ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16
Αυτή η φωτιά δε σβήνει...

Δυναμική κινητοποίηση φοιτητών - σπουδαστών και χτες έξω από τη Βουλή

Αυτή η φωτιά δε λέει να σβήσει. Οχι, «μέχρι να τους ακυρώσουμε τα σχέδια που βάζουν υποθήκη τη ζωή μας». Οχι, «αν δεν μπλοκάρουμε τα μέτρα τους». Ο συναγερμός παραμένει. Σε κάθε σχολή, κάθε ίδρυμα. Για κάθε φοιτητή και σπουδαστή, για κάθε εκπαιδευτικό, εργαζόμενο, μαθητή και γονιό. Και χτες οι δρόμοι της Αθήνας γέμισαν πάλι με φοιτητές και σπουδαστές που συγκεντρώθηκαν από νωρίς στα Προπύλαια, για να καταδικάσουν την πολιτική ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας και να διατρανώσουν την απόφασή τους: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω». Μαζί τους - με μικρή συμμετοχή - και αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών.

Λίγο αργότερα δεκάδες φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι βγαίνουν στην Πανεπιστημίου και το ένα πανό ξεδιπλώνεται μετά το άλλο: «Συνεχίζουμε τον αγώνα μαζί με το λαό. Για την Παιδεία των αναγκών μας». Και διαδηλώνουν ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16: «Δε διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε το μέλλον μας». Η πορεία ξεκινάει και τα συνθήματα πέφτουν βροχή «μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση, ειδίκευση για όλους μας δουλιά».

Δε σταματούν στιγμή να τα «ψέλνουν» με τα αγωνιστικά τους κάλαντα στην Ιερά Συμμαχία της ιδιωτικοποίησης (ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), μετατρέποντας μπρελόκ κλειδιών σε αυτοσχέδια τρίγωνα γιατί «αφού το θες, Χριστούγεννα θα κάνουμε μέσα στις σχολές». Η πορεία φτάνει έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, η χαφιεδοκάμερα καλύπτεται. Για άλλη μια φορά τα χέρια υψώνονται και τα συνθήματα «φουντώνουν». Το αίτημα γράφεται με κόκκινη μπογιά στον τοίχο: «Εξω ο ΣΕΒ απ' τις σχολές».

Η πορεία φτάνει στη Βουλή. Εκεί φοιτητές και σπουδαστές βάζουν φωτιά σε μια συμβολική ταφόπλακα, αυτήν που το κεφάλαιο επιχειρεί να βάλει στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ενώ φωτιά παίρνουν και μια σειρά από λάστιχα, που συμβολίζουν «τη ζωή και τις σπουδές μας». Αμέσως καταφτάνουν διμοιρίες των ΜΑΤ και αρπάζουν όσα λάστιχα δεν έχουν καεί και όχημα της Πυροσβεστικής σβήνει τη φωτιά. Οι διαδηλωτές απαντούν άμεσα με την «ντουντούκα»: «Οσες φωτιές κι αν σβήσετε, τη φωτιά που ανάβετε με την πολιτική σας δεν μπορείτε να τη σβήσετε»...

ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Συνεχίζουν τον πολύμορφο αγώνα για δημόσια δωρεάν Παιδεία

Με το βλέμμα στραμμένο στις 10 του Γενάρη, οπότε και θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί συνεχίζουν την πολύμορφη αγωνιστική τους δράση.

Για τις 10 του Γενάρη προγραμματίζεται μαζικό παλλαϊκό συλλαλητήριο, ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και γενικότερα την πολιτική ιδιωτικοποίησης της Παιδείας που προωθούν κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ, από δεκάδες μαζικούς φορείς. Ανάμεσά τους 12 εργατικά σωματεία και σύλλογοι, 6 φοιτητικοί και 4 σπουδαστικοί σύλλογοι, δεκάδες ενώσεις γονέων, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδας, που μετά από κοινή σύσκεψη διακινούν κείμενο υπογραφών ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο με κλειστά τα σχολεία έχει αποφασίσει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, ενώ στις 8 του Γενάρη θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις στα σχολεία. Στο παλλαϊκό συλλαλητήριο με κλειστές σχολές καλούν τα πανελλαδικά συντονιστικά αγώνα φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων. Νέος γύρος γενικών συνελεύσεων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ προγραμματίζεται για τις 8 και 9 Γενάρη.

Για τις 10 Γενάρη, επίσης, έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ και η ΠΟΣΔΕΠ. Σήμερα, η ΠΟΣΔΕΠ απεργεί και προχωράει σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 7 το απόγευμα στη Βουλή, αντιδρώντας στο νέο προϋπολογισμό λιτότητας.

Συνεχίζουν τον πολύμορφο αγώνα

Μαζικοί φορείς που κάνουν δική τους την υπόθεση της Παιδείας, διοργανώνουν και σήμερα, Πέμπτη 21 Δεκέμβρη, πικετοφορίες στις γειτονιές:

  • Στις 6.30 μ.μ. στο Δημαρχείο Πειραιά (πλ. Κοραή).
  • Στις 6.30 μ.μ. στον Κορυδαλλό, στη συμβολή των οδών Γεννηματά και Ταξιαρχών.
  • Στις 6.00 μ.μ. στο Κερατσίνι, στα Ταμπούρια (Βενιζέλου).

Τις πολύμορφες αγωνιστικές δραστηριότητες ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, συνεχίζουν μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές.

Μέχρι τις 10 του Γενάρη, προγραμματίζονται οι εξής δραστηριότητες:

  • Αύριο, Παρασκευή 22 Δεκέμβρη, στη 1 το μεσημέρι, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές θα «ψάλλουν» τα δικά τους αγωνιστικά κάλαντα στο Μέγαρο Μαξίμου.
  • Το Σάββατο 23 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ. φοιτητές και σπουδαστές θα κάνουν εξόρμηση - περιοδεία στη Βαρβάκειο Αγορά για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την αναγκαιότητα παλλαϊκού αγώνα για την Παιδεία. Στις 12.00 το μεσημέρι διοργανώνουν εκδήλωση στον πεζόδρομο της Ερμού με μουσικό και θεατρικό δρώμενο. Στις 5.00 το απόγευμα, οι μαθητές διοργανώνουν εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας. Θα προβληθεί η ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα», για την οποία οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τον σκηνοθέτη της, Θοδωρή Μαραγκό. Θα ακολουθήσει συναυλία με τα μαθητικά συγκροτήματα «Ασπονδοι» και «Echo», από τα Λύκεια Ηλιούπολης.
Πλούσια δραστηριότητα σε όλη τη χώρα

Στο μετερίζι της υπεράσπισης και διεύρυνσης του δικαιώματος στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με πρωτοβουλία της ΠΚΣ συγκεντρώθηκαν χτες έξω από τη νομαρχία και διαμήνυσαν ότι η πάλη ενάντια στην αντιδραστική αναθεώρηση του άρθρου 16 (που αποτελεί την προμετωπίδα της επίθεσης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Παιδεία συνολικά) θα κλιμακωθεί με τη νέα χρονιά.

Την αντίθεση στην επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 αποφάσισε ομόφωνα η γενική του συνέλευση του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αντίστοιχα το ΔΣ των πανεπιστημιακών αποφάσισε 24ωρη απεργία στις 10 Γενάρη και σειρά εκδηλώσεων έως τις 17 Γενάρη (κατασκήνωση έξω από τη νομαρχία, συναυλίες κ.ά.). Σημειώνουμε ότι και στα Γιάννενα συλλέγονται υπογραφές από πανεπιστημιακούς καθηγητές σε κείμενο όπου απαιτείται μεταξύ άλλων ενιαία δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους, να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην εκπαίδευση.

Συσκέψεις ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 πραγματοποιούν σήμερα τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου και Αρτας. Στο Αγρίνιο η σύσκεψη θα γίνει στις 8 μ.μ. στο πανεπιστήμιο της πόλης και στην Αρτα στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Θεσσαλία

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους νέους και όλα τα λαϊκά στρώματα να αντιδράσουν μαζικά στην αναθεώρηση του άρθρου 16, απηύθυναν τα μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που πραγματοποίησαν χτες εξορμήσεις σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα, ύστερα από κάλεσμα των Νομαρχιακών Επιτροπών του Κόμματος. Στο πλαίσιο των εξορμήσεων αναπτύχθηκε γόνιμη συζήτηση για την αναγκαιότητα διεκδίκησης ενιαίας δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, ενώ ανανεώθηκε το ραντεβού για τα συλλαλητήρια στις 10 Γενάρη.

Κρήτη

Μαζική εξόρμηση και πικετοφορία έγινε χτες και στην αγορά του Ηρακλείου με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ, για την ενημέρωση των εργαζομένων για την ανάγκη παλλαϊκού ξεσηκωμού ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Χτες, η Πανσπουδαστική ΚΣ στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ στο Ηράκλειο έδωσε συνέντευξη Τύπου, ενώ η παράταξη κατέθεσε τις θέσεις της ενάντια στην αναθεώρηση και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ημερίδα αύριο για την Παιδεία

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας διοργανώνει ημερίδα για την Παιδεία, αύριο, Παρασκευή, στις 5.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52). «Η Παιδεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Η Παιδεία της αγοράς και οι επιπτώσεις της στις γυναίκες», είναι το θέμα της ημερίδας, με ενότητες όπως: Αναθεώρηση του άρθρου 16, ιδιωτικοποίηση της έρευνας, πολιτισμός και σχολείο, αναδιαρθρώσεις και ο ρόλος των εκπαιδευτικών, η κατάσταση των παιδικών σταθμών, η ισότητα μέσα από τα σχολικά βιβλία ή πώς προβάλλει το σχολείο την ισότητα, μαθητικό κίνημα, ΕΠΑΛ - ΕΠΑΛ - ΤΕΕ και πολλά άλλα. Τα θέματα θα αναπτύξουν πανεπιστημιακοί, δάσκαλοι, στελέχη της ΟΓΕ και του μαζικού λαϊκού κινήματος, μαθητές και σπουδαστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ