ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ
Απαιτούν κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Το θέμα τέθηκε με σαφήνεια από την ηγεσία του ΣΕΛΠΕ στον υπουργό Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια «δείπνου εργασίας» που παρέθεσε χτες ο Σύνδεσμος στον Δ. Σιούφα

Την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αξιώνουν - χωρίς περιστροφές - οι μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων, κάνοντας λόγο για «λειτουργία των καταστημάτων καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου». Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), που εκπροσωπεί τα πολυκαταστήματα, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε χτες σχετικά με το δείπνο που παρέθεσε στον υπουργό Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα. Οπως αναφέρεται, μεταξύ των θεμάτων που έθεσαν οι επιχειρηματίες στον υπουργό ως «μείζονος σημασίας» για την «εύρυθμη λειτουργία της αγοράς» ήταν να παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Η απροκάλυπτη αξίωση των μεγαλοεργοδοτών του εμπορίου δεν είναι κεραυνός εν αιθρία που θα μπορούσε να αιφνιδιάσει κανέναν. Αντίθετα, είναι φυσικό επόμενο της πολιτικής που ακολουθήθηκε όλα τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με πιο πρόσφατο τον τελευταίο νόμο και τις προθέσεις που εκφράστηκαν ανοιχτά από κυβερνητικά στελέχη γύρω από αυτό το θέμα. Ούτε η συζήτηση που πρόθυμα άνοιξε η κυβέρνηση σχετικά με την υπόθεση του ωραρίου των καταστημάτων ήταν τυχαία, ούτε, πολύ περισσότερο, ο τελευταίος σχετικός νόμος που «διεύρυνε» το δρόμο που είχαν ανοίξει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, με τελευταίο «σταθμό» την πλήρη κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

Στην πραγματικότητα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, αξιοποιώντας τα βήματα που έχουν γίνει από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών με την αύξηση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, επαναφέρουν επιτακτικά την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, εκτιμώντας προφανώς ότι οι κυβερνώντες τους έχουν εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες γι' αυτούς προϋποθέσεις ώστε να μπορεί να γίνει αυτό με το μικρότερο δυνατό κόστος για τις επιχειρήσεις.

Ακόμα, στη διάρκεια της συνάντησής τους με τον Δ. Σιούφα οι εκπρόσωποι του ΣΕΛΠΕ αναφέρθηκαν:

  • Στο χρόνο έναρξης των εκπτώσεων και προσφορών
  • Στο νομοθετικό πλαίσιο της λειτουργίας των καταστημάτων στοκ και άουτλετ
  • Στο μέγεθος των καταστημάτων ανά περιοχή
  • Στη χρηματοδότηση των λιανεμπορικών επιχειρήσεων από το Δ΄ ΚΠΣ, κλπ.
ΑΓΟΡΑ
Πρόστιμο 200.000 ευρώ στην «Καρφούρ»

Πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ επέβαλε η Νομαρχία Πειραιά στην αλυσίδα «ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.», για σοβαρές αγορανομικές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν σε υποκατάστημά της επί της οδού Πέτρου Ράλλη 97 στον Ρέντη, μετά από πρόσφατο έλεγχο. Οι παραβάσεις αφορούσαν διαφορά τιμής προϊόντων από το ράφι στην ταμειακή μηχανή που έφταναν έως και τα 7 ευρώ, έλλειψη πινακίδων τιμών σε διάφορα προϊόντα και παράνομες προσφορές -- χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερωθεί η αρμόδια διεύθυνση της Νομαρχίας Πειραιά, όπως ορίζει ο νόμος - οι οποίες μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ανακριβείς ή παραπλανητικές και παραβάσεις για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

Παράλληλα, η Νομαρχία με αναφορά στον εισαγγελέα καταγγέλλει την ενέργεια της επιχείρησης να φωτογραφίσει τους ελεγκτές της Νομαρχίας. Ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα τον νόμο περί προσωπικών δεδομένων και που είχε ως στόχο να εκφοβίσει τα ελεγκτικά όργανα της Νομαρχίας και να υποβαθμίσει το έργο τους.

Επίσης, 224 κιλά φέτα ακατάλληλη για κατανάλωση, 10 αρνιά συνολικού βάρους 140 κιλών που δεν είχαν σήμανση και 30 κιλά κοκόρια Ιταλίας τα οποία δεν έφεραν ενδείξεις, εντοπίστηκαν χτες και κατασχέθηκαν στο «ΜΑΚRΟ Cash & Carry» επί της οδού Κηφισού 98 στον Ρέντη και επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

Κατασχέθηκαν επίσης 19 κιλά νωπού κοτόπουλου και 7 κιλά σουβλάκια κοτόπουλου, λόγω έλλειψης ενδείξεων, στο κατάστημα της εταιρείας ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΕΠΕ, Μπουμπουλίνας 42, στον Κορυδαλλό, 20 κιλά μοσχαρίσιο κρέας, λόγω αλλοίωσης οργανοληπτικών χαρακτήρων, στο κατάστημα του ΤΟΥΝΤΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ, Αν. Θεοχάρη 14, 87,2 κιλά διάφορα τρόφιμα ζωικής προέλευσης λόγω έλλειψης σημάνσεων και 25 κιλά βακαλάος Νορβηγίας λόγω αλλοίωσης οργανοληπτικών χαρακτήρων, στο κατάστημα του ΤΣΙΤΣΙΓΚΡΩΝΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Ποταμού και Κρόνου 22 στον Κορυδαλλό και 19 κιλά νωπού κοτόπουλου και 7 κιλά σουβλάκια κοτόπουλου, λόγω έλλειψης ενδείξεων, στο κατάστημα της εταιρείας ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΕΠΕ, Μπουμπουλίνας 42 στον Κορυδαλλό.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Διαγκωνισμοί για την «Κύπρου»

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια και οι διαγκωνισμοί μερίδων του τραπεζικού κεφαλαίου που φέρονται να ενδιαφέρονται για την «Τράπεζα Κύπρου». Ηδη σχετικό ενδιαφέρον δείχνει η «Τράπεζα Πειραιώς», η οποία με διαδοχικές αγορές μετοχών στα χρηματιστήρια Ελλάδας και Κύπρου, έχει βάλει πόδι στην κυπριακή τράπεζα, ελέγχοντας περίπου το 9% και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος. Στο διαγκωνισμό μπαίνει και ο Ομιλος της «Μάρφιν», που βρίσκεται σε φάση συγχώνευσης με τις τράπεζες «Λαϊκή Κύπρου» και «Εγνατία».

Οι εν λόγω τραπεζίτες υποστηρίζουν πως η «Πειραιώς» δε θα είναι η μόνη ενδιαφερόμενη για την «Τράπεζα Κύπρου», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν και οι ίδιοι στο παιχνίδι. Σε κάθε περίπτωση σε αυτήν τη φάση δεν μπορεί να ελεγχθεί η ειλικρίνεια των τραπεζιτών και οι πραγματικές βλέψεις τους. Από την πλευρά της, η διοίκηση της φερόμενης για εξαγορά κυπριακής τράπεζας δηλώνει πως θα περιμένει την επίσημη πρόταση της «Πειραιώς» που αναμένεται να πέσει στο τραπέζι τις επόμενες μέρες.

ΣΕΡΡΕΣ
Σέρνουν στα δικαστήρια 200 αγρότες

Περίπου 200 βαμβακοπαραγωγοί θα καθίσουν σήμερα στο εδώλιο του Πρωτοδικείου Σερρών κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις το Γενάρη του 2005. Οι παραγωγοί είχαν παρατάξει τότε τα τρακτέρ τους στο δρόμο προς Προμαχώνα, διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές και τον τρόπο που δίνονταν οι επιδοτήσεις.

Η δίκη των αγροτών - οι περισσότεροι είναι από τα χωριά της ΝιγρίταΣ - έχει αναβληθεί μέχρι τώρα δύο φορές. Σημειώνεται ότι ανάμεσ’ τους βρίσκονται και βαμβακοπαραγωγοί που έχουν δικαστεί ήδη από τα «αγροτοδικεία» με αναστολή.

Ανακαλούνται «SUZUKI IGNIS»

Η εταιρεία «SUZUKI» ανακοίνωση ότι ανακαλεί για έλεγχο του αερόσακου οδηγού, τα αυτοκίνητα μοντέλα IGNIS 1.3 και 1.5 για έλεγχο του αερόσακου οδηγού. Η ανάκληση αφορά συγκεκριμένους αριθμούς πλαισίου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210.9988.168.

Ωράριο καταστημάτων

Το ωράριο για την περίοδο των γιορτών και μέχρι και τις 31 Δεκέμβρη, που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας στους καταστηματάρχες, έχει ως εξής:

  • Δευτέρα ως Παρασκευή: 9 π.μ. - 9 μ.μ.
  • Σάββατα: 9 π.μ. - 6 μ.μ.
  • Κυριακή 24 Δεκέμβρη: 10 π.μ. - 6 μ.μ.
  • Δευτέρα & Τρίτη 25 - 26 Δεκέμβρη κλειστά
  • Κυριακή 31 Δεκέμβρη: 10 π.μ. - 5 μ.μ.
  • Την Τρίτη 2 Γενάρη 2007 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω της εργασίας της Κυριακής 24/12, ενώ θα δοθεί μία μέρα αργία στους εμποροϋπαλλήλους ως «αναπληρωματική ανάπαυση» για την εργασία της Κυριακής 31/12.

Το ίδιο ωράριο ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα του Πειραιά, με τη διαφορά ότι το πρωί ξεκινάει μια ώρα νωρίτερα.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ζητούν ν' ανακληθεί το χαράτσι της ΔΕΗ

Αποχώρησαν χτες οι αγρότες της Χαλκιδικής που είχαν παρατάξει από το πρωί της Τετάρτης, τα τρακτέρ σε παράδρομο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανιών (οδηγεί στο εμπορικό κέντρο COSMOS) ζητώντας να ρυθμιστεί το συντομότερο δυνατό το νομοθετικό πλαίσιο για την τακτοποίηση των λογαριασμών τους στη ΔΕΗ. Σημειώνεται, πως η ΔΕΗ ζητά από τους αγρότες να τακτοποιήσουν ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ρεύματος με χρέωση οικιακού τιμολογίου για την περίοδο 1999 - 2003, τους οποίους είχαν ήδη εξοφλήσει με μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο. Οπως τόνιζαν, τα πρόστιμα που έχει επιβάλει η ΔΕΗ για «υπερκατανάλωση ρεύματος» είναι εξωπραγματικά και σε μερικές περιπτώσεις φθάνουν και τις 47.000 ευρώ, καθώς οι χρεώσεις έγιναν όχι με το αγροτικό αλλά με το οικιακό τιμολόγιο. Πριν αποχωρήσουν, αντιπροσωπεία αγροτών με τον βουλευτή του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκη, συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΥΜΑΘ Λουκά Ανανίκα, όπου του εξέθεσαν τα αιτήματά τους.

Η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της παραδέχεται ότι χρέωσε 200 περίπου αγροτικά νοικοκυριά της Χαλκιδικής με οικιακό τιμολόγιο, γιατί διαπίστωσε υπερκατανάλωση και δηλώνει ότι από τις 14 Δεκέμβρη ξεκίνησε η διακοπή της προμήθειας ρεύματος των υδροληψιών σε όσους αγρότες συνεχίζουν να μην πληρώνουν το «χαράτσι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ