ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Απενοχοποιεί την εργοδοσία για τα εργατικά «ατυχήματα»

Την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ στην πολιτική «πρόληψης των τραυματισμών και προαγωγής της ασφάλειας» κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο η Διαμάντω Μανωλάκου

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ΕΕ επιχειρεί να συγκαλύψει κάθε ευθύνη του κεφαλαίου για το θάνατο και τον τραυματισμό χιλιάδων εργαζόμενων κάθε χρόνο
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ΕΕ επιχειρεί να συγκαλύψει κάθε ευθύνη του κεφαλαίου για το θάνατο και τον τραυματισμό χιλιάδων εργαζόμενων κάθε χρόνο
Στην ίδια μοίρα κατατάσσει η ΕΕ τα εργατικά ατυχήματα με κάθε άλλης αιτίας τραυματισμούς, καλύπτοντας έτσι το κεφάλαιο και ενθαρρύνοντάς το να συνεχίσει ανεμπόδιστα την εγκληματική του δράση σε βάρος της ασφάλειας, ακόμα και της ζωής των εργαζομένων. Η πολιτική «πρόληψης των τραυματισμών και προαγωγής της ασφάλειας», που συζητήθηκε πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο, βασίζεται σε κριτήρια της ελεύθερης αγοράς, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, προτάσσει την ατομική ευθύνη ως αιτία ατυχημάτων και ως τρόπο αντιμετώπισης. Αθωώνει έτσι τις επιχειρήσεις, αλλά και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών, που είναι το ίδιο συνυπεύθυνες για τα εγκλήματα στο βωμό του κεφαλαίου. Ενώ παράλληλα, ρίχνει τα βάρη για την πρόληψη των ατυχημάτων ουσιαστικά στις πλάτες των εργαζομένων.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέθεσε τη θέση του Κόμματος, αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Η κύρια λογική που διαπνέει την "προσπάθεια πρόληψης των τραυματισμών" δεν είναι αυτή της βελτίωσης του επιπέδου υγείας των πολιτών αλλά αυτή της επένδυσης σε ανταποδοτικούς τομείς. Προτάσσονται έτσι λογικές κόστους - οφέλους, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την υγεία. Παρά το γεγονός ότι πρέπει να δοθεί κατά τη γνώμη μας προτεραιότητα στην πρόληψη, δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε την ουσιαστική διαφωνία μας που σχετίζεται με τα κίνητρα και τη λογική ελεύθερης αγοράς που διαπνέει την υποτιθέμενη προσπάθεια πρόληψης των τραυματισμών.

Παράλληλα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε μια τέτοια προσπάθεια "πρόληψης των τραυματισμών" αθροίζονται ανόμοια γεγονότα. Στο όνομα του ότι είναι όλοι τραυματισμοί, αθροίζονται μαζί, με κύριο στόχο να αντιμετωπιστούν από κοινού στην κατεύθυνση της "προαγωγής ασφαλούς συμπεριφοράς από το άτομο", δηλαδή στην κατεύθυνση της ατομικής ευθύνης. Με αυτή την έννοια ένας τραυματισμός αντιμετωπίζεται (και στην αναζήτηση της αιτιότητας και στον σχεδιασμό στρατηγικής πρόληψης) με τον ίδιο τρόπο, άσχετα αν είναι αποτέλεσμα εργατικού ατυχήματος, βιαιοπραγίας ή ατυχήματος κατά την άθληση. Μία τέτοια λογική είναι αντιεπιστημονική μιας και αποκρύπτει τις πραγματικές αιτίες των ατυχημάτων και αποπροσανατολίζει τη στρατηγική πρόληψης και αντιμετώπισής τους».

Αντεργατικές στοχεύσεις

Απαριθμώντας τις στοχεύσεις της συγκεκριμένης πολιτικής για τα εργατικά «ατυχήματα», η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι επί της ουσίας επιδιώκονται τα εξής:

  • Με την υπογράμμιση της ατομικής ευθύνης ως την κύρια αιτία των «τραυματισμών», να συγκαλυφτεί η εργοδοτική ευθύνη για την περίπτωση των εργατικών ατυχημάτων.
  • Με την υπογράμμιση της σπουδαιότητας της προαγωγής «ασφαλών συμπεριφορών», επιδιώκεται η αποσιώπηση της αναγκαιότητας προσανατολισμού κάθε στρατηγικής πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων, αλλά και των οδικών και αυτών που προκύπτουν κατά την άθληση, στην κατεύθυνση της λήψης συλλογικών μέτρων για την προστασία της ασφάλειας στον χώρο εργασίας, στους οδικούς άξονες και στους χώρους άθλησης.
  • Την εργοδοτική υποχρέωση και το σχετικό κόστος για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων να το χρεωθεί με έμμεσο ή άμεσο τρόπο ο ίδιος ο εργαζόμενος.
  • Με την αθροιστική καταγραφή των τραυματισμών συνολικά να μειωθεί το βάρος των εργατικών ατυχημάτων.
Συνένοχο στο έγκλημα το κράτος

Η Δ. Μανωλάκου επισήμανε ότι «τελικός στόχος όλων αυτών των μεθοδεύσεων είναι με το άλλοθι της προσπάθειας μείωσης των τραυματισμών και βελτίωσης του επιπέδου υγείας των πολιτών γενικά, να προωθηθεί η περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας και η περαιτέρω συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης. Λειτουργώντας στη λογική εξυπηρέτησης της ελεύθερης οικονομίας, το κράτος, δεν ασκεί ουσιαστικούς ελέγχους, αλλά αποδέχεται εγκληματικές ελλείψεις και ατέλειες σε έργα που παραλαμβάνει από επιχειρηματίες και που τελικά αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων».

«Με αυτή την έννοια η πρόληψη των ατυχημάτων επιβάλλεται να γίνεται με συστηματικό τρόπο από το κράτος, εξειδικεύοντας στις πραγματικές αιτίες των ατυχημάτων και οι φορείς καταγραφής και έρευνας των ατυχημάτων πρέπει να είναι κρατικοί και όχι ΜΚΟ ή άλλοι αυτόνομοι φορείς. Η ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου από τη μία και η δημιουργία κρατικού σώματος Ιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας από την άλλη, σε συνδυασμό με τον ουσιαστικό κρατικό έλεγχο που πρέπει να είναι προσανατολισμένος στην ανάδειξη της εργοδοτικής ευθύνης, παρέχουν τη δυνατότητα συστηματικής αντιμετώπισης των εργατικών ατυχημάτων και του επαγγελματικού κινδύνου γενικότερα» κατέληξε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «ΧΑΜΠΙΤΑΤ».
Στο δρόμο οι 100 εργαζόμενοι

Στο δρόμο πέταξε 100 περίπου εργαζόμενους η «Γαλλική Εισαγωγική Οικιακού Εξοπλισμού ΑΕ», οι οποίοι εργάζονταν στη γνωστή αλυσίδα καταστημάτων οικιακού εξοπλισμού «Habitat» («Χάμπιτατ»). Η επιχείρηση είχε εν λειτουργία τέσσερα καταστήματα στο Χαλάνδρι, στον Αλιμο, στο κέντρο Αθήνας και στην Κύπρο, ενώ τον περασμένο χρόνο είχε κλείσει το κατάστημα στην Πάτρα. Την περασμένη Δευτέρα το πρωί, ο διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζαράνης κάλεσε το προσωπικό από όλα τα μαγαζιά στο κατάστημα του Χαλανδρίου και τους ανακοίνωσε το κλείσιμο της επιχείρησης, καθώς και ότι οδηγείται σε πτώχευση λόγω χρεών. Στους εργαζόμενους εξοφλήθηκε το δώρο των Χριστουγέννων και τα οφειλόμενα του Δεκέμβρη. Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το θέμα των αποζημιώσεων, καθώς μόλις την περασμένη Τετάρτη η επιχείρηση κάλεσε τους εργαζόμενους στον δικηγόρο της, όπου και τους δόθηκε μόλις το 1/3 της αποζημίωσης, χωρίς να ανακοινωθεί πότε θα πάρουν και τα υπόλοιπα χρήματα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΛΑΝΕΤ: Σε συσπείρωση και αγώνα με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής με αφορμή τις απολύσεις που έχουν σημειωθεί στις εταιρείες «Λανέτ» (Lanet) - «Τελεπάσπορτ» (Telepassport) κατά τη διαδικασία της συγχώνευσής τους ενώ τώρα προωθείται και η «εθελούσια» απόλυση.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Την υποταγή της ακόμα μεγαλύτερης προσαρμογής της Δημόσιας Διοίκησης στις ανάγκες του κεφαλαίου, συνιστά ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως κατήγγειλε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου. Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές. «Η λογική της ανταγωνιστικότητας επιβάλλει στη δημόσια διοίκηση να διευκολύνει την ανταγωνιστικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «το νομοσχέδιο αποτελεί μοχλό για την επιτυχία του συνόλου των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση». Στην ίδια λογική - επισήμανε - οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται «σαν παθητικό γρανάζι».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σε απόλυση του 50χρονου ηλεκτροσυγκολλητή Ιωσήφ Κίτσιου, πατέρα τριών παιδιών, προχώρησε η επιχείρηση σκυροδέματος «ΑΛΕΞΙΟΥ ΛΕΦΑ» στα Γιάννενα παραμονή της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, επειδή διεκδίκησε το αυτονόητο: να πληρώνεται με βάση τη συλλογική σύμβαση βιοτεχνίας μετάλλου, την καταβολή των υπερωριών και των Σαββάτων. Το Σωματείο Μετάλλου καταγγέλλει την επιχείρηση και ζητά ανάκληση της απόλυσης.

ΕΒΕ: Αύξηση κατά 4% στις ασφαλιστικές τους εισφορές θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που προέρχονται από τα ταμεία των βιοτεχνών (ΤΕΒΕ), εμπόρων (ΤΑΕ) και αυτοκινιστών (ΤΣΑ). Αυτό προβλέπεται σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για επεξεργασία. Η αύξηση θα είναι αναδρομική και θα ισχύει 1.1.2006.

ΡΟΔΟΠΗ: Δύο αλλοδαποί αλιεργάτες τραυματίστηκαν προχτές το βράδυ από έκρηξη που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια περισυλλογής δικτύων από τη θάλασσα, σε μηχανότρατα που έπλεε πέντε ναυτικά μίλια από το ακρωτήρι Κουρουσμίλου Ροδόπης. Η έκρηξη σημειώθηκε στο κατάστρωμα της μηχανότρατας από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Οικοδόμος ο 120ός νεκρός...

Αλλος ένας εργάτης προστέθηκε στη λίστα των θυμάτων από τα εγκλήματα της εργοδοσίας. Ο 41χρονος οικοδόμος Δημήτρης Μοτσιόπουλος σκοτώθηκε, χτες το πρωί, την ώρα της δουλιάς, πέφτοντας από τον 5ο όροφο οικοδομής που βρισκόταν στο στάδιο ανέγερσης του σκελετού (μπετά), στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Οπως διαπιστώθηκε δεν υπήρχε κανένα μέτρο προστασίας. Οι εργολάβοι της οικοδομής «Τεχνική Κατασκευαστική Χ. Τοκατλίδης και Ε. Πωγωνίδης» και οι υπεύθυνοι του έργου αναζητούνταν μέχρι αργά χτες το βράδυ. Ο αριθμός των εργατών που δε γύρισαν στο σπίτι από την αρχή του έτους μέχρι και χτες, έφτασε στους 120. Πέρσι στο σύνολο του έτους είχαν καταγραφεί 111 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ