχειριστικά προβλήματα της πληρωμής των επιδοτήσεων και υποκριτικά επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με δηλώσεις στελεχών του και με σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή.

Εκδήλωση - συζήτηση από τη ΔΠΚ-Ο

«Ευρωενωσιακή πολιτική και επαγγελματικά δικαιώματα» είναι το θέμα της εκδήλωσης - συζήτησης που διοργανώνει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση - Οικονομολόγων» (ΔΠΚ-Ο) με ομιλητή τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Τούσσα.

Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Παρασκευή 8 του Δεκέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27).

Πρόγραμμα διείσδυσης στον Εύξεινο Πόντο

Συμφωνία για το Πρόγραμμα Προώθησης του Εμπορίου και των Επενδύσεων στον Εύξεινο Πόντο - πρόκειται για πρόγραμμα του ΟΗΕ - υπέγραψαν χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Marta Ruedas, διευθύντρια του περιφερειακού γραφείου του αναπτυξιακού προγράμματος του Οργανισμού.

Στις δηλώσεις του ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι πρόκειται για τριετές πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Τουρκίας καθώς και από το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΟΗΕ.

To πρόγραμμα απευθύνεται στις χώρες: Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία και Ουκρανία. Η συμφωνία προβλέπει την ίδρυση Γραφείου στην Αθήνα, το οποίο θα αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Συνάντηση με κινεζική αντιπροσωπεία

Η.... τεχνογνωσία των αποκρατικοποιήσεων και των αναδιαρθρώσεων στις κρατικές επιχειρήσεις ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και της «Εποπτικής Επιτροπής για τις κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, σκοπός της κινεζικής αντιπροσωπείας ήταν η «ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν την εποπτεία των δημόσιων επιχειρήσεων καθώς και τις αποκρατικοποιήσεις», ενώ ο υπουργός Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στο έργο που παρουσιάζει στον τομέα αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ. Σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο ο υπουργός Οικονομίας είχε επαφές με τη μεταφορική - ναυτιλιακή εταιρεία «COSCO», η οποία ενδιαφέρεται για λιμάνια της χώρας και κυρίως για τον Πειραιά, θέμα για το οποίο το τελευταίο διάστημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας θέλει να εμφανίζεται... αποστασιοποιημένη.

Το κουμάντο

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας τριάντα δύο ειδών χριστουγεννιάτικης διακόσμησης - ηλεκτρικά φωτιζόμενες γιρλάντες και λαμπάκια - ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Οπως αναφέρεται, πρόκειται για «προσωρινή απαγόρευση μέχρι να αποδειχτεί η καταλληλότητα των προϊόντων».

Οι πρακτικές που θέλουν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά διάφορα επικίνδυνα είδη και - να ανακοινώνεται η απόσυρσή τους μετά από καταγγελίες - αποτελούν στάχτη στα μάτια των καταναλωτών, καθώς η πραγματική προστασία τους, προϋποθέτει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση και πολιτική. Πολιτική, πρώτο βήμα της οποίας θα είναι να εξασφαλίζει πως ό,τι φτάνει στα ράφια των καταστημάτων, είναι τουλάχιστον ασφαλές. Βέβαια, οι κυβερνώντες - σημερινοί και χτεσινοί - είναι θιασώτες της άλλης πολιτικής. Εκείνης που προκρίνει ως ρυθμιστή τους νόμους της «αγοράς» και του «ανταγωνισμού» και άρα παραδίνει το κουμάντο στους εκπροσώπους του κεφαλαίου, οι... εκλεκτότεροι των οποίων, όλο και πιο συχνά, μας βομβαρδίζουν με τα επικίνδυνα προϊόντα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ