ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Στηρίζει τον βίαιο αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων

Με την άδεια κατασκευής και λειτουργίας εμπορικού κέντρου έκτασης 46.000 τ.μ. η πλειοψηφούσα παράταξη της ΝΔ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο επιταχύνει τον οικονομικό στραγγαλισμό των ΕΒΕ των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής της ΒΔ Ελλάδας

«Ταφόπλακα», για χιλιάδες μικρομεσαίους εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες - και όχι μόνο - του Νομού Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής της Βορειοδυτικής Ελλάδας, αποτελεί η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (ΝΣ) των Ιωαννίνων, με την οποία δόθηκε άδεια δημιουργίας και λειτουργίας πολυεθνικού κολοσσού έκτασης 46.000 τ.μ. στο Δήμο Αγίου Δημητρίου (περιοχή πέρασμα της Εγνατίας και Ιόνιας οδού). Πρόκειται για μια συνειδητή απόφαση της πλειοψηφούσας νομαρχιακής παράταξης της ΝΔ, η οποία οδηγεί στην ενίσχυση και ανάπτυξη των συμφερόντων και των κερδών των πολυεθνικών, με τον οικονομικό στραγγαλισμό των εμποροεπαγγελματοβιοτεχνών και με αρνητικές επιπτώσεις στη γενικότερη κοινωνικοοικονομική δομή και λειτουργία της περιοχής.

Στις διαμαρτυρίες και την έκκληση φορέων του εμπορικού κόσμου, επαγγελματοβιοτεχνών, αλλά και εργαζομένων προς το ΝΣ να μην εγκρίνει τη δημιουργία νέου επιχειρηματικού ομίλου - όπως τις μετέφεραν στην προχτεσινή συνεδρίαση ο Χρήστος Μεντής (εκ μέρους της ΝΑΣ) και ο Αλέκος Σπύρου (εκ μέρους της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων) -αντιπαρατέθηκε η πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού». Υπεραμυνόμενοι αυτής της πολιτικής (την οποία αναφανδόν στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο) οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΔ έδωσαν την ψήφο τους για την κατασκευή και λειτουργία του νέου εμπορικού κέντρου, που θα δόσει τάχα ώθηση στην περιοχή. Προκειμένου δε να «χρυσώσουν» την απόφασή τους, «τόλμησαν» να βάλουν «φραγμούς» στις πολυεθνικές, που θα εγκατασταθούν, να μοιραστούν κομμάτι από την «πίτα» των κερδών τους με επιχειρήσεις του νομού.

Από την πλευρά της η νομαρχιακή παράταξη του ΠΑΣΟΚ, πατώντας σε δυο βάρκες, προσπάθησε να περισώσει τα προσχήματα και να κρύψει ανεπιτυχώς την κοινή πολιτική σύμπλευση με τη ΝΔ. Στα πλαίσια αυτά, καταψήφισε την εισήγηση, κατηγορώντας την πλειοψηφούσα παράταξη της ΝΔ για «προχειρότητα» και «βεβιασμένη» απόφαση! Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του ΝΣ, ο επικεφαλής της παράταξης Φίλιππας Τσουμάνης είχε ταχθεί - σε συνέντευξη Τύπου - υπέρ της έγκρισης δημιουργίας πολυεθνικού κέντρου με προϋποθέσεις. Επίσης, τα στελέχη του ο Δημήτρης Γιωτίτσας από την ΤΕΔΚ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δημήτρης Νάστος έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την έλευση των πολυεθνικών στη Νομαρχιακή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΝΟΚΕ) που συμμετείχαν και η οποία γνωμοδοτεί για την έγκριση ή όχι της άδειας κατασκευής.

Στην ίδια ρότα κινήθηκε και ο ΣΥΝ, με τον εκπρόσωπό του να δίνει το «πράσινο φως» στη ΝΟΚΕ και τον νεοεκλεγμένο νομαρχιακό του σύμβουλο Χρήστο Μαντά, που παρέστη στη χτεσινή συνεδρίαση, να κρατά «σιγήν ιχθύος».

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΕΝΤΑΣΤΕΡΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Ο καυγάς συνεχίζεται

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση παραπέμπει το υπουργείο Οικονομίας τους ξενοδόχους της Αττικής που αντιδρούν στην επιδότηση νέων μονάδων από τον «αναπτυξιακό νόμο», και από τη μια τους «καρφώνει» ότι έχουν πάρει κι αυτοί λεφτά, ενώ από την άλλη προσπαθεί να τους καθησυχάσει υποστηρίζοντας ότι το ποσοστό επιδότησης των νέων επενδυτών δεν είναι πάνω από 15% και ότι τα σχετικά αιτήματα θα πρέπει να εγκριθούν σε κάθε περίπτωση από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης (που είναι πιο «φιλικό» απέναντί τους).

Ωστόσο, οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και χτες, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων να ζητά από το υπουργείο Οικονομίας «να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις επιχορήγησης νέων ξενοδοχειακών μονάδων 5 αστέρων σε όλες τις περιοχές της χώρας και να επανεξετάσει το πλαίσιο των περιοχών που θα επιδοτηθούν αυτές μόλις ολοκληρωθεί το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό». Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι σε συζητήσεις που προηγήθηκαν των νέων διατάξεων είχαν λάβει τη διαβεβαίωση πως το θέμα των επιδοτήσεων θα προέκυπτε μετά το νέο χωροταξικό σχεδιασμό. Συμφωνούν, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξουν επιδοτήσεις, αρκεί - προφανώς - να μπορέσουν να τις «αξιοποιήσουν» οι υφιστάμενοι «παίκτες»...

Το υπουργείο Οικονομίας στη χτεσινή του ανακοίνωση δηλώνει ότι η πρόσφατη προσαρμογή του «αναπτυξιακού» δεν είναι τίποτα άλλο από την υλοποίηση του νέου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων της ΕΕ, που θεσπίζει ενίσχυση των επενδύσεων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας (άρα και σε Αττική-Θεσσαλονίκη) με ποσοστό έως και 30%. Παρ' όλα αυτά, η διάταξη που ψηφίστηκε προβλέπει επιδότηση μόνο 15%. Υπενθυμίζει, επίσης, ότι με το νόμο 3299/2004 έχουν επιδοτηθεί με 30-35% οι υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες για εκσυγχρονισμό, μετατροπές, ίδρυση συνεδριακών κέντρων, κέντρα θαλασσοθεραπείας.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Κερδίζει έδαφος το ηλεκτρονικό εμπόριο

Το 8,9% της αγοράς εμπορευμάτων και υπηρεσιών το α΄ τρίμηνο του 2006, πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά, σύμφωνα με έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Το ποσοστό των πολιτών που πραγματοποιούν τις αγορές τους, μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, βαίνει αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια. Από 4,7% το 2002 (α΄ τρίμηνο) αυξήθηκε στο 5,2% το 2003, υποχώρησε στο 4% το 2004, ανέβηκε στο 6,6% το 2005 και στο 8,9% το 2006.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 61% των ηλεκτρονικών αγορών πραγματοποιήθηκε από άτομα ηλικίας 16-34 ετών, ενώ η πλειοψηφία όσων πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές είναι απόφοιτοι ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης σε ποσοστό 61,5%, ενώ το 55% είναι μισθωτοί. Το 44,9% των καταναλωτών - που δήλωσαν ότι αποφεύγουν τις αγορές, μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου - επικαλέστηκαν λόγους έλλειψης ασφάλειας για κοινοποίηση προσωπικών στοιχείων στο διαδίκτυο.

Από τα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες που αγοράστηκαν ηλεκτρονικά, το 35% αφορά βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, υλικό ηλεκτρονικής εκμάθησης, το 31,1% λογισμικό για ηλεκτρονικό υπολογιστή, το 28,3% DVDs, CDs, βιντεοκασέτες κλπ.

ΤΡΙΓΩΝΟ ΕΒΡΟΥ
Εγκρίθηκε η ίδρυση Αγροτικού Συλλόγου

Στη δημιουργία αγροτικού συλλόγου που θα εκπροσωπεί τους παραγωγούς των 17 χωριών του Τριγώνου στον Εβρο προχώρησαν χτες οι αγρότες της περιοχής. Η συγκέντρωση - που αποτέλεσε και μία εκδήλωση διαμαρτυρίας για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης - έγινε στο Δημαρχείο του Τριγώνου μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ».

Στο ψήφισμα που ενέκριναν τα μέλη του νέου Παντριγωνικού Αγροτικού Συλλόγου υπογραμμίζεται: «Η κατάσταση της αγροτιάς κάθε χρόνο πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι αγρότες του Τριγώνου, αλλά και όλης της χώρας βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση. Δε χρειάστηκε να περάσει ούτε ένας χρόνος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και οι συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες και την αγροτική οικονομία της χώρας μας είναι δραματικές».

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η τευτλοκαλλιέργεια στην περιοχή μειώθηκε κατά 40%, οι εμπορικές τιμές με τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις στο βαμβάκι δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, πολύ χαμηλά πληρώνονται καλαμπόκι και σιτηρά και η κτηνοτροφία δεν εξασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα στους παραγωγούς.

Δαπάνες νοικοκυριών

Στοιχεία με τις δαπάνες των νοικοκυριών για ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, στο πλαίσιο της έρευνας των οικογενειακών προϋπολογισμών που διεξήχθηκε στη διετία 2004/2005. Οι δαπάνες αυτές εκτιμώνται - κατά μέσο όρο - στο 9,6% του συνολικού οικογενειακού προϋπολογισμού, παρουσιάζοντας σταθερότητα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (1988/1989). Τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από τον πήχη του επίσημου ορίου φτώχειας ξοδεύουν στην εν λόγω κατηγορία το 10,2% του εισοδήματός τους έναντι μόλις 2,2% του φτωχού πληθυσμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ