ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Οχι στον αντικομμουνισμό στην Τσεχία

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία της ΚΝΕ στο προξενείο της Τσεχίας στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία της ΚΝΕ στο προξενείο της Τσεχίας στη Θεσσαλονίκη
«Οχι στην απαγόρευση της ΚΕΝ Τσεχίας» διατράνωσαν χτες νέοι και νέες στη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο της Κρήτης με πρωτοβουλία της ΚΝΕ, συμμετέχοντας στη διεθνή καμπάνια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ). Η καμπάνια γίνεται για να καταδικαστεί η απόφαση της τσέχικης κυβέρνησης να τεθεί εκτός νόμου η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας γιατί στο πρόγραμμά της καλεί σε πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, για το σοσιαλισμό και την κοινωνικοποίηση των Μέσων Παραγωγής.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν στα αντίστοιχα Προξενεία της Τσεχίας στις δύο πόλεις, όπου και τοιχοκολλήθηκαν τα ψηφίσματα αλληλεγγύης στην ΚΕΝ και καταδίκης του εντεινόμενου αντικομμουνισμού στη χώρα αυτή.

  • Την αντίθεσή του στην αντιδημοκρατική ενέργεια της τσέχικης κυβέρνησης εκφράζει με ομόφωνη απόφασή του ο Ε' Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Θεσσαλονίκης ζητώντας από την κυβέρνηση της Τσεχίας να άρει άμεσα την απόφαση απαγόρευσης της δράση της ΚΕΝ Τσεχίας.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΟΜΟΝΟΣΟΦ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ
Ενάντια στη «Διακήρυξη της Μπολόνια»

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, στη φιλοσοφική σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ, συνδιάσκεψη με θέμα: «Τα προβλήματα του ελέγχου ποιότητας της παιδείας». Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βλαντίμιρ Μιρόνοφ, κοσμήτορας της φιλοσοφικής σχολής, που δήλωσε πως είναι κατηγορηματικός αντίπαλος της Διακήρυξης της Μπολόνια, αφού, κατά τη γνώμη του, η βάση της ποιότητας της εκπαίδευσης είναι οι θεμελιώδεις γνώσεις και όχι οι απλές, εφαρμοσμένες δεξιότητες κι εμπειρίες, στη διαμόρφωση των οποίων καλεί η Μπολόνια.

Ο Βλ. Μιρόνοφ υπογράμμισε στην ομιλία του, με την ιδιότητα του αντιπρύτανη του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, πως τις απόψεις του συμμερίζεται όλη η ηγεσία του πανεπιστημίου και μάλιστα στα τελευταία χρόνια αυτές τις απόψεις τις έχει εκθέσει σε συναντήσεις με 15 πρυτάνεις πανεπιστημίων από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Σχεδόν όλοι τους στην ερώτηση πώς βλέπουν τη συμφωνία της Μπολόνια, απαντούν αρνητικά, όμως παραδέχονται πως αναγκάζονται να την εφαρμόσουν υπό την πίεση των κυβερνήσεων των χωρών τους. Ως καθήκον τους βλέπουν μόνο τον περιορισμό στο ελάχιστο της ζημιάς που προκαλείται από την αναδιάρθρωση, σημείωσε ο Ρώσος πανεπιστημιακός.

Σύμφωνα με τον Βλ. Μιρόνοφ, μία από τις βάσεις της ποιότητας της εκπαίδευσης είναι η δωρεάν παροχή της, κάτι που σήμερα ανατρέπεται. Μάλιστα, η εισαγωγή της «αξιολόγησης», που προβλέπει η Διακήρυξη της Μπολόνια, θα οδηγήσει, κατά τον Μιρόνοφ, στην εμφάνιση γραφειοκρατικών δομών, στην αύξηση των πλαστών ντοκουμέντων και εικονικών πιστοποιήσεων, προκαλώντας ζημιά στην εκπαίδευση. Αν είχαμε και παλιότερα μια τέτοια «αξιολόγηση», υπογράμμισε ο ομιλητής, δε θα είχαμε καταφέρει ποτέ να έχουμε τις πασίγνωστες μαθηματικές σχολές της Μόσχας και του Λένινγκραντ, αφού οποιαδήποτε δημιουργικότητα θα θεωρούνταν παραβίαση των «στάνταρ» της «αξιολόγησης».

Ο αντιπρύτανης του Λομονόσοφ δεν άφησε στο απυρόβλητο και τη λεγόμενη κινητικότητα των φοιτητών, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι με βάση την Μπολόνια σε «κύριο δικαστή του περιεχομένου της εκπαίδευσης αναγορεύεται ο εργοδότης. Από πού, όμως, ως πού χρειάζεται στον εργοδότη η επιστήμη;», αναρωτήθηκε ο Βλ. Μιρόνοφ και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ειδικότητες που είναι ιδιαίτερα αναγκαίες στην κοινωνία, στη χώρα, στον πολιτισμό και που δε χρειάζονται καθόλου στους εργοδότες».


Ι. Π.


ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Η Ρωσία αντίθετη στη «γρήγορη λύση»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Απαράδεκτο εκβιασμό» χαρακτήρισε χτες ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, τις «προειδοποιήσεις» Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων πως θα σημειωθούν μαζικές διαμαρτυρίες και αναταραχές σε περίπτωση που καθυστερήσει ο καθορισμός του καθεστώτος της περιοχής.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, ο Ρώσος πρέσβης μίλησε για προσπάθεια ακραίων δυνάμεων να «υποκινήσουν πράξεις βίας» και να εκβιάσουν καταστάσεις που θα επιφέρουν την «ανεξαρτησία» της σερβικής επαρχίας... Σημείωσε έτσι ότι «οιεσδήποτε ταραχές ή αποσταθεροποίηση της κατάστασης» στο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προχωρήσει σε σοβαρή και γενικότερη επανεξέταση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο...

Η τοποθέτηση του Ρώσου πρέσβη ήταν και η μόνη που εξέφραζε σοβαρές επιφυλάξεις - αν όχι αντιδράσεις... - απέναντι στις πιέσεις για επιβολή ανεξαρτησίας στο Κοσσυφοπέδιο. Οι άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο Γερμανός διοικητής της UNMIK (αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο) Γιοακίμ Ρίκερ, που παρουσίασε σχεδόν «ρόδινη» την κατάσταση στο προτεκτοράτο, προέβλεπαν ότι η όποια καθυστέρηση στις αποφάσεις για το τελικό καθεστώς του προτεκτοράτου «θα επιβαρύνει την κατάσταση και θα γίνει παιχνίδι στα χέρια εξτρεμιστών όλων των πλευρών».

Το ίδιο 24ωρο στην Πρίστινα οι Κοσσοβάροι Αλβανοί προχωρούσαν στη συγκρότηση ομάδων εργασίας για την εκπόνηση σχεδίου Συντάγματος και τη διοργάνωση εκλογών, με το σκεπτικό πως ο καθορισμός του καθεστώτος της περιοχής είναι ζήτημα «λίγων μηνών»... Μάλιστα, ο Σκεντέρ Χισένι, εκπρόσωπος της διαπραγματευτικής ομάδας των Κοσσοβάρων Αλβανών που συμμετείχε στις συνομιλίες με τους Σέρβους στη Βιέννη, είπε ότι το Σύνταγμα θα αναφέρεται στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, επικαλούμενος τις προτάσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισαάρι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ