ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΥΣ 118 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟ 2006
Τα εγκλήματα δεν έχουν τελειωμό

Δυο ακόμα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» έγιναν γνωστά χτες

Αλλοι δύο εργάτες πλήρωσαν με τη ζωή τους την εργοδοτική ασυδοσία ανεβάζοντας στους 118 τους νεκρούς της εργατικής τάξης από τις αρχές του 2006, σύμφωνα με τα επίσημα μόνο στοιχεία.

Το Σάββατο 2 Δεκέμβρη στην περιοχή της Εκάλης ο 39χρονος Ουκρανός εργάτης Βασίλ Γκουσουλιάκ του Νικολάου παρασύρθηκε από αυτοκίνητο καθώς έβγαινε από φρεάτιο όπου εκτελούσε εργασίες. Ο Βασίλ Γκουσουλιάκ δούλευε για λογαριασμό της εταιρείας «Μηχανική» του Εμφιετζόγλου και το θανατηφόρο δηλώθηκε από την εργοδοσία δύο μέρες μετά. Το δεύτερο έγκλημα έγινε προχτές Πέμπτη σε οικοδομή του Αγ. Δημητρίου (Παπάγου και Ερατοσθένους 68). Νεκρός είναι ο Γιώργος Σκαρώνης, 60 ετών, ελαιοχρωματιστής, ο οποίος πλήρωσε με τη ζωή του την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας, πέφτοντας από τον 5ο όροφο.

Οπως εξάλλου αποκαλύφθηκε χτες, πριν από ένα περίπου μήνα τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και τον αυχένα ο Βαγγέλης Κύρκου, αλβανικής καταγωγής, στην περιοχή του ΟΑΚΑ σε πολυώροφο κτίριο της κοινοπραξίας Λάμπρου - Κουτσούγερας, όταν υποχώρησε το έδαφος κάτω από πρέσα του μπετόν και ο βραχίονας τον χτύπησε στο κεφάλι. Αλλά και στο Ρέθυμνο το πρωί της Πέμπτης, ένας 25χρονος οικοδόμος αλβανικής υπηκοότητας, που εργαζόταν σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στην οδό Κουρητών, κόντεψε να χάσει τη ζωή του όταν πήχη αλουμινίου που κρατούσε στα χέρια του ακούμπησε σε ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ και υπέστη ηλεκτροπληξία.

Ο 25χρονος μεταφέρθηκε αμέσως από τους συναδέλφους του στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Τελικά, μέχρι και χτες το βράδυ ο νεαρός οικοδόμος συνέχιζε να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και τους πρώτους ελέγχους που έγιναν στον τόπο του ατυχήματος δεν είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΣΕ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Προσπαθεί να « βγάλει λάδι » την πολιτική της

Μετά το χτεσινό δημοσίευμα του «Ρ», το ΥΕΝ δεσμεύεται για άμεση αντιμετώπιση του θέματος και ρίχνει την ευθύνη στην προηγούμενη διοίκηση του «Οίκου Ναύτου»

Να «βγάλει λάδι» την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική της επιχειρεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με την απάντηση που έστειλε σχετικά με το χτεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Ρ» με τίτλο «Εκοψαν το επίδομα από ακρωτηριασμένο ναυτεργάτη». Αντίστοιχη απάντηση έστειλε και ο «Οίκος Ναύτου». Το δημοσίευμα αποκάλυπτε ότι με το εκτρωματικό Προεδρικό Διάταγμα 8/2005 κόπηκε το επίδομα αναπηρίας των 114 ευρώ (!) σε ακρωτηριασμένους ναυτεργάτες που έχουν χάσει μόνο το ένα και όχι και τα δύο άνω ή κάτω άκρα τους!

Στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΥΕΝ, το θέμα που έχει προκύψει χαρακτηρίζεται μεν ως «πρόβλημα σοβαρό και κοινωνικά ευαίσθητο, η επίλυση του οποίου θα είναι άμεση». Ομως από εκεί και πέρα αρχίζει ο εμπαιγμός. Αναφέρει συγκεκριμένα το ΥΕΝ ότι «η διαδικασία ορίστηκε με αποφάσεις και προτάσεις του προηγούμενου ΔΣ του Οίκου Ναύτου (ΔΣΟΝ) στις 20/12/2000 και στις 23/6/2004». Με άλλα λόγια ο υπουργός Μ. Κεφαλογιάννης προσπαθεί να τα «ρίξει» όλα στην προηγούμενη διοίκηση του «Οίκου Ναύτου», διορισμένη από το ΠΑΣΟΚ και να αποποιηθεί των ευθυνών του. Η αλήθεια είναι ότι ο συντάκτης του συγκεκριμένου ΠΔ ήταν το ΠΑΣΟΚ και ο «εκτελεστής» η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο Μ. Κεφαλογιάννης, αφού έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σ' αυτό το εξάμβλωμα.

Αναφέρει ακόμα ότι η νέα διοίκηση του «Οίκου Ναύτου», που ανέλαβε τα καθήκοντά της την 1η Σεπτέμβρη του 2004, έχει ζητήσει την αλλαγή της σχετικής διάταξης και ότι το ΥΕΝ έχει εγκρίνει και υπογράψει νέο Προεδρικό Διάταγμα. Επίσης, σημειώνεται ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και το νέο ΠΔ να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, «θα σταλεί εγκύκλιος για την επίλυση τέτοιων θεμάτων, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Οίκου Ναύτου».

Στην ίδια ρότα ο «Οίκος Ναύτου»

Στην ίδια «γραμμή» κινείται και η απάντηση του «Οίκου Ναύτου». Στο τέλος του κειμένου αναφέρεται ότι: «Εχουν δοθεί οδηγίες προς την Υγειονομική Επιτροπή να ικανοποιεί αιτήσεις για χορήγηση του Επιδόματος "Οίκοι Περίθαλψης" σε παρόμοιες περιπτώσεις με αυτή του ασφαλισμένου κ. Γαϊτανάρου Παναγιώτη (σ.σ. είναι ο ναυτεργάτης που αναφερόταν στο ρεπορτάζ ότι του έκοψαν το επίδομα) και να ενημερώνεται άμεσα ο Πρόεδρος και το ΔΣΟΝ». Μόνο που ο Π. Γαϊτανάρος, μέχρι και χτες δεν είχε ειδοποιηθεί από καμιά υπηρεσία ότι το επίδομα θα του καταβληθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο ώρες πριν το δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρονταν τα περί «άμεσης επίλυσης του προβλήματος», το ΥΕΝ είχε εκδώσει άλλο δελτίο Τύπου σχετικό με υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε για την αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας στα...134 ευρώ από τα 114 που είναι σήμερα και ορίζοντας ρητά ότι το δικαιούνται αυτοί που πάσχουν από «βαριές ασθένειες όπως αυτές καθορίζονται στο άρθρο 7 του ΠΔ 8/2005», δηλαδή το ΠΔ με βάση το οποίο κόπηκε το επίδομα από τους ακρωτηριασμένους στο ένα άκρο ναυτεργάτες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Οχυρώνεται πίσω από «νομικά κωλύματα»

Από παλαιότερη κινητοποίηση των αναπήρων για το δικαίωμα στη δουλιά και την Ειδική Αγωγή
Από παλαιότερη κινητοποίηση των αναπήρων για το δικαίωμα στη δουλιά και την Ειδική Αγωγή
Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις αναπήρων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και γι' αυτό επικαλείται «νομικά κωλύματα». Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει καθαρά από την απάντηση που έδωσε, χτες στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, σε Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Βέρας Νικολαΐδου.

Ο Γερ. Γιακουμάτος παρέπεμψε για το πρόβλημα των εκατοντάδων ανέργων αναπήρων στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ενώ για το θέμα των προσλήψεων δήλωσε ότι δεν επαρκεί η ισχύουσα νομοθεσία, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πλαίσιο νόμου.

Για απάντηση που δεν αντιμετωπίζει το φλέγον πρόβλημα έκανε λόγο η Β. Νικολαΐδου τονίζοντας: «Βάσει των στοιχείων που δίνουν οι δημόσιες υπηρεσίες, το 80% των ατόμων με αναπηρία είναι άνεργα και γύρω στο 90% από αυτούς είναι εκτός ειδικής αγωγής». Οσον αφορά στις προσλήψεις σημείωσε πως «στη ΔΕΗ, όπου τη δεκαετία του '80 ήταν γύρω στα 112 άτομα, τώρα υπάρχουν 12. Στον ΟΤΕ από 70-80, τώρα υπάρχουν 17. Και η άποψή μας είναι πως παρά την τροποποίηση που λέτε ότι θα επέλθει στο νόμο, δεν είναι θέμα νομικό, αλλά θέμα πολιτικής βούλησης». Η Βέρα Νικολαΐδου κατέληξε λέγοντας: «Πρέπει να γίνουν άμεσες προσλήψεις αυτών που είναι ικανοί για εργασία και να δημιουργηθεί ειδικό δίκτυο με δημόσιο προγραμματισμό και κοινωνικό έλεγχο για τους βαριά διανοητικά ανάπηρους».

ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ούτε λόγος για προσλήψεις

Τις «αντοχές της οικονομίας» επικαλέστηκε για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο υποθηκοφυλακείο του Πειραιά. Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ, Ελπίδας Παντελάκη, έως στιγμής δεν υφίστανται τα απαραίτητα κονδύλια. Ο Αναστάσιος Παπαληγούρας υποστήριξε ότι για την... αντιμετώπιση του προβλήματος έχουν αποσπαστεί στο Υποθηκοφυλακείο τέσσερις υπάλληλοι από τη Νομαρχία και τις φυλακές! «Η κατάσταση είναι χρόνια» σημείωσε, παίρνοντας το λόγο, η Ελ. Παντελάκη, προσθέτοντας πως «το καινούριο που ακούω αυτή τη στιγμή είναι ότι από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σας είπαν όχι», ενώ «το σύνολο (σ.σ. των κονδυλίων) που ζητήσατε κατ' αρχήν δεν καλύπτει τις ανάγκες ούτε και για τους μισούς». Οπως επισήμανε, «το κύριο είναι οι προσλήψεις προσωπικού και σε σχέση με αυτό δε δίνετε απάντηση».

ΣΕΑΑΝ
Τιμά τους ανάπηρους της Κατοχής

Εκδήλωση προς τιμή και μνήμη των θυμάτων του μεγάλου πογκρόμ ενάντια στους ανάπηρους της Κατοχής, στο μνημείο του Νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ», πραγματοποιεί την ερχόμενη Δευτέρα 11 του Δεκέμβρη στις 12 μ. η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Η ΣΕΑΑΝ συνεχίζει τις εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις της για την ανάδειξη των μεγάλων προβλημάτων των ανθρώπων με αναπηρία με παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της ΔΕΗ, Χαλκοκονδύλη 30, ενάντια στην ανεργία, για μαζικές προσλήψεις, στις 18 του Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ