ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Με δικαστική απόφαση σταμάτησαν τις εκλογές του Συνδικάτου!

Βόμβα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα η απόφαση του Πρωτοδικείου Πάτρας με παρέμβαση των παρατάξεων της συναίνεσης

Την ανησυχία που προκαλεί η δράση των ταξικών δυνάμεων στην κυβέρνηση, στα κόμματα του κεφαλαίου και στις συνδικαλιστικές τους παρατάξεις αποτυπώνουν οι μεθοδεύσεις με τις οποίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ προσπαθούν να παρεμποδίσουν τις εκλογές και να απομαζικοποιήσουν το ταξικό Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας. Χτες, οι αρχαιρεσίες ανεστάλησαν, με μια πρωτοφανή στα χρονικά απόφαση της προέδρου Πρωτοδικών Πάτρας, Ελένης Κουτσομύτη, η οποία έκανε δεκτή σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η κατάθεση της οποίας μεθοδεύτηκε από τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΕΚ Πάτρας και τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ! Η απαγόρευση των εκλογών με «δικαστικό πραξικόπημα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του, ισχύει μέχρι να βγει η απόφαση της τακτικής δικασίμου, η οποία έχει οριστεί για την Παρασκευή 15 του Δεκέμβρη.

Η δικαστική απόφαση στρέφεται ενάντια στους ίδιους τους οικοδόμους της Πάτρας και ακυρώνει τη δική τους βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τις αποφάσεις της Γενικής τους Συνέλευσης και της Εφορευτικής Επιτροπής την οποία εξέλεξαν. Παράλληλα, αποτελεί χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα του κλάδου και συνολικά των εργαζομένων, αλλά και στα πραγματικά τους συμφέροντα, στον αγώνα για την υπεράσπιση των οποίων πρωτοστατούν οι ταξικές δυνάμεις.

Η ενορχηστρωμένη επίθεση εκδηλώθηκε με πρόσχημα την απόφαση να στηθούν κάλπες έξω από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, στα οποία οι οικοδόμοι προσέρχονται για να πάρουν το δωρόσημο, προκειμένου να διευκολυνθεί η μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες. «Ο στόχος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού του μεγάλου κεφαλαίου, αξιοποιώντας τη δικαστική εξουσία, είναι ένας και μοναδικός: Να υπονομεύσουν τον αγώνα των οικοδόμων, να εμποδίσουν να ψηφίσουν μαζικά όλοι οι οικοδόμοι στις εκλογές του συνδικάτου τους, γιατί θέλουν τους οικοδόμους ανίσχυρους και ανυπεράσπιστους από την επίθεση του κατασκευαστικού κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», σημειώνει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του, και ξεκαθαρίζει: «Η επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτικού συνδικαλισμού, με όποια μέσα κι αν χρησιμοποιήσουν, δε θα περάσει. Να πάρουμε την υπόθεση της υπεράσπισης του συνδικάτου στα χέρια μας, να δώσουμε μαζική αγωνιστική απάντηση στον εργοδοτικό συνδικαλισμό».

«Σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης, του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού και των στηριγμάτων τους», καλεί κάθε οικοδόμο με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Τονίζει πως η επιτυχία της αυριανής πανεργατικής απεργίας θα είναι απάντηση σε τέτοιες πρακτικές και υπογραμμίζει ότι η μεθοδευμένη αναστολή των εκλογών αποδεικνύει «με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη σύνδεση των κομμάτων της πλουτοκρατίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού με τη δικαστική εξουσία».

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Στο σκαμνί επειδή περιφρούρησαν πανεργατική απεργία

Κατάπτυστο και επικίνδυνο το κατηγορητήριο σε βάρος εφτά στελεχών του ταξικού κινήματος

Το κλητήριο θέσπισμα σε έναν από τους συνδικαλιστές και απόσπασμα από το κατάπτυστο κατηγορητήριο
Το κλητήριο θέσπισμα σε έναν από τους συνδικαλιστές και απόσπασμα από το κατάπτυστο κατηγορητήριο
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου καλούνται να καθίσουν επτά στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στη Λάρισα, με κλητήριο θέσπισμα που στάλθηκε παραμονές της αυριανής πανεργατικής απεργίας. Οι συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), των ταξικών συνδικάτων του και του ΠΑΜΕ, διώκονται επειδή περιφρούρησαν τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στη βιομηχανική περιοχή της Λάρισας, που έγινε στις 24 Ιούνη του 2005, με την κατηγορία της «παράνομης βίας από κοινού»!!! Στη δίκη, που έχει οριστεί για τις 26 Μάρτη του 2007, παραπέμπονται οι Π. Λιόλιος, αντιπρόεδρος του ΕΚΛ, Β. Παπαθανασίου και Δ. Τζιμούλης, μέλη της διοίκησης του ΕΚΛ, Δ. Πλιάτσικας, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο Γ. Παπαδόπουλος, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Πλαστικών και οι Θ. Βασιλείου και Παρ. Τοσιούδης, στελέχη του ΠΑΜΕ.

Εκτός του γεγονότος ότι οι νέες διώξεις σε βάρος στελεχών του ταξικού εργατικού κινήματος στη Λάρισα έρχονται στις παραμονές της πανεργατικής απεργίας - και κάτι που δεν παραξενεύει πια καθώς εν πολλοίς αποτελεί συνήθεια τα τελευταία χρόνια και εντάσσεται στην επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων - εντύπωση προκαλεί και η κατηγορία που αποδίδεται στους συνδικαλιστές περί «παράνομης βίας από κοινού», όπως και ο τρόπος περιγραφής του «αδικήματος» από την εισαγγελική αρχή. Προφανώς, πρόκειται για μια νέα διωκτική μεθόδευση, η οποία στοχεύει στην ένταση της προσπάθειας εκφοβισμού των εργαζομένων ενόψει των νέων αντεργατικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και της αγωνιστικής αντίδρασης της εργατικής τάξης.

Η κατηγορία που στηρίζεται στο άρθρο 330 του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 45 περί «συναυτουργίας» αναφέρει ότι οι συνδικαλιστές «κατηγορούνται ως υπαίτιοι ότι στις 24-6-2005 στην περιοχή Μακρυχωρίου Λαρίσης, δρώντες από κοινού, δηλαδή, με κοινό δόλο και κατόπιν συναποφάσεως χρησιμοποιώντας απειλή σωματικής βίας εξανάγκασαν άλλους σε παράλειψη και ειδικότερα σε συγκέντρωση που είχε διοργανώσει στο σημείο του οδικού κόμβου Γυρτώνης το Εργατικό Κέντρο Λαρίσης, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, από κοινού με άλλα άτομα, τα στοιχεία των οποίων δε διακριβώθηκαν με τη σαφώς συναγόμενη από τη μαζική και απειλητική παρουσία τους απειλή παράνομης πράξης, κατέλαβαν την επαρχιακή οδό που οδηγεί στη βιομηχανική περιοχή, εμπόδισαν αδιακρίβωτο αριθμό εργαζομένων να εργαστεί σε κάποιες επιχειρήσεις της περιοχής».

«Δε θα μας φιμώσουν»!

Τις νέες διώξεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, επισημαίνοντας ότι «με τη συγκεκριμένη παραπομπή αγωνιστών στα δικαστήρια, επιδιώκεται η τρομοκράτηση των εργαζομένων και ουσιαστικά η συνδικαλιστική δράση». Και υπογραμμίζει: «Γίνεται προσπάθεια να ποινικοποιηθούν οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες. Στη συγκεκριμένη απεργία της 24/6/2005, τα ταξικά συνδικάτα έδωσαν τη μάχη για να μην καταργηθεί το 8ωρο. Εδωσαν τη μάχη για να μην καταργηθεί η μεγαλύτερη κατάκτηση του 20ού αιώνα. Εδωσαν τη μάχη για να μην ξαναγυρίσουμε σε εργασιακό μεσαίωνα, για να μη δουλεύουμε από ήλιο σε ήλιο. Τα αστυνομικά όργανα δρουν κατ' εντολή της κυβέρνησης και με απαίτηση της εργοδοσίας. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη συγκεκριμένη ενέργεια. Δε θα μας φιμώσουν. Καλούμε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να πάρουν όλα τα μέτρα για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας, την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006. Η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Νεκρός στο μεροκάματο με μηχανάκι

Στους 119 οι δολοφονημένοι στους τόπους δουλιάς το 2006. Ακρωτηριασμός εργάτη και στη Βοιωτία

Στη μάχη για το μεροκάματο έχασε τη ζωή του το μεσημέρι της Κυριακής, ένας 46χρονος Λαρισαίος, που εργαζόταν τους τρεις τελευταίους μήνες ως διανομέας έτοιμου φαγητού. Πρόκειται για τον Νικόλαο Τσάβαλο, πατέρα ενός ανήλικου παιδιού, ο οποίος, περίπου στις 12 το μεσημέρι, πήγε με το μηχανάκι του παραγγελία στη συνοικία Ηπειρώτικα. Επιστρέφοντας, στην οδό Καρδίτσας συγκρούστηκε με ΙΧ με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του. Η κηδεία του έγινε χτες το μεσημέρι στη Λάρισα.

To θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» έρχεται να προσθέσει ακόμα ένα νεκρό στη μακριά ματοβαμμένη λίστα των εργοτοθυσιών στο βωμό του κέρδους. Πρόκειται για το δεύτερο εργατικό «ατύχημα» με θύμα εργαζόμενο διανομέα που έγινε σε διάστημα λίγων μηνών στη Λάρισα. Στο πρώτο είχε τραυματιστεί από σύγκρουση με ΙΧ ο 21χρονος Πατάλ Αλγκός, αλβανικής καταγωγής, που υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Για τους εργοδότες των διανομέων (ή αλλιώς «ντιλίβερι») ο χρόνος είναι χρήμα και στη βιάση τους να φτάσουν με το μηχανάκι, αρκετές φορές διακυβεύουν και τη σωματική τους ακεραιότητα κινούμενοι μέσα στο κυκλοφοριακό χάος των πόλεων. Στην πλειοψηφία τους είναι ανασφάλιστοι και οι εργοδότες τούς βάζουν να υπογράφουν πως ό,τι ζημιά και να πάθουν είναι πρόβλημα των ίδιων και ότι υποχρεούνται να την καλύψουν.

Το Σάββατο εξάλλου, ένας 24χρόνος Ρουμάνος εργάτης τραυματίστηκε σοβαρά όταν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών καθαρισμού μηχανήματος μεταφοράς μπετόν, ένα από τα μαχαίρια ανακατέματος του μπετόν τον ακρωτηρίασε στο δεξί πόδι. Ο εργάτης δούλευε στην επιχείρηση προκάτ κατασκευών «FANTA REAL» (Φάντα Ρίαλ), που βρίσκεται κοντά στο Υπατο Βοιωτίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ