ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΤΟΕ
Επικύρωσε τη Σύμβαση της ντροπής
  • Με τις ψήφους των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Δημοκρατικής Συμμαχίας», «Ανεξάρτητων» και με στήριξη από την τακτική του ΣΥΝ, οι τραπεζίτες ζήτησαν και πήραν «γην και ύδωρ»
  • Καταψήφισαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που ανάρτησαν πανό στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο

Τη στάση της πλειοψηφίας κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και με το πανό που ανάρτησαν κατά τη διάρκεια του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ
Τη στάση της πλειοψηφίας κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και με το πανό που ανάρτησαν κατά τη διάρκεια του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ
Με την κατηγορηματική άρνηση από τα στελέχη του ΠΑΜΕ, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ επικύρωσε χτες στο Γενικό Συμβούλιο την κατάπτυστη συμφωνία με τους τραπεζίτες για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου. Με τις ψήφους τους οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Δημοκρατική Συμμαχία» (Αλφα Μπανκ) και «Ανεξάρτητοι» (Γιούρομπανκ), αλλά και με φτηνούς τακτικισμούς εκ μέρους του «Αυτόνομου Δικτύου» (ΣΥΝ), που πρότεινε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων(!), χωρίς όμως να καταψηφίσει τη συμφωνία της ντροπής, έδωσαν «γην και ύδωρ» στους τραπεζίτες.

Γυρίζοντας την πλάτη στα πραγματικά συμφέροντα χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων, όπως και στην περίπτωση του Ασφαλιστικού, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ ανοίγει με την υπογραφή της διάπλατα το δρόμο στην υπονόμευση του σταθερού χρόνου εργασίας και ενισχύει παραπέρα την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Στην προσπάθειά της μάλιστα να κρυφτεί από τους εργαζόμενους και να συγκαλύψει το έγκλημα, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, εκ μέρους της πλειοψηφίας, με θράσος αποφάνθηκε ότι η «υπογραφή της κλαδικής σύμβασης βάζει φραγμό στην εργοδοτική ασυδοσία και λειτουργεί ως εφαλτήριο για την ανασυγκρότηση της ΟΤΟΕ»! Είναι φανερό από τους όρους της Σύμβασης ότι το μόνο εφαλτήριο που διασφαλίζει είναι στους τραπεζίτες να βαθύνουν την αντεργατική τους επίθεση.

Καταπέλτης οι τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΜΕ

Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη στάθηκαν με αποφασιστικότητα τα στελέχη του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό σύστημα. Καταψήφισαν τη Σύμβαση και μέσα στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου ανάρτησαν πανό με τη φράση «Ντροπή σας»! Κατά την πολύωρη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων αποκάλυψαν την τακτική της πλειοψηφίας και τις υπηρεσίες που αυτή προσφέρει στους τραπεζίτες. Ξετίναξαν επιχειρήματα όπως «τα χρονικά περιθώρια υπογραφής ΣΣΕ εκπνέουν», «να διαφυλάξουμε το κύρος της ΟΤΟΕ» και ότι με τη Σύμβαση ρυθμίζονται δήθεν τα μέχρι τώρα παράνομα ωράρια λειτουργίας των υπηρεσιών των τραπεζών, με τα οποία οι δυνάμεις της συναίνεσης προσπάθησαν να κρύψουν την αντιδραστική ουσία της Σύμβασης.

Ξεσκέπασαν το γεγονός ότι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και τα άλλα εργοδοτικά σχήματα αποδέχονται πλήρως και συμβάλλουν στην προώθηση της λογικής της ανταγωνιστικότητας, των νόμων της «ελεύθερης αγοράς» και της κερδοφορίας των τραπεζών. Κατήγγειλαν και τις δυνάμεις που στηρίζονται από τον ΣΥΝ, οι οποίες, συνεπείς με τον οπορτουνισμό τους, ενώ στα λόγια φάνηκαν να διαφωνούν με τις ρυθμίσεις του ωραρίου, αντί να καταψηφίσουν την επαίσχυντη συμφωνία επέλεξαν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους, προτείνοντας δήθεν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Μετά απ' αυτή τη δυσμενή εξέλιξη για τους τραπεζοϋπαλλήλους και τα συμφέροντά τους, αναδεικνύεται ακόμα πιο επιτακτικά η ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Γι' αυτό οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις γραμμές του, να ενισχύσουν το ταξικό πόλο, να παλέψουν και να αντισταθούν στις ανατροπές που φέρνει και αυτή η επαίσχυντη σύμβαση.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Εζωσαν με κάμερες ξενοδοχείο της Αθήνας

Κύκλωμα οπτικοακουστικής παρακολούθησης με δεκάδες κάμερες και μικρόφωνα έχει εγκαταστήσει η εργοδοσία στο ξενοδοχείο «ROY» (Ρόι), στην Αθήνα. Το γεγονός καταγγέλλει, με επιστολή του προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, σημειώνοντας ότι η εργοδοσία έχει κύριο στόχο «την ασφυκτική παρακολούθηση των εργαζομένων, τον εκφοβισμό τους και την εντατικοποίηση της δουλιάς». Η επιστολή του σωματείου κοινοποιείται στη «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», στο υπουργείο Απασχόλησης και τα σωματεία των ξενοδοχείων της Αθήνας.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, έχει επιβεβαιωθεί πως σε κάθε κάμερα αντιστοιχεί και μικρόφωνο που συλλέγει ήχο. Οι τερματικές οθόνες από τις οποίες γίνεται η παρακολούθηση βρίσκονται στο γραφείο παραπλεύρως του ξενοδοχείου και στην οικία της ιδιοκτήτριας.

«Θεωρούμε - καταγγέλλει το σωματείο - ότι όλα τα παραπάνω είναι παράνομα και προσβάλλουν την ιδιωτική ζωή, την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των πελατών του ξενοδοχείου». Και συνεχίζει: «Πέρα από την αντισυνταγματική παρακολούθηση, η επιδιωκόμενη τρομοκράτηση του εργάτη και κάθε εργαζόμενου δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους, ιδιαίτερα σε μια εποχή που βλέπουμε τα δικαιώματα που κατακτήσαμε με αιματηρούς αγώνες να καταπατούνται ασύδοτα και την προστασία των εργαζομένων να αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο, με ευθύνη της πολιτείας και των ελεγκτικών της μηχανισμών».

Από τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης
Από τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΑΕΕ
Κατήγγειλαν τις αυθαίρετες μεταθέσεις

Με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ και πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης εκατοντάδες εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ, που από την αρχή του χρόνου ενιαιοποιούνται στο νέο Ταμείο, διαμαρτυρήθηκαν για αυθαίρετες μεταθέσεις 226 συναδέλφων τους σε όμορους νομούς ή στην Αθήνα. Με τα συνθήματά τους οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν το γεγονός ότι αυτές οι μεταθέσεις θα οδηγήσουν σε διάλυση οικογενειών και σε σοβαρή οικονομική επιβάρυνση. Στις συναντήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων των εργαζομένων με τον διοικητή του ΟΑΕΕ και τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο πρώτος επέμεινε στην απόφαση της Διοίκησης, ενώ ο δεύτερος έδειξε να «νίπτει τας χείρας του»!

Οι κατάπτυστοι όροι

Με την υπογραφή τους οι κάθε φύσης εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού χτες συνομολόγησαν:

  • Την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας σε 10 καταστήματα για τις τράπεζες που έχουν συνολικά πάνω από 150 καταστήματα, σε 5 καταστήματα για όσες έχουν από 30 έως 50 καταστήματα, σε 2 για όσες έχουν μέχρι 30 καταστήματα. Λειτουργία πρωί - απόγευμα τις καθημερινές και Σάββατο πρωί.
  • Τη «νομιμοποίηση» των ειδικών ωραρίων.
  • Τις «αυξήσεις» ψίχουλα, που ισούνται με 44 ευρώ μεικτά για το 2006 και 47 ευρώ για το 2007 σε όλα τα κλιμάκια.
  • Την κατάτμηση των αδειών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ