ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Επιταχύνονται οι ανατροπές, ενισχύεται η καταστολή

Νέα μέτρα για τη θωράκιση του ευρωοικοδομήματος των πολυεθνικών και την καθυπόταξη των λαών αποφάσισαν οι «25», ενώ επιταχύνονται οι ανατροπές σε εργασιακές σχέσεις και Ασφαλιστικό

Ποιος θα κάτσει σ' αυτή τη θέση;

Associated Press

Ποιος θα κάτσει σ' αυτή τη θέση;
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΚΑΛΗ).--

Η διασφάλιση της συνέχισης των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό, η επέκταση σε νέες αγορές και η ταυτόχρονη αυταρχική θωράκιση του ευρωοικοδομήματος, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ το επόμενο διάστημα.

Οι 25 ηγέτες επιβεβαίωσαν στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση τη βούλησή τους να προχωρήσουν με αμείωτους ρυθμούς στην υλοποίηση των παραπάνω πολιτικών, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες αποφάσεις.

Πρώτο θέμα στην «ατζέντα» ήταν το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, κυρίως όσον αφορά στην ικανότητά της να «ενσωματώσει» νέα μέλη μετά και την επίσημη υποδοχή χτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας που ανέβασαν σε 27 τον αριθμό των κρατών - μελών της ΕΕ.

Στην πραγματικότητα το ζήτημα που μπαίνει ξανά είναι η ένταξη ή όχι της Τουρκίας, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και συμφέροντα μεταξύ των ισχυρών κρατών - μελών, κυρίως όσον αφορά στην τελική σχέση, αν δηλαδή θα ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ ή θα υπάρξει μια ειδική σχέση.

Ο «διχασμός» αυτός εκφράστηκε χτες στη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ (των ευρωδεξιών), με τον Γερμανό Εντ. Στόιμπεργκ και τον Γάλλο Ν. Σαρκοζί να τάσσονται υπέρ της ειδικής σχέσης.

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε τη γνωστή θέση για «πλήρη συμμόρφωση και πλήρη ένταξη». Αυτό επισήμανε και στη δήλωσή του αργότερα, καλωσορίζοντας τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία: «Η τήρηση και η εκπλήρωση όλων των κριτηρίων και προαπαιτουμένων τελικά επιβραβεύεται», τόνισε, στέλνοντας μήνυμα στην Αγκυρα. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα της Τουρκίας παραμένει ανοιχτό και θα κριθεί τα επόμενα χρόνια με βάση τα στρατηγικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κρατών της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Αυτό που άμεσα όμως ενδιαφέρει τις κυβερνήσεις των 25 κρατών - μελών είναι η παραπέρα ισχυροποίηση των μηχανισμών καταστολής ώστε να κρατούνται καθυποταγμένοι οι λαοί.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου οι «25» στη σύνοδό τους αποφάσισαν να κάνουν βήματα σε δυο κατευθύνσεις:

-- Να ενισχύσουν τους μηχανισμούς παρακολούθησης, ελέγχου και καταστολής στο πλαίσιο του Ενιαίου Χώρου Ασφάλειας και Δικαιοσύνης.

- Να δώσουν ισχυρή ώθηση στην προσπάθεια για νεκρανάσταση του «ευρωσυντάγματος».

Οσον αφορά στο πρώτο, βασική επιδίωξη είναι η αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων ώστε να καταργηθεί το «βέτο» και να επιταχυνθεί η υλοποίηση των μέτρων ενίσχυσης της αστυνομοκρατίας και της κατεδάφισης των δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων. «Στόχος είναι να ενισχυθεί η δέσμευση των κρατών - μελών για την αποτελεσματικότερη λήψη των αποφάσεων στη Δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις», ανέφερε νωρίτερα η φινλανδική προεδρία. Τα αποτελέσματα θα αποτυπωθούν στο κείμενο των συμπερασμάτων που θα εγκρίνουν σήμερα οι «25».

Συγκεκριμένα μέτρα αποφάσισαν οι «25» και σε βάρος των μεταναστών, ενισχύοντας τους μηχανισμούς καταστολής στα σύνορα της ΕΕ, αλλά και πέρα από αυτά, αναθέτοντας στις κυβερνήσεις χωρών εκτός ΕΕ, κυρίως στην Αφρική, τον έλεγχο και τη βίαιη αντιμετώπιση των μεταναστών.

Υπερακοντίζει ο Καραμανλής

Υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκών μηχανισμών «φρούρησης» των συνόρων και «αναχαίτισης» των μεταναστών τάχθηκε ο Κ. Καραμανλής παρεμβαίνοντας στη διάρκεια του δείπνου των 25 ηγετών.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέφερε την πρότασή του για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, πλειοδοτώντας στην ανάγκη «κοινής μεταναστευτικής πολιτικής και δράσης».

Επικαλέστηκε μάλιστα «το μεγάλος βάρος και τις υψηλές δαπάνες» που σηκώνει η χώρα μας αναφέροντας ότι τον τελευταίο χρόνο επαναπροωθήθηκαν πάνω από 82.000 μετανάστες.

Ομολόγησε δηλαδή ότι αντιμετώπισαν απάνθρωπα και βάρβαρα τόσες χιλιάδες ανθρώπους που έφτασαν στη χώρα μας κυνηγημένοι από τους πολέμους της «νέας τάξης» και την πείνα που παράγει ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός.

Σε ό,τι αφορά στη νεκρανάσταση του εκτρωματικού «ευρωσυντάγματος» το «στίγμα» το έδωσε χτες η Α. Μέρκελ, η οποία το επόμενο εξάμηνο, κατά το οποίο θα προεδρεύσει στην ΕΕ, έχει αναλάβει να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για την έγκριση και εφαρμογή του, κόντρα στο «όχι» των λαών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι θα ήταν «ιστορικό λάθος» αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατέληγαν σε συμφωνία που θα διατηρούσε την «ουσία» του «ευρωσυντάγματος» μέχρι τις ευρωεκλογές του 2009. H ίδια δεσμεύτηκε να εργαστεί για να παρουσιάσει έναν «οδικό χάρτη» για τα βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι τότε (2009) για την αναβίωση του «ευρωσυντάγματος». Καθοριστικό θα είναι το έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ την άνοιξη, όπου θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Την άνοιξη όμως θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και για την προώθηση της στρατηγικής της Λισαβόνας με σημαία τη διαβόητη «ευελφάλεια» (flexicurity), ώστε να γενικευθεί η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, να ενισχυθεί η μερική και ανασφάλιστη εργασία και να καθιερωθούν οι ατομικές συμβάσεις...

Συνάντηση Καραμανλή - Παπαδόπουλου

Ειδυλλιακή εικόνα μετέφεραν χτες συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφορικά με την ημίωρη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο, Τ. Παπαδόπουλο. Σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν οι παραπάνω πηγές η συνάντηση έγινε σε «εξαιρετικά καλό κλίμα», γεγονός που «επιβεβαιώνει την πάρα πολύ καλή σχέση συνεργασίας που υπάρχει».

Στη συνάντηση έγινε αποτίμηση του αρνητικού συμβιβασμού που έγινε στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ την περασμένη Δευτέρα και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι τα αποτελέσματα του Συμβουλίου ήταν «πολύ καλά»!

Στη βάση αυτή συζήτησαν και τις επόμενες κινήσεις για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ηδη, όμως, σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η ομάδα εργασίας που θα αποφασίσει για το άνοιγμα των 4 πρώτων κεφαλαίων των ενταξιακών διαβουλεύσεων, πράγμα που δείχνει ότι η φινλανδική προεδρία και το μπλοκ των «φίλων της Αγκυρας» δε χάνουν ούτε στιγμή.


Δούρειος Ιππος για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Παρέμβαση του Γ. Τούσσα στο Ευρωκοινοβούλιο, για το «χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Απροκάλυπτη και ωμή προσπάθεια της ΕΕ, να αναγορευτεί σε παγκόσμιο χωροφύλακα, να νομιμοποιεί τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της σε βάρος των λαών, στο όνομα της «δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», χαρακτήρισε το «χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ, για τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση Πρότασης Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία του.

Οπως επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «το "Χρηματοδοτικό Μέσο για την προαγωγή της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου παγκοσμίως" αποτελεί απροκάλυπτη ομολογία ώστε να θεσμοθετήσει, στο όνομα της "δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", το δικαίωμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ, σε βάρος των λαών σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Η Εκθεση της Επιτροπής κινείται σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση, τονίζοντας ότι θα χρησιμοποιείται "χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης της χώρας για την οποία προορίζεται", για να παρέχει άφθονο χρήμα στο μακρύ χέρι της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ, στις ποικιλώνυμες ΜΚΟ και μάλιστα ακόμη και στις μη "επίσημα καταχωρισμένες στη χώρα τους", δηλαδή σε παράνομες οργανώσεις. Προβλέπει τη "δημιουργία παραγωγικού δυναμικού για ...ανεξάρτητες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών", δηλαδή την εκπαίδευση μισθοφόρων του ιμπεριαλισμού! Στους στόχους του εντάσσεται και η ενίσχυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αλλά και εκτάκτων διεθνών ποινικών δικαστηρίων».

Τόνισε δε ότι «η ΕΕ αυτοανακηρύσσεται παγκόσμιος τοποτηρητής της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να τα χρησιμοποιεί σαν "δούρειο ίππο" για την υπονόμευση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας των κρατών που αντιτάσσονται στις επιλογές της, την ανατροπή κυβερνήσεων που δεν της είναι αρεστές».

Καταλήγοντας ο Γ. Τούσσας σημείωσε ότι «οι λαοί μπορούν και πρέπει να αντιταχτούν στην υπονομευτική δράση των ιμπεριαλιστών, να συσπειρωθούν γύρω απ' τα μαζικά λαϊκά κινήματά τους, να αντιπαλέψουν και να αποκαλύψουν το ρόλο των κατασκευασμένων ΜΚΟ που αναλαμβάνουν εργολαβικά και με αδρή αμοιβή να υλοποιήσουν και να διευρύνουν την ιμπεριαλιστική κυριαρχία»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ