ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συντονισμός φορέων ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16

Σε σύσκεψη καλεί σήμερα η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς, ενώσεις και συλλόγους γονέων, καθώς και συλλόγους δασκάλων και καθηγητών, συλλόγους μαθητών και φοιτητικούς συλλόγους, για συντονισμό της πάλης τους ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 μ.μ., στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48 και Μάρνη, 2ος όροφος). Ηδη έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στη σύσκεψη οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Νομικής, Φυσικού, Μαθηματικού, ΤΕΦΑΑ, Γεωπονικής και Μεταλλειολόγων Πολυτεχνείου. Επίσης, αναμένεται να συμμετάσχουν πολλά εργατικά σωματεία.

Οι γονείς εξηγούν ότι με την αναθεώρηση «εξανεμίζονται και οι ελάχιστες εγγυήσεις που υπήρχαν για το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στη γνώση όλα τα παιδιά», και τονίζουν: «Το κόστος της Παιδείας θα το πληρώνει ο λαός. Η εκπαίδευση και η επιστήμη συνολικότερα θα χάσουν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα». Γι' αυτό και αντιδρούν στην αναθεώρηση και λένε «όχι» στην «αποκέντρωση» - ιδιωτικοποίηση, απαιτώντας: «Εξω οι επιχειρήσεις από την εκπαίδευση».

Αντίστοιχη σύσκεψη φορέων πραγματοποιείται και στη Θεσσαλονίκη. Με στόχο το συντονισμό της δράσης τους, συνδικαλιστές κι εκπρόσωποι φορέων από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης καλούν την Τρίτη 19 του Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σε ετοιμότητα φοιτητές και μαθητές

Αποφασισμένοι να αντισταθούν σθεναρά στην επιχείρηση αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος είναι φοιτητές και μαθητές. Οι φοιτητές προσανατολίζονται σε μαζικά παλλαϊκά συλλαλητήρια με κλειστές σχολές σε κάθε πόλη στις 10 του Γενάρη, μέρα έναρξης της συζήτησης του άρθρου 16 στη Βουλή.

Μέχρι τότε όμως σχεδιάζουν ακόμα:

-- Στις 19 του Δεκέμβρη, περικύκλωση της Βουλής και των νομαρχιών σε όλη την Ελλάδα.

-- Στις 20 του Δεκέμβρη, παλλαϊκά - παμφοιτητικά συλλαλητήρια σε κάθε πόλη (στην Αθήνα η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια).

-- Στις 8 και 9 του Γενάρη σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων για να παρθούν αποφάσεις καταδίκης και οργάνωσης της πάλης. Παράλληλα, κλιμακώνεται η πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα σε κάθε πόλη με συλλαλητήρια, κλείσιμο δρόμων, αποκλεισμούς της Βουλής, των νομαρχιών και καταλήψεις.

Αντίστοιχα, οι μαθητές προσανατολίζονται σε Γενικές Συνελεύσεις στις 9 του Γενάρη προκειμένου να αποφασίσουν για νέες καταλήψεις και μαζικό συλλαλητήριο στις 10 του Γενάρη. Μέχρι τότε σχεδιάζουν: Στις 22 του Δεκέμβρη, αγωνιστικά κάλαντα στο Μέγαρο Μαξίμου και στις 23 του Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ., προβολή της ταινίας «Μάθε παιδί μου γράμματα» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πανελλαδικός ξεσηκωμός

«Για άλλη μια φορά θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει! Πανελλαδικός ξεσηκωμός» είναι το μήνυμα της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας προς την «Ιερή Συμμαχία» της ιδιωτικοποίησης (ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και την πρόθεσή της να βάλει ταφόπλακα στη δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, «να μας πιάσει στον ύπνο», ανακοινώνοντας την ημερομηνία έναρξης της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, στις 10 Γενάρη.

Να μην ξεκινήσει - να σταματήσει κάθε συζήτηση, απαιτεί η Πανσπουδαστική ΚΣ και υπογραμμίζει ότι «δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια περίοδο προωθούνται η κατάθεση του νόμου πλαισίου της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης των σπουδών και ένας ακόμα προϋπολογισμός λιτότητας και εξαθλίωσης της Παιδείας, που αποτελεί ωμό εκβιασμό των ΑΕΙ - ΤΕΙ για να ιδιωτικοποιηθούν και να υποβαθμιστούν μια ώρα νωρίτερα».

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τη διαδικασία της Μπολόνια, τη στρατηγική της Λισαβόνας, φέρνουν αυτά τα μέτρα για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου για την αύξηση της κερδοφορίας του. Στόχος τους είναι η ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ, η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η ένταση της επιχειρηματικής λειτουργίας, η όξυνση των ταξικών φραγμών, η μετατροπή του πτυχίου σε πιστοποιητικό που υποχρεώνει το φοιτητή σε ένα διά βίου κυνήγι δεξιοτήτων, με βασικό στόχο τη διαμόρφωση ενός φτηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού», καταλήγει η ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής.

Α' ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρώτη δύναμη η ΕΣΑΚ ΔΕΕ

Σε πρώτη δύναμη με διαφορά αναδείχτηκε η ΕΣΑΚ ΔΕΕ στην Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, με ποσοστό 41,28% και 4 από τις 9 έδρες. Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 12 Δεκέμβρη, ενώ την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αρχαιρεσίες και στις άλλες τέσσερις ΕΛΜΕ της πόλης. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα προηγούμενα αποτελέσματα, του 2005):

Ψήφισαν 855 (860), έγκυρα 831 (827), άκυρα - λευκά 24 (33). Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ πήρε 343 ψήφους (317), ποσοστό 41,28% (38,33%) και 4 έδρες (3 έδρες). Η ΔΑΚΕ 219 ψήφους (225), ποσοστό 26,35% (27,21%) και 3 έδρες (3 έδρες). Η ΠΑΣΚΕ 124 ψήφους (120), ποσοστό 14,92% (14,51%) και 1 έδρα (1 έδρα). Η «Αντεπίθεση» 19 ψήφους (25), ποσοστό 2,29% (3,02%) και καμία έδρα (0 έδρες).

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ θεωρεί θετικό το αποτέλεσμα με σημαντική αύξηση των ταξικών δυνάμεων καθώς έσπασε το φράγμα των 330 ψήφων, που ήταν στόχος της παράταξης από τις εκλογές του 2004. Εκτιμά, επίσης, ότι η αύξηση των δυνάμεών της επιφορτίζει την παράταξη με νέα αυξημένα καθήκοντα κι ευθύνες.

ΑΧΤΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η συνεστίαση

Η Αχτίδα Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση σήμερα Παρασκευή, στις 10 το βράδυ, στο κέντρο «Κοκκινιώτισσα», όπου τραγουδάει η Ρένα Κουμιώτη, προς τιμήν των 88 χρόνων του ΚΚΕ και της Οικονομικής Εξόρμησης. Είσοδος 25 ευρώ.

Εκδηλώσεις για την Παιδεία

-- Εκδήλωση με θέμα την αναθεώρηση του άρθρου 16 διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., σε αίθουσα του Τμήματος Φυσικής της ΣΘΕ του ΑΠΘ.

--Την Τρίτη 19 Δεκέμβρη, στο Μενίδι, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών διοργανώνει εκδήλωση ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά και για τα νέα σχολικά βιβλία και το ρόλο τους στη διαμόρφωση των μαθητών. Η εκδήλωση γίνεται στις 6.30 το απόγευμα, στο παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Δεκελείας 42). Θα μιλήσουν ο Γιώργος Ηρακλέους, φιλόλογος μέλος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ και η Κυριακή Καμαρινού, διδάκτωρ Παιδαγωγικής.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Τραμπουκισμοί από ΔΑΠ και ΠΑΣΠ

Τραμπούκικη επίθεση με αλυσίδες, σίδερα και κάδους όπου είχαν βάλει φωτιά, επιχείρησαν στελέχη της ΠΑΣΠ (συνεπικουρούμενα από στελέχη της ΔΑΠ) απέναντι σε μέλη της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. και φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, την περασμένη Τρίτη. Οι φοιτητές μαζί και τα μέλη της ΠΚΣ έκαναν διήμερη κατάληψη ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και στο νόμο-πλαίσιο, υλοποιώντας απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης.

Η ΠΚΣ καταγγέλλει ότι αυτό που ενόχλησε την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ ήταν το αγωνιστικό περιεχόμενο της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης και προσθέτει πως είναι σαφής η πρόθεση τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ καθώς και των παρατάξεών τους στα πανεπιστήμια, να ιδιωτικοποιήσουν την Παιδεία, να τα υποτάξουν όλα στις ανάγκες των εταιρειών. Η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές μαζί με τους εργαζόμενους να αποκρούσουν την αντιλαϊκή επίθεση, να παλέψουν για ένα πανεπιστήμιο προς όφελος των αναγκών του λαού, για ενιαία δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ