ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προγραμματίζουν τη... δίκαιη καπιταλιστική κοινωνία!

Πρώτο δείγμα της «δίκαιης» ΠΑΣΟΚικής κοινωνίας η... πώληση της «Ολυμπιακής» και του ΟΣΕ!

Με ξεκάθαρο στόχο την κατάρτιση ενός «νέου» προγράμματος που διαμορφώνεται, με κεντρική επιδίωξη να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν τον καλύτερο διαχειριστή του συστήματος και θα περιέχει ρητές διαβεβαιώσεις προς την άρχουσα τάξη ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη θέση της κυβέρνησης θα εξασφαλίσει την πολυπόθητη «κοινωνική ειρήνη» για την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων», συνεδρίασε χτες η Επιτροπή Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.

Η αρμόδια Επιτροπή υπό την προεδρεία του Γ. Παπανδρέου και της υπεύθυνης προγράμματος Α. Διαμαντοπούλου συνήλθε χτες στη Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου να προετοιμάσει τα προγραμματικά κείμενα, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν στα τέλη Γενάρη ή στις αρχές Φλεβάρη, πριν δηλαδή τη διεξαγωγή του προγραμματικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, που έχει προγραμματιστεί για την Ανοιξη του 2007. Προτάσσοντας την «κοινωνική διαβούλευση», με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Γ. Παπανδρέου μοίρασε και χτες... υποσχέσεις και αόριστες «δεσμεύσεις» ισχυριζόμενος ότι το ΠΑΣΟΚ προχωράει στη «διαμόρφωση μιας δίκαιης κοινωνίας».

«Με τη δουλιά μας», υποστήριξε ο ίδιος, «το πρόγραμμά μας, το όραμά μας και τις δεσμεύσεις μας, θα εμπνεύσουμε και πάλι τον Ελληνα». Στα πλαίσια της δίκαιης κοινωνίας, ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε να μιλήσει για «κοινωνικό κράτος» και με νόημα ανέφερε: «Εμείς ξέρουμε να βάζουμε την Ελλάδα στην πρωτοπορία και να απελευθερώνουμε τις πιο δημιουργικές δυνάμεις που έχει η χώρα μας. Προστατεύουμε τον αδύναμο και προχωράμε στη διαμόρφωση μιας δίκαιης κοινωνίας».

Την ίδια στιγμή που με τις μέχρι τώρα προτάσεις του ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται πλήρως με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης στις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, στις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στις αυξήσεις ψίχουλα στους εργαζόμενους, ο Γ. Παπανδρέου βγήκε χτες να ισχυριστεί ότι το ΠΑΣΟΚ το «πρόγραμμά» του, το «όραμά» του και τις «δεσμεύσεις» του, θα «εμπνεύσει και πάλι τον Ελληνα και την Ελληνίδα και θα κατακτήσει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού».

Στο «σφυρί» Ολυμπιακή και ΟΣΕ

Δίνοντας το στίγμα του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και της «δίκαιης κοινωνίας» που οραματίζεται, ο Θ. Πάγκαλος με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του «ΑΛΦΑ» ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα τασσόταν υπέρ του ξεπουλήματος της Ολυμπιακής και του ΟΣΕ!

Ο Θ. Πάγκαλος, σε μια προσπάθεια δήθεν να διαφωνήσει με το ξεπούλημα του ΟΤΕ, με δηλώσεις του έστρωσε το χαλί στην κυβέρνηση για να προχωρήσει σε νέες... μεταρρυθμίσεις. Εγώ, δήλωσε, «δεν αποφεύγω το πολιτικό κόστος, ο ΟΣΕ έχει πρόβλημα μεταρρύθμισης, κοστίζει πολύ, έχει προβλήματα ανταγωνιστικότητας, όπως και η "Ολυμπιακή"». Μάλιστα ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το ΠΑΣΟΚ θα συζητούσε «ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο για τον ΟΣΕ ή την "Ολυμπιακή"», που θα έφερνε η κυβέρνηση δήλωσε: «Θα το συζητούσαμε πολύ σοβαρά»!

ΑΔΑΕ
Ζήτημα χρόνου οι επόμενες τηλεφωνικές υποκλοπές

Στο... έλεος των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται η Ελλάδα, όσον αφορά το απόρρητο των επικοινωνιών.

Αυτό προκύπτει από χτεσινή συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών (ΑΔΑΕ), με αφορμή την επιβολή προστίμου 76 εκατ. ευρώ στην εταιρεία «Vodafone» για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Οπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, «είναι θέμα χρόνου το πότε θα υπάρξει μια άλλη κακόβουλη πρόσβαση σε κάποια κρίσιμη υποδομή της χώρας, με άσχημα αποτελέσματα».

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ χαρακτήρισαν «σκάνδαλο εθνικής σημασίας» τις τηλεφωνικές υποκλοπές, τονίζοντας ότι η «Vodafone» φέρει ευθύνη, καθώς είναι υπεύθυνη για το δίκτυό της και αυτό παραβιάστηκε. Κατά την ΑΔΑΕ η ενεργοποίηση του παράνομου λογισμικού στο δίκτυο της «Vodafone», απαιτούσε εξειδικευμένες γνώσεις και δεν έγινε από απόσταση, αλλά μέσα από την εταιρεία με κωδικό («password»). Τα μέλη της ΑΔΑΕ θεωρούν ότι η περαιτέρω έρευνα των στοιχείων μπορεί να οδηγήσει στους φυσικούς αυτουργούς των υποκλοπών.

Τέλος, για την αντίδραση της «Vodafone», είπαν ότι έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι κρίνει σκόπιμο, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι τα επιβληθέντα πρόστιμα δεν πρόκειται να μειωθούν ούτε και μετά τη διαδικασία ελέγχου στην «Ericsson», στην οποία δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων οικονομικού χαρακτήρα.

Το παζάρι της ειρήνης

Λειτουργεί από τις 11 Δεκέμβρη το ΠΑΖΑΡΙ ΕΙΡΗΝΗΣ, που διοργανώνει και φέτος η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ). Μια μεγάλη ποικιλία όμορφων, ποιοτικών δώρων σε προσιτές τιμές είναι στη διάθεση των φίλων της ειρήνης. Στο φιλόξενο χώρο των γραφείων της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος), περιμένουν βιβλία, κεραμικά - έργα διαφόρων κεραμιστών, κοσμήματα, το αγαπητό σε όλους περιστέρι της ειρήνης, κεντήματα - διάφορα είδη δώρων. Το ΠΑΖΑΡΙ της ΕΙΡΗΝΗΣ θα διαρκέσει έως και τις 15 Γενάρη 2007, θα λειτουργεί 9 με 2 το πρωί και 6 με 8 το απόγευμα.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση προς τιμήν των 88 χρόνων του ΚΚΕ, σήμερα Σάββατο, στις 8 μ.μ., στο κατάστημα «ΔΕΛΤΑ». Θα μιλήσει ο Τάκης Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ τιμώντας τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ και τις οικογένειές τους, διοργανώνει σχετική εκδήλωση, σήμερα Σάββατο 16.12.06 και ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στη Λαμία.

- Συνεστίαση προς τιμήν των 88 χρόνων του ΚΚΕ διοργανώνει η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ σήμερα Σάββατο, στις 9 μ.μ., στο κέντρο «Τζάκι», στον Παλαιόπυργο. Θα μιλήσει ο Αχ. Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.

-- Η Εργατική Αχτίδα Αχαΐας του ΚΚΕ διοργανώνει αύριο Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης εκδήλωση - συζήτηση για τα αποτελέσματα των πρόσφατων Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών.

ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΚΕ
Εγραψαν φασιστικά συνθήματα

Στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής στην κεντρική πλατεία Μενιδίου χτύπησαν προχτές το βράδυ φασιστοειδή στοιχεία. Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα έγραψαν με μαύρη μπογιά στον τοίχο της εσόδου των γραφείων τη λέξη «προδότες» και ζωγράφισαν τον αγκυλωτό σταυρό. Δεν είναι τυχαίο ότι και σε άλλα σημεία της πλατείας έγραψαν διάφορα ακόμα συνθήματα όπως για την ξενοφοβία κ.ά. Θεωρούν προφανώς, όλα αυτά τα φασιστοειδή, ότι με τέτοιου είδους προβοκατόρικες κινήσεις θα μπορέσουν να τρομοκρατήσουν και να κάμψουν τους αγώνες των κομμουνιστών. Αγώνες και δράση που είναι συνεχείς και σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε όλη τη χώρα μέσα στο μαζικό, λαϊκό και εργατικό κίνημα. Τους τρομάζει προφανώς το γεγονός ότι οι κομμουνιστές είναι μπροστάρηδες σε κάθε είδους κινητοποιήσεις όπως για παράδειγμα για την Παιδεία, την Υγεία, αλλά και για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Οπως δήλωσαν και στον «Ρ» στελέχη της ΚΟ Αττικής τέτοια περιστατικά να είναι σίγουροι όλοι αυτοί, ότι δεν πρόκειται στο παραμικρό να τρομοκρατήσουν τους κομμουνιστές. Αντίθετα, με μεγαλύτερο πείσμα θα συνεχίσουν τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που δίνουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού.

Και άλλη δημοσκόπηση

Αυξημένη δυσαρέσκεια των πολιτών για την οικονομική κατάσταση σε ποσοστό 41,9% παρουσιάζει σε νέα δημοσκόπησή της η εταιρεία «Metron Analysis» τα στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν στην τηλεόραση του «ΜΕΓΚΑ». Σύμφωνα με τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έρευνας εμφανίζεται διαφορά 1,7% μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπέρ του κυβερνώντος κόμματος. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά που καταγράφονται είναι: ΝΔ 37,3%, ΠΑΣΟΚ 35,6%, ΚΚΕ 6,1%, ΛΑΟΣ 3,9% και ΣΥΝ 3,7%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 13,4%.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Ενίσχυση σε αβοήθητους αγωνιστές

Με τα 30 χρόνια από την ίδρυση της «Δημοκρατικής Μέριμνας», συμπίπτει φέτος η οικονομική της εξόρμηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Με ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Μέριμνα» απευθύνει εκ νέου κάλεσμα σε όλους να ανταποκριθούν όπως πάντα κάνουν και να συμπαρασταθούν στο έργο της, που δεν είναι άλλο από τη βοήθεια προς τους ανθρώπους που, ενώ έδωσαν τα πάντα για την πατρίδα τους και τη δημοκρατία, η πολιτεία, παρά τις υποσχέσεις της, τους έχει αφήσει αβοήθητους στα γηρατειά τους. Ενα έργο που δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την προσφορά και τη στήριξη όλων μας.

Οσοι επιθυμούν να συνδράμουν στο έργο της «Δημοκρατικής Μέριμνας», μπορούν να καταθέτουν τις προσφορές τους στα γραφεία της, Ακαδημίας 78 (τηλ. 210.3822.776) και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό με αριθμό 129592361-13.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ