ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
Ακούγοντας «εργάτες», «στο καφενείο "Ελληνικό"»

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
«Και θα 'ρθει κάποιο πρωινό που δεν το περιμένεις / και θα σου πούνε σχόλασες και σπίτι σου πηγαίνεις».

Κάνε τη σύγκριση: Από τη μια η αξιοπρέπεια του σακατεμένου στο βαπόρι ναυτεργάτη που μαθαίνει ότι πρέπει να κόψει και το άλλο πόδι για να πάρει ένα επίδομα. Κι από την άλλη αυτοί που χαρίζουν ξανά και ξανά δισ. σ' όσους χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία. Δύο κόσμοι.

«Πάντα μας σερβίρουνε τα ίδια παραμύθια».

Ακου απορία: «Τι άλλο θέλουν οι βιομήχανοι;». Τα θέλουν όλα και τα παίρνουν όλα. Γνωρίζοντας πως ό,τι παραμύθι και να σου σερβίρουν θα το μασήσεις.

Προχτές ήταν ο Πολυζωγόπουλος που πρότεινε «ευελφάλεια», χτες η Γεννηματά να γίνουν ιδιωτικά τα δημόσια ιατρεία και νοσοκομεία. Ε, είναι να μην τσατίζεται ο πρόεδρος του ΣΕΒ με τη ΝΔ που καθυστερεί;

Ασε που τελειώνει και το παραμύθι για τον καλό καπιταλισμό ως κι εκεί που ο θρίαμβος της αντεπανάστασης έριξε μαύρα σκοτάδια.

Μιλάει πια το βίωμα: Είχαν αξιοπρεπή ζωή, Παιδεία, Υγεία, δουλιά. Κι απόχτησαν φτώχεια, πείνα, πορνεία, εξαθλίωση.

Δίπλα τους, ορατή πια και η εμπειρία στην καρδιά της αναπτυγμένης καπιταλιστικής Ευρώπης, που δήθεν κλαίει για τις απολύσεις στην «Volkswagen».

Προς τι το κλάμα; Ακριβώς αυτή δεν είναι μία από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της Συνθήκης του Μάαστριχτ; Το ωραίο είναι ότι εμφανίζονται να κλαίνε οι σοσιαλδημοκράτες που προώθησαν τη συνθήκη και ζητούν, λέει, από την Ευρώπη (!) «να παρέμβει για να μετριάσει το υψηλό κοινωνικό κόστος που έχει η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών».

Ασχετο: Ποιος ξαφνιάζεται για τα πανηγύρια στην ΕΕ; Κατοχή στην Κύπρο; Ποια κατοχή; Ολοι μια Ευρωπαϊκή Ενωση είμαστε...


ΠΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ»

Ο ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΣ: «Για να πάρω το επίδομα μου είπαν ότι θα έπρεπε να είχα κόψει και τα δυο μου άκρα! Τους απάντησα να κοπούν τα δικά τους. Εγώ θα ανάψω φωτιά με τα ξύλα, θα φάω κι ένα λάχανο. Σε χωριό είμαι. Οι άλλοι συνάδελφοι της πόλης;» (ο ακρωτηριασμένος ναυτικός Παναγιώτης Γαϊτανάρος / «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»).

ΟΙ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΕΣ: «Χριστουγεννιάτικο δώρο στις επιχειρήσεις σκοπεύει να κάνει το υπουργείο Απασχόλησης που σχεδιάζει μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε περιοχές και κλάδους με υψηλή ανεργία» (η είδηση στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΟΥ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»: «Βόμβα στα θεμέλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελούν οι προτάσεις της ομάδας εργασίας του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών "Ανδρέας Παπανδρέου" οι οποίες παρουσιάστηκαν από την υπερνομάρχη Φώφη Γεννηματά, το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και συγγραφέα Μίμη Ανδρουλάκη και τους συνεργάτες του Ινστιτούτου (...) προτείνουν την εκχώρηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδυναμώνοντας έτσι το Εθνικό Σύστημα Υγείας από το βασικό πυλώνα του (...) επιπρόσθετα εισηγήθηκαν τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ανεξάρτητους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, τα οποία θα λειτουργούν με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς» (σχόλιο και είδηση στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ: «Στην ιστορία έχει περάσει η αναφορά του Δημήτρη Μαρινόπουλου προέδρου του ΣΕΒ τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης για "σοσιαλμανία" της τότε κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και προσωπικά του τότε υπουργού Συντονισμού Παναγή Παπαληγούρα. Σήμερα περίπου 30 χρόνια μετά οι δηκτικές δηλώσεις των εκάστοτε προέδρων του ΣΕΒ εξακολουθούν να ξαφνιάζουν τους κυβερνώντες (...) "τι άλλο θέλουν οι βιομήχανοι; Μειώσαμε τη φορολογία, τόσα έχουμε κάνει" διέρρεαν κυβερνητικοί κύκλοι» (το σχόλιο στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ: «Με σωρούς σκουπιδιών απειλείται εκ νέου το Λεκανοπέδιο Αττικής αμέσως μετά τις γιορτές, καθ' ότι το "ενδιάμεσο κύτταρο" στη χωματερή των Ανω Λιοσίων μόλις και μετά βίας αντέχει να δεχτεί απορρίμματα για είκοσι μέρες ακόμη» (η είδηση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ντροπή! ΕΚΟΨΑΝ ΕΠΙΔΟΜΑ από ακρωτηριασμένο εργάτη...

Η ΧΩΡΑ: Προκαταβολή 3% και 96 δόσεις τα χρέη σε ΙΚΑ και άλλα Ταμεία

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο τραπεζίτης προκαλεί...

ΤΑ ΝΕΑ: Σίριαλ αυξήσεων στις δόσεις στεγαστικών

Ο ΛΟΓΟΣ: ΝΕΑ «ΒΟΜΒΑ» στα νοικοκυριά

Η ΑΥΓΗ: Ελιγμοί με στόχο την προστασία της Αγκυρας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΓΥΡΤΕΙΕΣ στην ΕΕ υπέρ της Τουρκίας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΔΟΛΙΟΣ ΕΛΙΓΜΟΣ της Τουρκίας για παραπλάνηση της ΕΕ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αιφνιδιάζει στο Κυπριακό η Τουρκία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ξέσπασε πόλεμος ΣΕΒ - κυβέρνησης

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΤΕΛΟΣ τα κινητά στα σχολεία

ΕΘΝΟΣ: ΑΠΟΒΟΛΗ κινητών από τα σχολεία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ΨΗΦΟΣ ενώνει τον Ελληνισμό

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Βιωμένη σχέση

«Back to the USSR! Η νοσταλγία για τη χαμένη "σοβιετική πατρίδα" δεν αφήνει σε ησυχία δεκάδες εκατομμυρίων ανθρώπων σε Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία. Σήμερα κλείνουν 15 χρόνια από την υπογραφή των τριών ηγετών των προαναφερόμενων Δημοκρατιών στο Μινσκ της Λευκορωσίας, της διάλυσης της ΕΣΣΔ (...) 15 χρόνια μετά το 68% των Ρώσων, το 59% των Ουκρανών και το 52% των Λευκορώσων "λυπούνται" για τη διάλυση» (η είδηση στο «ΕΘΝΟΣ»).

Κροκόδειλοι

«Οι ομαδικές απολύσεις εργαζομένων που προανήγγειλε η VolksWagen στο εργοστάσιό της στις Βρυξέλλες συνιστούν μια νέα πρόκληση για την κοινωνική Ευρώπη. Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση υποτίθεται ότι υιοθετεί μια νέα και φιλόδοξη στρατηγική για να τονώσει την ανάπτυξη και την απασχόληση, πώς μπορεί να δέχεται μια επιχειρηματική πρωτοβουλία που αντιτίθεται στις προσπάθειές της;» (το ερώτημα σε «Le Monde» / «ΤΟ ΒΗΜΑ»).

Ομοιος ομοίω...

«Τις παλιές δόξες του 2002 ξαναζεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η φωτογραφία του άλλοτε υπουργού δημόσιας τάξης φιγουράρει στην αρχή του μεγάλου ρεπορτάζ του κορυφαίου αμερικανικού περιοδικού "Vanity Fair" για την εξολόθρευση της 17Ν. Το υπογράφει ο γνωστός Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας του μυθιστορήματος "Ελένη" Νίκολας Γκέιτζ» (η είδηση στα «ΝΕΑ»).

Πανηγύρια

«Η ξαφνική κίνηση της Αγκυρας να παρουσιάσει στην ΕΕ μέσω της φινλανδικής προεδρίας πρόταση για το μερικό και υπό όρους άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της στο κυπριακό εμπόριο δημιουργεί νέα δεδομένα ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών της Ενωσης την ερχόμενη Δευτέρα (...) είναι ενδεικτικό ότι η εκπρόσωπος της Κομισιόν μίλησε για "σημαντικό βήμα προς την πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας"» (η εκτίμηση στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ